Με τον κλάδο του HORECA να είναι αυτός που συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες απώλειες εν μέσω της πανδημίας, το ζητούμενο πλέον είναι η επανεκκίνηση του να λάβει έναν δυναμικό χαρακτήρα, υπογράμμισε οι συμμετέχοντες στο σημερινό πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για τη συγκεκριμένη αγορά.
Και αυτό, όπως σημείωσαν, είναι μονόδρομος να γίνει με διαφορετική προσέγγιση απ’ αυτή που υπήρχε προ της πανδημίας καθώς όλοι συμφώνησαν πως οι αλλαγές στην εστίαση και στον τουρισμό ήρθαν και θα μείνουν.
Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς: «Θέλει συνεργασία»
«Ο κλάδος προσαρμόστηκε, άλλαξε και μας ανάγκασε να φέρουμε εργαλεία και στρατηγικές πολύ νωρίτερα απ’ ότι πριν», σημείωσε η κα Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς, επικεφαλής της Coca Cola HBC για τις αγορές Ελλάδος και Κύπρου. «Σαν Coca Cola Τρία Έψιλον ήμασταν δίπλα στους πελάτες μας να τους ακούσουμε, ακόμα και όταν ήταν κλειστά, και να αλλάξουμε τα εργαλεία. Ψηφιακές τεχνολογίες, ανέπαφες συναλλαγές, νέες δεξιότητες, το online delivery, το e-commerce, πράγματα που υπήρχαν πριν αλλά δεν είχαν αναπτυχθεί στο μέτρο που χρειαζόταν. Άρα υπήρξε γρήγορη προσαρμογή στα ηλεκτρονικά εργαλεία, διαχείριση των αποθεμάτων και των χρημάτων και προετοιμασία για την επανεκκίνηση», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την κα Νίκολιτς πολλές απ’ τις αλλαγές που συντελέστηκαν λόγω της πανδημίας θα παραμείνουν και μετά απ’ αυτή. «Η εστίαση θα αλλάξει. Θέλει περισσότερη συνεργασία, να καταλάβουμε πως θα αλλάξουν οι απαιτήσεις των πελατών, των τουριστών. Όλα θα αλλάξουν», σημείωσε.
Αναφέρθηκε μάλιστα στο πρόγραμμα εκπαίδευσης 10.000 ανθρώπων στον κλάδο του HORECA, που ανακοίνωσε χθες η Coca Cola Τρία Έψιλον. «Δυστυχώς το HORECA, που είναι κομμάτι του τουρισμού, δεν έχει καταρτισμένο προσωπικό. Οι ανάγκες όμως θα είναι διευρυμένες και πρέπει οι εργαζόμενοι να ανταπεξέλθουν με επιτυχία», τόνισε.
Αλ. Δανιηλίδης (Αθηναϊκή Ζυθοποιία): «Ζητούμενο η νέα δυναμική»
Απ’ την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μεγαλύτερη δυναμική στον κλάδο τώρα που επιχειρείται η επανεκκίνηση του. Κάτι για το οποίο αποτελεί προϋπόθεση η συνεργασία μεταξύ των παραγόντων της αγοράς.
«Διατηρήσαμε σε υψηλό την επικοινωνία με την αγορά, προσαρμόσαμε τα εργαλεία που χρειαζόταν η αγορά για να υποστηρίξουμε την επανεκκίνηση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δανιηλίδης.
«Όταν ξέσπασε η κρίση η προσαρμογή ήταν άμεση. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ήταν θέμα επιβίωσης αφού το HORECA αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και των υπηρεσιών μας», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη η επόμενη μέρα για την αγορά είναι «μία διαρκής άσκηση ευελιξίας». Όπως είπε οι προβλέψεις πλέον είναι κυλιόμενες και είναι ανέφικτο να μιλά κανείς για μπάτζετ. «Άρα η ευελιξία είναι ζητούμενο απ’ όλες τις πλευρές. Από τον παραγωγό, ως το διακινητή και κατάστημα».
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, που αποτελεί ανάγκη είναι «να αναδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα νοιώθουν ασφάλεια ώστε εύκολα να επισκέπτονται τα καταστήματα».
