Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης που πυροδοτεί ο πληθωριστικός κύκλος δεν μπορεί να απαντηθεί – τουλάχιστον όχι ακόμα, με αποτέλεσμα ο προβληματισμός για τις επιπλοκές στο επιχειρείν και την ελληνική οικονομία να είναι έκδηλος στη φετινή Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του ΣΕΒ. Ιδίως καθώς η ανησυχία για τον πληθωρισμό συνοδεύεται από την αβεβαιότητα που φέρνουν η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και το μπρα ντε φερ Δύσης – Ρωσίας που διατηρεί το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας ως μείζον.

Στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί στο περιθώριο της Γ.Σ. κοινή παραδοχή ήταν πως το νέο πληθωριστικό περιβάλλον θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που καθιστά επιτακτικές νέες προσαρμογές στο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, όμως, κάνει ακόμη πιο σημαντική την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αφού σχεδόν όλοι περιμένουν συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς.

Αυτό εξάλλου φρόντισαν να περάσουν ως μήνυμα τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος όσο και η προεδρεύουσα των εργασιών της Γ.Σ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, της ιστορικής βιομηχανίας τροφίμων.
«Η παρούσα κρίση δεν πρέπει να αναστείλει τις προσπάθειές μας για μια εξωστρεφή οικονομία που είναι απαραίτητη για την πρόοδο της οικονομίας μας», υπογράμμισε η ίδια.
Για τους παλαιούς επιχειρηματίες που πρόλαβαν αντίστοιχο πληθωρισμό τις δεκαετίες ’80 και ’90, η ψυχραιμία είναι το μείζον. Για τους υπόλοιπους αποτελεί ένα μάθημα το οποίο καλούνται να διδαχθούν πολύ γρήγορα.
Το «business stories» απευθύνθηκε σε επιχειρηματίες και στελέχη απ’ όλο το φάσμα της οικονομίας προκειμένου να δώσουν τις εκτιμήσεις τους.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Επιχειρηματίας / αντιπρόεδρος ΣΕΒ): «Τα προβλήματα είναι προσωρινά, η οικονομία είναι μόνιμη»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος επανεκλέχθηκε στη θέση του αντιπροέδρου στο Δ.Σ. του ΣΕΒ την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτά τα έχουμε ξαναπεράσει και τα ξέρουμε. Εχουμε μια φάση πληθωριστική και θα την ξεπεράσουμε, όπως τόσα άλλα. Αυτή τη φορά υπάρχει η ιδιαιτερότητα της ενέργειας. Υπάρχει όμως και μια άλλη, θετική κατά τη γνώμη μου. Για πρώτη φορά έχει πληθωρισμό όλη η Ευρώπη. Παλιά είχαμε μόνο εμείς κι όχι αυτοί», σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος στο «b.s.».
Και συνεχίζει: «Αυτό λοιπόν διορθώνει τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό για το ελληνικό επιχειρείν. Γιατί όταν, π.χ., έχεις πελάτη στη Γερμανία για να εξάγεις και αυτός δεν έχει τον πληθωρισμό που αντιμετωπίζεις εσύ, τότε υπάρχει πρόβλημα. Οταν όμως βιώνει το ίδιο πράγμα και αυτός, αν του πεις ότι θα αυξήσεις τους τιμοκαταλόγους, π.χ., 8%, θα το δεχθεί. Γιατί καταλαβαίνει, είναι στην ίδια κατάσταση με εμάς. Αυτό λοιπόν κάνει τη μεγάλη διαφορά. Το γεγονός, δε, ότι είμαστε στο ευρώ μάς προφυλάσσει από πολλά πράγματα».

Γι’ αυτό εξάλλου και δηλώνει πως τα σχέδια για την επέκταση του νέου ομίλου τροφίμων που συγκροτεί δεν τροποποιούνται λόγω του πληθωριστικού κύκλου. «Συνεχίζουμε κανονικά. Τα προβλήματα είναι προσωρινά, η οικονομία είναι μόνιμη. Η οικονομία δεν πεθαίνει, μόνο αρρωσταίνει!», λέει.

