search icon

Επιχειρήσεις

Πώς αλλάζει ο χάρτης της πληροφορικής στην Ελλάδα – Το… finish του RRF, τα «χρυσά» deals, οι νέοι δρόμοι (pics)

Η επόμενη μέρα για τις Epsilon Net και Entersoft, οι ευκαιρίες στο εξωτερικό, το «τέλος» των διαγωνισμών - Οι εξαγορές που συνεχίζονται και οι «παντός καιρού»... ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης

Νέες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα και ανατροπές χαρακτηρίζουν φέτος την πορεία του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα.
Αν και οι προϋπάρχοντες βασικοί πρωταγωνιστές της εγχώριας αγοράς διατηρούνται σε μεγάλο ποσοστό οι ίδιοι, αλλά με την είσοδο κάποιων νέων «παικτών» σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό που αλλάζει σε αρκετά σημεία είναι ο… χάρτης της.

Κάτι το οποίο ισχύει κυριολεκτικά, καθώς ισχυροί όμιλοι όπως η Epsilon Net φαίνεται να επανασχεδιάζουν την επιχειρηματική στρατηγική τους και με γεωγραφικά κριτήρια.

Στον απόηχο του μεγάλου deal για την εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας της μέχρι τώρα εισηγμένης από την «τριπλή συμμαχία» Ιωάννη Μίχου-Εθνικής Τράπεζας-General Atlantic (με το ποσοστό τους να φτάνει αθροιστικά στο 98,13% μετά την επιτυχή δημόσια πρόταση), η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της από το ΧΑ ξεκίνησε, ενώ παράλληλα έχουν τεθεί επί τάπητος νέα πλάνα για τη διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Όπως έχει αναφέρει το newmoney, η ηγεσία της Epsilon Net θα επιδιώξει την είσοδο της εταιρείας σε νέες αγορές στην Ευρώπη σε πρώτη φάση και για την επόμενη 3ετία, σε χώρες όπου επιταχύνεται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, με στόχο να αξιοποιήσει μεταξύ άλλων και ευκαιρίες σε τομείς όπου διαθέτει υψηλού επιπέδου εξειδίκευση, όπως είναι ο ξενοδοχειακός, σε συνδυασμό πάντα και με τη δυναμική ανάπτυξη του business software στην Ελλάδα.

Η συμπόρευση με ένα αμερικανικό fund τέτοιου μεγέθους, σαφώς ανοίγει νέους δρόμους για τον ελληνικό όμιλο στο εξωτερικό, ακόμα και για υπερατλαντικές συνεργασίες…

Την Τρίτη, η Epsilon Net ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα για squeeze out η Ginger Digital Bidgo και κάλεσε επιπλέον τους μετόχους της σε Τακτική Γενική Συνέλευση (10/9), όπου η διοίκηση θα προτείνει μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή με αποδέκτες τους 3 μεγάλους μετόχους.

Αντίστοιχες ευκαιρίες εκτός συνόρων θα «κυνηγήσει» και η Entersoft.

Μετά την εξαγορά της από τον όμιλο Olympia, με το έτερο «χρυσό» deal του 2024, ως άλλη μια εταιρεία που «φεύγει» από το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανήκει πλέον στο ίδιο «μπλοκ» με την SoftOne, με την «πυξίδα» και των δυο στραμμένη προς τις αγορές των Βαλκανίων (με βασικότερη αυτή της Ρουμανίας) και ίσως όχι μόνο.

Αυτό συμβαίνει χωρίς βέβαια να απεμπολούν αμφότερες τον κυριαρχικό ρόλο τους στον κλάδο του business software στην Ελλάδα, τα μεγέθη του οποίου εκτινάσσονται από χρονιά σε χρονιά, με μεγάλο ανταγωνιστή τους την Epsilon Net.

Οι εκτιμήσεις ότι η αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού θα ξεπεράσει το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ τα προσεχή χρόνια (από 300-400 εκατ. ευρώ σήμερα) επιβεβαιώνουν ότι «λεφτά υπάρχουν για όλους».

Στο αμιγώς χρηματιστηριακό μέτωπο, ως «αντίβαρο» στις διαγραφές των Epsilon Net και Entersoft λειτουργούν, έστω μερικώς, η κυοφορούμενη μετάταξη των Performance Technologies και Real Consulting από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και οι νέες εισαγωγές, της Softweb και όσες ακολουθήσουν.

Μεγαλώνει η «πίτα» στο εξωτερικό

Με τα πόδια «σε δυο βάρκες» βρίσκεται και η ανερχόμενη Q&R. Με μεγαλομέτοχό της (32%) από τον περασμένο Φεβρουάριο την Σοφία Σωτηράκου Τριάντη, ενισχυμένη από την είσοδο εφοπλιστικών κεφαλαίων, η μικρομεσαία εισηγμένη ετοιμάζεται να ανέβει «πίστα», μέσω και των εξαγορών που εξετάζει, με επενδυτικά «καύσιμα» 19,1 εκατ. ευρώ από την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου.

Η Q&R αξιοποιεί αφενός τις ευκαιρίες για μεγαλύτερα έσοδα και κέρδη από τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς για έργα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου, χρηματοδοτούμενα από το RRF.

Αφετέρου, θα κινηθεί για την απόκτηση πλειοψηφικών μετοχικών ποσοστών σε άλλες εταιρείες πληροφορικής, εξειδικευμένες στους τομείς της ΑΙ, του cyber security και του fintech, με την προϋπόθεση να είναι εξωστρεφείς (αν πρόκειται για ελληνικές) και στόχο της να αδράξει, επίσης, τις ευκαιρίες από το εξωτερικό.

