search icon

Επιχειρήσεις

Πόλεμος για την ακρίβεια – Βαριά πρόστιμα και νέοι έλεγχοι σε έξι πολυεθνικές από τον Σκρέκα

Εστάλησαν ήδη εκθέσεις ελέγχου στην Jonhson&Johnson και την Colgate-Palmolive που απειλούνται με πρόστιμα του €1 εκατ., ενώ ελέγχονται για αισχροκέρδεια η Ηenkel, η Jacobs, η SC Johnson και η Nestlé

Καταιγίδα» προ των πυλών στις πολυεθνικές που ελέγχονται για αθέμιτη κερδοσκοπία παραβιάζοντας το πλαφόν κέρδους που έχει νομοθετηθεί από το 2021. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», Johnson & Johnson και Colgate-Palmolive έχουν παραλάβει ήδη τις εκθέσεις ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) και φέρονται να είναι αντιμέτωπες με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπό στενό έλεγχο βρίσκονται αυτή την περίοδο οι Henkel (γνωστή για τις ετικέτες Dixan, Persil, Schwarzkopf), Jacobs Douwe Egberts (γνωστή για τους καφέδες Jacobs, Bravo, L’Or Espresso), Nestle (γνωστή για τα προϊόντα Neslac, Λουμίδης Παπαγάλος, Maggi, Nesquik, Friskies) και SC Johnson (Glade, Duck, Raid).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υποθέσεις των Johnson & Johnson (γνωστής κυρίως για τα είδη βρεφικής και παιδικής φροντίδας) και Colgate-Palmolive (γνωστής για μία ευρεία γκάμα προϊόντων προσωπικής περιποίησης και καθαριστικών) θα έχουν κλείσει προς το τέλος της εβδομάδας, αρχές της επομένης. Οι υπόλοιπες τέσσερις θα κλείσουν σε δεύτερη φάση.

Τα πρώτα «τροχιοδεικτικά βλήματα» κατά των πολυεθνικών έπεσαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επέβαλε τα ανώτατα προβλεπόμενα πρόστιμα στις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων P&G (Procter & Gamble) και Unilever, ύψους 1 εκατ. ευρώ για καθεμία. Και αυτό καθώς οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ εντόπισαν σημαντικές διαφορές στις τιμές σε πάνω από 100 κωδικούς προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων απορρυπαντικών, καθαριστικών σπιτιού και ειδών ατομικής υγιεινής. Τα συγκεκριμένα προϊόντα, σύμφωνα με τον έλεγχο, εμφάνιζαν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από αυτό που είχαν τον Δεκέμβριο του 2021, παραβιάζοντας έτσι το πλαφόν που έχει επιβληθεί εδώ και δύο χρόνια από το υπουργείο Ανάπτυξης ως ανάχωμα στο μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Είχε προηγηθεί περίπου έναν μήνα πριν τσουχτερό πρόστιμο περίπου 230.000 ευρώ κατά της BIC ΒΙΟΛΕΞ για παραβίαση του πλαφόν κερδοφορίας στα σχολικά είδη, αλλά και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Αν χρειαστεί θα τα βάλουμε μαζί τους», εννοώντας τις πολυεθνικές.

Πηγές από τις P&G και Unilever που μίλησαν, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο «ΘΕΜΑ», αμφισβητούν τα αποτελέσματα των ελέγχων και δηλώνουν ότι θα κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να ακυρωθούν και να επιστραφούν τα πρόστιμα, τα οποία βάσει νόμου πρέπει να πληρωθούν. Παρ’ όλα αυτά, όλες αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις και γενικότερα την αντιπαράθεση για το όλο ζήτημα. «Ας μη γελιόμαστε, το κακό γίνεται με όλη αυτή τη δημοσιότητα που συγκεντρώνει κάθε εταιρεία, όχι με αυτό καθαυτό το πρόστιμο που είναι άδικο. Και φυσικά καμιά εταιρεία δεν πρόκειται να τα βάλει δημοσίως με την κυβέρνηση», εξηγούσε ένας από αυτούς.

Η μόνη εταιρεία πάντως που είχε το θάρρος να εκδώσει ανακοίνωση και να πάρει δημόσια θέση ήταν η Ελαΐς Unilever, η οποία εξέφρασε τη διαφωνία της με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας επιβλήθηκε αλλά και υπολογίστηκε το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να το αμφισβητήσει.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

 

Exit mobile version