 

Θεόδωρος Τρύφων (Elpen / πρόεδρος ΠΕΦ): «Kίνητρα για να διατηρηθεί η δυναμική των επενδύσεων»

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό το επιχειρείν μέσα σε αυτή τη λαίλαπα. Οι επενδύσεις συνεχίζονται αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και θα βοηθούσε αν η κυβέρνηση ξέφευγε από τη λογική της αποκλειστικής στήριξης μέσω επιδομάτων και έβαζε στο κάδρο και νέα κίνητρα στο κομμάτι των επενδύσεων», αναφέρει στο «b.s.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμάκου και διευθύνων σύμβουλος της Elpen Θεόδωρος Τρύφων. «Το κόστος παραγωγής, το κόστος των μηχανημάτων, όλα έχουν ανέβει. Οι χρόνοι των παραδόσεων επίσης έχουν μεγαλώσει», προσθέτει.

Ο ίδιος, που φέτος εκλέχθηκε και στο Δ.Σ. του ΣΕΒ, στέκεται στο πετυχημένο παράδειγμα του «επενδυτικού clawback» για τις φαρμακοβιομηχανίες, της δυνατότητας δηλαδή των τελευταίων ένα συγκεκριμένο κομμάτι των αναγκαστικών επιστροφών προς το Δημόσιο να το διαθέσουν σε επενδύσεις στην παραγωγή και την έρευνα. «Ευτυχώς που έχουμε αυτό. Είναι ένα ένα σημαντικό κίνητρο στο οποίο έχει στηριχθεί το πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που τρέχουν ήδη πολλές φαρμακοβιομηχανίες. Αυτό θέλουμε να επεκταθεί ως το 2026 και είναι κάτι που ζητάμε από την κυβέρνηση και συνολικά τον πολιτικό κόσμο.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα το επιτύχουμε γιατί τα αποτελέσματά του ως σήμερα είναι σημαντικά. Εξάλλου είναι ένας κλάδος που το 8% των επιστροφών που δίνει στο κράτος τα επενδύει – κι αυτό έχει τεράστια ανταποδοτικότητα. Είναι ξεκάθαρα win-win υπόθεση», τονίζει.

 

Θεόδωρος Φέσσας (Όμιλος Quest / πρώην πρόεδρος ΣΕΒ): «Χρειάζεται ψυχραιμία»

Ψύχραιμος εμφανίζεται απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου Quest και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. «Τα σχέδια του ομίλου δεν αλλάζουν, παραμένουμε σταθεροί σε αυτά. Εξάλλου ο πληθωρισμός είναι κάτι που επηρεάζει όλη την αγορά αλλά και το σύνολο των οικονομιών», σημειώνει στο «b.s.».

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι και ο ίδιος είναι ανήσυχος. «Υπάρχει περίπτωση να μην ανησυχεί κανείς από την κλιμάκωση όλης αυτής της κατάστασης; Καταρχάς τα εισοδήματα όλων θα μειωθούν, αφού θα τα ροκανίζει ο πληθωρισμός. Οπότε τα δεδομένα αλλάζουν», σημειώνει. Πάντως εκτιμά ότι με το φρένο στην οικονομική δραστηριότητα ο πληθωρισμός θα επηρεαστεί αρνητικά.
«Κόβονται οι πωλήσεις, πέφτει η ζήτηση, οπότε αντίστοιχα θα πρέπει να πέσουν και οι τιμές. Για να δούμε…», σημειώνει.

 

Κριστιάνο Αλότσι (Barilla Hellas): «Από Σεπτέμβριο θα φανεί ο πραγματικός αντίκτυπος στην κατανάλωση»

Μεγαλύτερο φρένο στις καταναλωτικές δαπάνες βλέπει από τον Σεπτέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas Κριστιάνο Αλότσι, ο οποίος εκλέχθηκε μεταξύ των μελών του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ. «Τώρα ο πληθωρισμός και οι συνέπειές του είναι η μεγάλη μας πρόκληση. Το καλό με τα ζυμαρικά είναι ότι είμαστε μια σταθερή κατηγορία. Είτε πάνε πολύ καλά τα πράγματα στην οικονομία είτε υπάρχουν μεγάλες αναταράξεις η πορεία μας είναι σχετικά σταθερή», σημειώνει. Προς το παρόν, όπως λέει, εκτός απ’ τις αγορές πανικού που υπήρξαν τον περασμένο Μάρτιο με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, σημαντικές αλλαγές στην κατανάλωση στα ζυμαρικά δεν έχει υπάρξει.