Τέλος, υπογράμμισε πως «όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε σε σειρά λύσεων που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες στην αγορά συνολικά και όχι μόνο στον τουρισμό. Είτε μέσω του νομοθετικού πλαισίου είτε με τον τρόπο που οι παράγοντες της αγοράς ασχολούμαστε».
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Γι αυτό και φέτος επενδύσαμε σε ανθρώπινο δυναμικό», κατέληξε.
Πάνος Παλαιολόγος (Hotel Brain): «Θα λειτουργήσουμε φέτος όλα τα ξενοδοχεία»
Αισιόδοξος ότι η φετινή τουριστική κίνηση θα είναι μεγαλύτερη απ’ την περυσινή εμφανίστηκε ο κ. Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και Πρόεδρος της Hotel Brain.
Γι αυτό και όπως εξήγησε φέτος η εταιρεία θα λειτουργήσει από τις 18 Ιουνίου το σύνολο 63 των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται, έναντι των 38 που λειτούργησαν πέρυσι.
«Είχαμε να διαχειριστούμε το απότομο φρένο στις πωλήσεις, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους εκμισθωτές… Βρεθήκαμε στην κρίση με 62 εκμισθωμένα ξενοδοχεία. Πραγματικά προσπαθώ να θυμηθώ πως ήταν πριν την πανδημία και δεν μπορώ. Ήταν ταχύρυθμο διδακτορικό να έχεις να διαχειριστείς όλα αυτά, μαζί με την αγωνία των δικών σου, σε μόλις 4 μήνες. Μάθαμε όμως πολλά. Η κρίση ήταν επιταχυντής για πράγματα που θα έρχονταν κάποια στιγμή. Γι αυτό και όλο το αυτό το διάστημα ασχοληθήκαμε με το ERP μας, τα συστήματα μας. Το τέλος της κρίσης μας βρίσκει πιο ατσαλωμένους. Πραγματικά διοικώ μία εταιρεία μικρών ηρώων».
Για τον κ. Παλαιολόγο ο χαρακτηρισμός της τρέχουσας κατάστασης δεν μπορεί να είναι «κρίση». Και τούτο καθώς αφορά, όπως είπε, «τη μόνιμη αλλαγή του περιβάλλοντος». Και σε αυτό το νέο περιβάλλον ο ξενοδοχειακός κλάδος θα προσαρμοστεί, όπως σημείωσε. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στο νέο τουρισμό, τις νέες ανάγκες, και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα μείνουν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μήνες από τον Ιούλιο ως και τον Οκτώβριο θα είναι δυνατοί για το τουριστικό προϊόν της χώρας. «Θεωρώ ότι η πολύ δύσκολη περίοδος είναι πίσω. Σήμερα είμαστε στο μηδέν, οπότε ο,τι κι αν συμβεί θα είναι προς το καλύτερο. Με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και του Κράτους ξεπερνάμε την κρίση»
Λευτέρης Λαζάρου (Βαρούλκο): «Νοιώθω σαν να πηγαίνω ξανά στη Α’ Δημοτικού»
Απ’ την πλευρά του ο γνωστός σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Βαρούλκο Seaside» κ. Λευτέρης Λαζάρου υπογράμμισε την αγωνία του για την επανεκκίνηση της εστίασης. «Αισθάνομαι σαν να πηγαίνω ξανά στην α’ δημοτικού. Δυστυχώς φέτος έχουμε χάσει τα συνέδρια, τα μεγάλα τραπέζια… δεν ξέρω η αγορά πως θα αντιδράσει μετά. Για μένα ήταν λάθος που δεν έχουν ανοίξει οι εσωτερικοί χώροι με μηχανήματα καθαρισμού του αέρα, τόνισε. Εκτίμησε δε πως Μάιος και Ιούνιος είναι δύσκολοι μήνες για τους εξωτερικούς χώρους καθώς συνήθως εκδηλώνονται βροχοπτώσεις ή μικρά μπουρίνια του 10λεπτου.
«Πρέπει να πω όμως ότι οι νοικοκυραίοι σε αυτό το χώρο πήραμε και γενναίες επιστροφές απ’ το Κράτος και έτσι μείναμε ζωντανοί. Γι αυτό και διατηρούμε τα όποια περιθώρια», σημείωσε.
