Επενδυτική «απόβαση» στην Ελλάδα προετοιμάζει ένα από τα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο funds που εστιάζουν στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Το αμερικανικό Plug and Play Ventures, με έδρα τη Silicon Valley στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, έχει ήδη συμμετάσχει σε χρηματοδοτήσεις κάποιων ελληνικών start ups, ωστόσο οργανώνει πλέον την υλοποίηση ενός ευρύτερου πλάνου.
Υψηλόβαθμα στελέχη του VC βρέθηκαν αυτές τις ημέρες -για δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες- στην Αθήνα και με αφορμή το διήμερο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου πραγματοποίησαν σειρά επαφών, με στόχο να διερευνήσουν τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς πιο επισταμένα πριν προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους.
Ακολούθησαν, δηλαδή, την αντίθετη διαδρομή τώρα: Από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη με εκπροσώπους νεοφυών εταιρειών στην σύνθεσή της επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων και το Plug and Play στη Silicon Valley κατά την πρόσφατη αποστολή της με στόχο την σύνδεσή τους με τους σημαντικότερους επιταχυντές, VCs και start ups διεθνώς.
«Στην Ελλάδα θέλω να χτίσω ένα οικοσύστημα πολλαπλών «παικτών», με VCs, κυβερνήσεις, διεθνείς και τοπικές εταιρείες, μέντορες και να το βοηθήσω να αναπτυχθεί. Το πλάνο μας είναι να έρθουμε και να δουλέψουμε με εταιρείες που κάνουν καλή δουλειά, για να τις ενδυμώσουμε και να τις ωθήσουμε να αναπτύξουν τις ικανότητες τους σε διεθνές επίπεδο. Με βάση το οικονομικό μας μοντέλο και το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, υπολογίζουμε σε πρώτη φάση ανά έτος γύρω στις 10 επενδύσεις του 1 εκατ. δολ. συνολικά σε start ups, δηλαδή από 100.000 δολ. κατά μέσο όρο στην καθεμιά.», ανέφερε στο newmoney ο Seena Amidi, Co-Founder Plug and Play Tech Center & EMEA Managing Director και πρόσθεσε:
«Θελουμε να λειτουργούμε όσο τον δυνατόν πιο επιτυχημένα και να δημιουργούμε Unicorns, καθότι σήμερα έχουμε 31 εισηγμένες από αυτές. Στις 26 ήμασταν οι πρώτοι που επενδύσαμε. Αρχικώς χρηματοδοτούσαμε 10 start ups τον χρόνο, αλλά πλέον έχουμε φτάσει στις 200 με 300 στον χρόνο. Το VC λειτουργεί σαν ένα Family Office.».
Μόνο η οικογένειά του επενδύει 20-30 εκατ. δολ. κάθε χρονιά και ελέγχει ένα portfolio 130 εκατ. δολ., συν τα περαιτέρω κεφάλαια που σηκώνει από άλλους επενδυτές, όλα περί τα 200 εκατ. δολ. για αυτόν τον κύκλο. Συμμετέχει σε 2.500 περίπου start ups με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 1%-5%, με αρχικές επενδύσεις από 50.000 δολ. έως 500.000 δολ. συνήθως, πέρα από το συνολικό ποσό των χρηματοδοτήσεων.
Γραφεία στην Ελλάδα το ‘23
Η «ιχνηλάτηση» του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και start up με στόχο την αναβάθμισή του, αλλά και ενδεχόμενων επενδυτικών ευκαιριών σε νεοφυείς εταιρείες αποτελούν τα δυο βσκέλη του σχεδιασμού τους.
Όπως επιβεβαιώνουν παράγοντες του κλάδου που γνωρίζουν τις προθέσεις τους «οι άνθρωποι του Plug and Play βλέπουν την χώρα μας πολύ σοβαρά» και μελετούν την προοπτική της δημιουργίας γραφείων τους στην Ελλάδα έως τον Σεπτέμβριο του 2023, «σε 9 μήνες από τώρα», όπως επισήμανε ο κ. Amidi.
«Ελπίζουμε να βρούμε την συμπαράσταση που αναμένουμε για να γίνει πιο ομαλή η είσοδός μας στην Ελλάδα. Υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση και με τους κρατικούς φορείς. Με την φήμη που διαθέτουμε μπορούμε να βοηθήσουμε τους venture capitalists να κάνουν καλύτερες επενδύσεις στις ελληνικές start ups και να τις ωθήσουμε να επεκταθούν στο εξωτερικό. Όταν εισερχόμαστε σε μια νέα αγορά, μπαίνουμε με την ιδέα να επενδύσουμε χρήματα σε start ups, στην ποιότητα της δουλειάς τους και να βρούμε επιχειρηματίες που πάντα είναι διαθέσιμοι. Στην Ελλάδα υπάρχουν απίστευτα εκπαιδευμένες κοινότητες, νέοι με πολλές δυνατότητες. Ελπίζουμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα από τους αναμενόμενους στόχους μας», τόνισε στην συνέχεια.