«Αυτό που βλέπουμε όμως ως τάση συνολικά στην αγορά είναι ότι πλέον γίνεται πιο σημαντική η τιμή στην καταναλωτική επιλογή. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται κυρίως σε κατηγορίες όπου οι τιμές είναι υψηλές και τα προϊόντα τους είναι τρόπον τινά λιγότερο αναγκαία, όχι στα ζυμαρικά. Τώρα τι θα έρθει από τον Σεπτέμβριο είμαι περίεργος να το δω», σημειώνει ο κ. Αλότσι, καθώς εκτιμά ότι τους προσεχείς μήνες και λόγω του διετούς περιορισμού λόγω COVID-19 οι καταναλωτές δεν θα διστάσουν να «κάψουν» χρήματα που αποταμίευσαν την προηγούμενη διετία. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο πληθωριστικός κύκλος δεν είναι θέμα μηνών: «Σαφώς και το διάστημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Φοβάμαι όμως ότι στην καλύτερη περίπτωση το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα θα παγιωθεί. Δυστυχώς όταν οι τιμές ανεβαίνουν είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά να τις κατεβάσει κανείς».

Παραδέχεται, επίσης, ότι η Barilla έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις τους τελευταίους μήνες, διευκρινίζοντας ότι ακολούθησε τη γενικότερη τάση της αγοράς. «Στην τελική όμως είμαστε leader σε μια αγορά βασικών αγαθών όπου δεν μπορούμε να μετακυλίουμε τα πάντα στον καταναλωτή. Οπότε έχουμε απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στο κόστος που έχουμε. Με άλλα λόγια υποφέρουμε όπως όλοι».

 

Δημήτρης Μαθιός (Μαθιός Πυρίμαχα / πρόεδρος ΣΒΑΠ): «Οι πρώτες ύλες αποκτούν μεγαλύτερη αξία απ’ το ίδιο το χρήμα»

Την εκτίμηση ότι ο πληθωριστικός κύκλος θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πυροδοτώντας σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων κάνει στο «b.s.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, της εισηγμένης Μαθιός Πυρίμαχα.

«Δυστυχώς η εποχή που απολαμβάναμε φθηνή ενέργεια, φθηνές υπηρεσίες και προϊόντα τελείωσε. Ηδη αυτό φάνηκε προ ενάμισι έτους με την απότομη αύξηση του κόστους μεταφοράς, όταν τα ναύλα για ένα κοντέινερ από 1.000 ευρώ ξαφνικά πήγαν στα 12.000 ευρώ για να ακολουθήσουν τα καύσιμα. Ηρθε μετά και ο πόλεμος και έχω την εντύπωση ότι δημιουργείται μια νέα τάξη πραγμάτων, για την οποία όμως ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί τη μεγάλη εικόνα.

Προς το παρόν στην Ευρώπη πληρώνουμε τον λογαριασμό. Για τις βιομηχανίες η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει έντονα τη δεκαετία του ’80 όπου συνέφερε να έχεις αποθηκευμένα υλικά για τη δουλειά σου παρά να κρατάς λεφτά στο ταμείο. Προτιμήσαμε να φέρουμε ένα ολόκληρο καράβι με 4.000 τόνους πρώτων υλών επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ παρά να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε το κοντέινερ με πενταπλάσια τιμή», λέει ο κ. Μαθιός και συμπληρώνει:
«Και ο καθένας προσπαθεί να κλείσει τη χαμηλότερη τιμή και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται αφού όλα μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα. Το μείζον είναι σήμερα να μπορείς να δουλέψεις και φυσικά να προστατεύσεις τις ταμειακές σου ροές. Οι εξαγωγές δίνουν σημαντική διέξοδο, από εκεί αναγκαστικά κάθε βιομηχανία καλείται να τροποποιήσει τα κοστολόγιά της μέχρι να περάσουμε και αυτό τον κάβο».