Εν ολίγοις, η… διεθνής πίτα μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής, με χαρακτηριστικότερα ως τώρα παραδείγματα τις περιπτώσεις της Uni Systems, θυγατρικής του ομίλου Quest, της Netcompany-Intrasoft και της Profile Software.

Η πρώτη από τις δυο καταγράφει έναν κύκλο εργασιών 214 εκατ. ευρώ (2023) το 50% του οποίου περίπου προέρχεται από διεθνείς συνεργασίες, με «απόθεμα» συμβασιοποιημένων έργων ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να αναζητά νέες πηγές εσόδων, π.χ. μέσω της διεκδίκησης έργων πληροφορικής για το ΝΑΤΟ και την διεθνή αμυντική βιομηχανία. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας, αποφάνθηκε ότι στο συγκεκριμένο timing οι ευκαιρίες στο εξωτερικό είναι περισσότερες, σε σύγκριση με όσες αναδύονται για την πληροφορική στην ελληνική αγορά, σε συνάρτηση και με τις καθυστερήσεις στα έργα του δημοσίου και στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η δεύτερη, με τζίρο 283 εκατ. ευρώ, πορεύεται με ένα ανεκτέλεστο 950 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά έργα για όργανα της Ε.Ε. και ένα τμήμα του (150 εκατ. ευρώ) αυτά του ελληνικού δημοσίου.

Η τρίτη, leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, έχει παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, από την… Καραϊβική και το Μαϊάμι, μέχρι το Ντουμπάϊ και τη Σιγκαπούρη!

Το άνοιγμα των αγορών της Μέσης Ανατολής αποτελεί μια από τις κύριες παραμέτρους του σχεδιασμού της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών Ideal Holdings στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μέσω των θυγατρικών Adacom/Netbull, με ισχυρό «αποτύπωμα» στην ελληνική αγορά πληροφορικής μέσω της Byte.

Θέμα χρόνου φαίνεται άλλη μια εξαφορά στον ίδιο κλάδο για την Ideal μετά από τη συμφωνία για το 75% της Blue Stream έναντι 12,2 εκατ. ευρώ.

Το προφανές είναι ότι η Ideal διαθέτει την απαραίτητη «δύναμη πυρός», ύστερα και από την πρόσφατη ολοκλήρωση της πώλησης της Astir στην ιταλική Guala Closures και την αποεπένδυσή της από τον βιομηχανικό κλάδο, για ένα σημαντικά μεγαλύτερο και ακριβότερο deal, αν το θελήσει, στα πρότυπα της προπέρσινης εξαγοράς της Byte.

Τα «χρυσά» deals για την πληροφορική στην Ελλάδα δεν σταματούν στις υποθέσεις των Entersoft και Epsilon Net, αν και οι αποτιμήσεις και το τίμημα για τις συγκεκριμένες «ξέφυγαν»…

Ολοκληρώνονται οι προκηρύξεις;

Σε «διπλό μέτωπο» κινείται και η Space Hellas. Από τους «μεγάλους» του χώρου, προετοιμάζει την «επόμενη, μετά το RRF, ημέρα της», επιδιώκοντας να ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο εξωτερικό.

Η εισηγμένη έχει 4 θυγατρικές στο εξωτερικό και εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολύ μεγάλους οργανισμούς, σε περισσότερες από 150 χώρες μέσω τηλεπικοινωνιακών κόμβων.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης πλησιάζουν, κατά τα φαινόμενα, στο finish των προκηρύξεών τους, αν ληφθεί υπόψη ότι από τον Μάϊο ο CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας Σταύρος Ασθενίδης είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο να μην γίνουν κάποιοι διαγωνισμοί, εφόσον κριθεί ότι οι ανάδοχοι δεν θα προλάβουν να τα ολοκληρώσουν και να τα παραδώσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων (αν δεν υπάρξουν παρατάσεις ή νέα προγράμματα.).

Ήδη πάντως δημοπρατήθηκε στις 6 Αυγούστου το έργο «Προμήθεια εξοπλισμών συστημάτων πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης – Συστήματα Πυρανίχνευσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης», με προϋπολογισμό 29.438.601,61 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης 16/09/2024.

Η πρόοδος των χρηματοδοτούμενων από το RRF έργων που τρέχουν σήμερα σε διάφορες φάσεις και οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν σε άμεσο χρόνο για όσα απομένουν, θα καθορίσει και την πιθανή μετάθεση του… ενδιαφέροντος των ομίλων πληροφορικής σε άλλα «πεδία» της αγοράς (ανάμεσα σε αυτά και το ΕΣΠΑ).

Σίγουρα οι ισχυροί διψήφιοι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα «φρενάρουν» για τον κλάδο, που έχει πολλές «δεξαμενές» άντλησης εσόδων.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση των έργων ψηφιοποίησης των δήμων της χώρας: παρότι το πρόγραμμα για τις «έξυπνες» πόλεις άρχισε πριν από μια διετία, έχουν ενταχθεί μόλις οι 52 από 332, για projects 39 εκατ. ευρώ, από τα 235 εκατ. ευρώ του συνολικού budget, με συνέπεια να «εκκρεμούν» τα 196 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν αβέβαιοι για τα επιτόκια – Όλα τα βλέμματα στο Jackson Hole

Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον: Ο Μάικ Λιντς, η απρόσμενη αθώωση και το ναυάγιο στο Παλέρμο

Πλειστηριασμοί: Ποια μεγάλα πάρκινγκ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version