search icon

Επιχειρήσεις

Πώς η κρίση «οδήγησε» την ιστορική υαλουργία Γιούλα στα «χέρια» των Πορτογάλων για €500 εκατ.

Deal για εξαγορά τεσσάρων εκ των επτά εργοστασίων στα Βαλκάνια, μαζί με το χρέος ύψους 335 εκατ. ευρώ

Το τελευταίο «θύμα» του δύσκολου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα αλλά και του υψηλού κόστους ενέργειας και χρηματοδότησης αποτελεί η ιστορική ελληνική βιομηχανία Γιούλα, η οποία πέρασε στα «χέρια» του πορτογαλικού ομίλου ΒΑ Vidro έναντι 500 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση τεσσάρων εργοστασίων της υαλουργίας, δύο στην Βουλγαρία, ένα στη Ρουμανία, καθώς κι ένα στην Ελλάδα (στο Αιγάλεω με 250 εργαζομένους), αλλά και την αγορά του συνόλου του χρέους της, που ανέρχεται σε 335 εκατ. ευρώ.

Με ποσοστό πλέον στο 85%, η Vidro αναλαμβάνει τα «ηνία» της ιστορικής υαλουργίας, μετά και την αποχώρηση των υπόλοιπων μετόχων, συγκεκριμένα την Global Capital Investors συμφερόντων Πλακόπητα (με 20%), την Εθνική (5%) και τη Eurobank (3%).

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια στην Ουκρανία και τη Βουλγαρία παραμένουν στην οικογένεια Βουλγαράκη, μαζί με κάποια άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα.

Η κίνηση είναι ενδεικτική των αποφάσεων που καλούνται να λάβουν κι άλλες επιχειρήσεις, αντιμέτωπες με υπέρογκα χρέη στην Ελλάδα, συχνά ως απόρροια του υψηλού επενδυτικού ρίσκου και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, αλλά και του υπέρογκου κόστους ενέργειας.

Η εταιρεία, η μεγαλύτερη ελληνική υαλουργική βιομηχανία, ιδρύθηκε το 1947, από τα αδέρφια Κυριάκο και Ιωάννη Βουλγαράκη, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών.

Τότε η εταιρεία αποτελούσε μία από τις πενήντα συνολικά επιχειρήσεις που ασχολούνταν με την παραγωγή χειροποίητου φυσητού γυαλιού στην Ελλάδα, ωστόσο, γρήγορα κατάφερε να ξεχωρίσει και να επεκταθεί.

Η παραγωγική επέκταση στο εξωτερικό ξεκίνησε το 1997 με την εξαγορά της βουλγάρικης STIND A.D. και ένα χρόνο μετά με το εργοστάσιο DRUJBA A.D. που εδρεύει στη Φιλιππούπολη. Μετά το 2000 η Γιούλα προχώρησε σε μπαράζ επεκτατικών κινήσεων στην αγορά των Βαλκανίων με αποτέλεσμα σήμερα ο όμιλος να αποτελείται από 6 εταιρίες που λειτουργούν σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία. Οι 7 μονάδες παραγωγής με 15 κλιβάνους τήξεως γυαλιού και 49 γραμμές σχηματοδότησης προïόντων, παράγουν ετησίως πάνω από 2 δισεκατομμύρια τεμάχια προϊόντων συσκευασίας, 125 εκατομμύρια τεμάχια επιτραπέζιων προϊόντων, 52.000 τόνους φαρμακευτικού γυαλιού και 650.000 τετραγωνικά μέτρα διακοσμητικού τζαμιού.

Exit mobile version