 

Αρμόδιος Γιαννίδης (Vitex): «Φρένο στα έργα που δεν επείγουν»

Η δραστηριότητα πέριξ της οικοδομής ήδη έχει πατήσει το πρώτο φρένο, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Vitex Αρμόδιος Γιαννίδης.
«Η ζήτηση πέφτει. Αυτό είναι σίγουρο. Το καταναλωτικό κομμάτι έχει σχεδόν εξαφανιστεί», λέει ο κ. Γιαννίδης. «Και στα έργα όμως, κάποιοι προχωρούν σε ολιγόμηνη διακοπή με την προσδοκία να εξομαλυνθούν οι τιμές. Αυτά που είναι μισοοώριμα συνεχίζουν για να κλείσουν, τα πρώιμα απλά “σηκώνουν το πόδι απ’ το γκάζι”», προσθέτει.
Εξαίρεση, όπως εξηγεί, είναι όσα συνδέονται με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
«Κυρίως οι προσόψεις κτιρίων που συνδέονται με το επιδοτούμενο πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίδη, το φρένο στην αγορά αναγκαστικά θα φέρει και μια αλυσίδα «αμυντικών» κινήσεων εκ μέρους της βιομηχανίας.
«Πρώτα απ’ όλα επενδύσεις που δεν επείγουν θα ανασταλούν μέχρι να ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο. Να υπάρξει μια ένδειξη ότι σταθεροποιούνται τα πράγματα. Δυστυχώς είμαστε ακόμη σε μια φάση που εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Ευρώπη για την ενεργειακή ασφάλεια. Οπότε το ένα συνεχίζει να τροφοδοτεί το άλλο. Τουλάχιστον στη χώρα μας ο τουρισμός συνεχίζει να δουλεύει, οπότε θα υπάρξει μία υποστήριξη της οικονομίας από εκεί», τονίζει.

 

Σίμος Αναστασόπουλος (Πετσιαβάς Α.Ε. / πρόεδρος Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών): «Aκόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ανταγωνιστικότητα»

Ανήσυχος εμφανίζεται και ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πετσιαβάς Α.Ε. και πρόεδρος του Συνδέσμου Α.Ε. & ΕΠΕ καθώς και πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. «Το μόνο καλό στη σημερινή κατάσταση είναι ότι δεν είμαστε εμείς η αιτία και δεν είμαστε μόνοι μας ως χώρα. Γενικά υπάρχει φόβος. Μην ξεχνάμε ότι εξακολουθούμε να είμαστε ο αδύναμος κρίκος. Και η εξίσωση είναι πραγματικά δύσκολη. Ελπίζω οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την πίεση», σημειώνει ο κ. Αναστασόπουλος.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι μία από τις μεγάλες προκλήσεις παραμένει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στο νέο, δυσχερές, περιβάλλον. «Οι δείκτες των τελευταίων δύο ετών, τουλάχιστον, των Οργανισμών που συνεχίζουν να βγαίνουν, μια και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τους πάγωσε προσωρινά την ετήσια έρευνα του λόγω της πανδημίας, δείχνουν μικρή βελτίωση στην κατάταξη της χώρας. Αυτό δείχνει ότι ναι μεν εμείς βελτιωνόμαστε με κάπως ταχύτερο ρυθμό απ’ τους άλλους, αλλά γενικά όλοι βελτιώνονται. Επομένως ανεβαίνει το επίπεδο όλων. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει ως χώρα να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερα και ταχύτερα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε ακόμη:

Στην κορυφή της ζήτησης για αγορά πολυτελών κατοικιών από τους ξένους το Ν. Αιγαίο

Κουπόνια παγίων δαπανών: Τελευταία ευκαιρία για συμψηφισμό κάθε οφειλής προς εφορία – ταμεία

Τα 3+1 deals που τρέχουν (παρά τα χάλια των αγορών), η επιστροφή του Λαβίδα, οι νέες εκδόσεις ομολόγων και ο «συνδρομητικός πονοκέφαλος»