Επιβεβαίωσε τις συνομιλίες του Plug and Play με ελληνικές start ups στις ΗΠΑ, όπως και το γεγονός ότι το fund του έχει επενδύσει σε πολλαπλούς τομείς, όπως στη ναυτιλία, την υγεία, την ενέργεια κ.α. Εκανε λόγο για συνεργασίες του οικοσυστήματος του PnP με επιχειρηματικούς «κολοσσούς» όπως οι Shell, Exxon Mobil Procter and Gamble, Nike κ.α. σε διάφορα επίπεδα, όπως και με κυβερνήσεις κρατών σε μια ευρεία γεωγραφική εμβέλεια π.χ. Γερμανία, Μάλτα, Κορέα, Ταϊβάν, Εσθονία κ.α. στο «κομμάτι» της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης στελεχών και ομάδων κ.α.
Ερωτηθείς για την μεθοδολογία με την οποία οι ελληνικές εταιρείες θα περνούν από το παγκόσμιο «φίλτρο» του Plug and Play, απάντησε: «Θέλουμε να αισθανόμαστε όταν δουλεύουμε με μια start up ότι δεν είναι ρίσκο, αλλά μια καλή πιθανότητα για ένα όφελος. Για να δουν εκείνοι την τεχνολογία σαν μια ευκαιρία, αλλά και εμείς να τους διδάξουμε πώς θα αντλούν χρήματα. Μας ενδιαφέρει, επίσης, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πετύχει την οικονομική ανάπτυξη που επιδιώκει, στηρίζοντας τις start ups να μεγαλώσουν, να ξεφύγουν από τον τοπικό χαρακτήρα τους και να φέρουν στην Ελλάδα πελάτες και έσοδα από το εξωτερικό».
Ποια στελέχη ήρθαν Αθήνα
Οι επικεφαλής του Plug and Play αναγνωρίζουν την δυναμική της ελληνικής start up σκηνής, καθώς έχουν αναδειχθεί από αυτήν νεοφυείς εταιρείες οι οποίες διακρίνονται διεθνώς και αντλούν κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ ορισμένες πλησιάζουν το όριο του 1 δισ. δολ. στην αποτίμηση τους, άρα και την είσοδο τους στην κατηγορία των «μονόκερων».
Από τα εξέχοντα στελέχη του fund, ταξίδεψαν στην Αθήνα, μαζί με τον Seena Amidi, εκ των ομιλητών στο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, η Natalia Olson Global Director Government Relationships (Διευθύντρια Διεθνών Κυβερνητικών Σχέσεων, η οποία διετέλεσε και μέλος της κυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα) και ο Alfredo Gomez, Corporate Partnerships Manager – Europe.
Το παγκόσμιο δίκτυο
Το Plug and Play VC θεωρείται ένας από τους early investors σε κάποιες από τις πιο φημισμένες εταιρείες του κόσμου. Αποτελεί επιπλέον την πρώτη παγκόσμια πλατφόρμα καινοτομίας και leading catalyst της τεχνολογικής προόδου, σε συνδυασμό και με την λειτουργία του Plug and Play Tech Center.
Και ως επιστέγασμα, το PnP δημιουργεί ένα μοναδικό οικοσύστημα σχεδιασμένο για να αναπτύσσει και να εφαρμόζει τις τεχνολογίες του αύριο, προωθώντας την καινοτομία σε 22+ βιομηχανίες και διασυνδέοντας εταιρείες blue chip με τις πιο έξυπνες start ups σε όλο τον κόσμο.
Με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, το δίκτυο (network) του Plug and Play περιλαμβάνει συνολικά πάνω από 650 κορυφαίες εταιρείες στον πλανήτη, 70.000 start ups, εκατοντάδες Venture Capital firms (300+), World-class mentors, Πανεπιστήμια και συνεργασίες με κρατικούς φορείς σε πολλούς κλάδους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 2021 επιταχύνθηκε η ανάπτυξη 2.539 start ups, αντλήθηκαν κεφάλαια 9 δισ. δολ. και υλοποιήθηκαν 210 επενδύσεις παγκοσμίως.
Υποστηρίζει, ακόμα, την προσπάθεια κυβερνήσεων και εταιρειών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στο «ταξίδι» τους στην καινοτομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επιτάχυνση της τεχνολογίας.
Συμπερασματικά, δεδομένης της δέσμευσης του PnP με διάφορες οικονομίες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή αποσκοπεί στην εδραίωση της παρουσίας του στην Ελλάδα, για να υποστηρίξει κορυφαίες οντότητες σε όλους τους τομείς και παράλληλα να διαδραματίσει έναν πρωτεύοντα ρόλο στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Διαβάστε ακόμη
Intrum: «Πωλητήριο» σε δάνεια 140 εταιρειών στους κλάδους οινοποιίας και τροφίμων
Από 14 Δεκεμβρίου το «Καλάθι του Άη Βασίλη» – Πρόστιμα έως €10.000 για τους παραβάτες
Επίδομα θέρμανσης: Οδηγίες της τελευταίας στιγμής για αιτήσεις – παραστατικά