Ζήτησε δε να επανεξεταστεί το ζήτημα με τις αναστολές των συμβάσεων διότι όπως εξήγησε έχει δημιουργηθεί στρέβλωση στην αγορά. «Φέτος δεν μπορούμε να βρούμε εργαζόμενο. Όλοι επαναπαύονται στα 534 ευρώ, πιθανόν μπορεί να κάνουν και κάτι έξτρα, και περιμένουν πότε θα ανοίξει ολοκληρωτικά η αγορά. Αυτή τη στιγμή ψάχνω 50 άτομα για την κουζίνα, 70 με τη σάλα και δεν μπορώ να βρω», σημείωσε.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη αφενός το τουριστικό προϊόν της χώρας να απλωθεί σε διάρκεια και αφετέρου να διευκολυνθεί η πρωτογενής παραγωγή με κάθε τρόπο προκειμένου έτσι να πέσει και το κόστος. «Κάνουμε ένα μεγάλο λάθος. Δημιουργούμε τουρισμό 4 μηνών και τους υπόλοιπους όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι στην ανεργία. Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επέκταση της τουριστικής περιόδου και να γίνουμε ελκυστικός προορισμός και το χειμώνα. Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση απλά φανέρωσε τη γύμνια μας».
Παράλληλα ζήτησε την επαναφορά και αναβάθμιση των τουριστικών Σχολών. «Είχαμε τόσα καλά τουριστικά σχολεία τα οποία τα αφήσαμε να απαξιωθούν. Εγώ τελείωσα την Σχολή της Ρόδου και σήμερα όπου κι αν πάω σε όλο τον κόσμο βρίσκω συμμαθητές μου. Αυτά πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά. Η Ρόδος, το Ναύπλιο, Η Ανάβυσσος. 200 χιλιάδες άτομα στην Αττική μόνο θέλουν να γίνουν μάγειρες και αναγκαστικά πηγαίνουν στις ιδιωτικές σχολές. Πιστεύω ότι εχθρός του ιδιώτη είναι το καλό Δημόσιο. Κι εάν το Δημόσιο είναι καλό τότε και ο ιδιωτικός τομέας θα αναγκαστεί να γίνει καλύτερος για να έχει το πλεονέκτημα», εξήγησε.
Πάνος Σταμπουλίδης (ΓΓ Εμπορίου): «Θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος»
Τέλος, απ’ την πλευρά του ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του ΥΠΑΝΕΠ κ. Πάνος Σταμπουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. «Πρέπει ο κόσμος να συμμετάσχει αυτό το μήνα. Έτσι θεωρώ ότι μέσα στον Ιούνιο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και τους κλειστούς χώρους της εστίασης και να βρούμε τρόπο να απαλύνουμε τις πληγές που άνοιξαν απ’ την υγειονομική κρίση», σημείωσε.
Ο ίδιος, τοποθετούμενος στο ζήτημα των αναστολών συμβάσεων, τόνισε το ρόλο της Πολιτείας όχι μόνο να διατηρηθεί η επιχειρηματική λειτουργία και η ασφαλής διάθεση των προϊόντων αλλά και η τήρηση της κοινωνικής ειρήνης. «Οφείλαμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και με αυτό το βοήθημα να στηρίξουμε τους εργαζόμενους να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια πως κάποιοι έχουν επαναπαυτεί. Είναι κάτι που μας απασχολεί. Όπως επίσης το γεγονός ότι υπάρχει αντίδραση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, παρά το γεγονός ότι τα εμπορικά καταστήματα όλο αυτό το διάστημα δεν λειτουργούσαν κανονικά», τόνισε.
Ο ίδιος προανήγγειλε για το σχεδιασμό νέων δράσεων για το HORECA μέσα απ’ το νέο ΕΣΠΑ υπενθυμίζοντας επίσης πως, εκτός των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν, διατηρούνται οι φορολογικοί συντελεστές χαμηλά και βαίνει προς απλοποίηση ο επενδυτικός νόμος.
Διαβάστε ακόμα:
Χ.Α: Επιφυλακτικά και με νευρικότητα η αύξηση κερδών
Το Οικολογικό Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2021
ΔΕΗ: Ανεβάζει την τιμή – στόχο η Eurobank Equities με σύσταση αγοράς