search icon

Επιχειρήσεις

Πλειστηριασμός: Άλλαξε χέρια το «φιλέτο» του «Καρούζος Gate» στο Ελληνικό

Βγήκε με τιμή εκκίνησης 4,1 εκατ. ευρώ και έπιασε 8 εκατ. ευρώ - «Ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών» για το συγκρότημα των 11 εκατ. ευρώ της εταιρείας Παρασάγγας στη Μύκονο

Σκοτεινές υποθέσεις του παρελθόντος, αλλά και πολυτελείς βίλες και οικόπεδα στη Μύκονο «παρέλασαν» σήμερα από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Έτσι, νωρίτερα, άλλαξε χέρια το ακίνητο «φιλέτο» της «Trust Worth Development Τεχνική Εμπορική Επενδύσεως Ακινήτων Ανώνυμη Εταιρεία», που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και το τεράστιο επενδυτικό project που θα μεταμορφώσει ολόκληρη την περιοχή. Κάτι το οποίο προφανώς και έπαιξε το ρόλο του όσον αφορά το ενδιαφέρον των μνηστήρων.

Η διαδικασία του πλειστηριασμού ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, ενώ υπήρξαν διαδοχικά «χτυπήματα». Έτσι, το «φιλέτο» ενώ ξεκίνησε με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4.104.000 ευρώ, κατακυρώθηκε στα 8.005.585 ευρώ, δηλαδή σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα.

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το newmoney, η Trust Worth Development ήταν μια από τις δεκάδες εταιρείες που είχαν δημιουργηθεί από τον Γιάννη Καρούζο, τον άνθρωπο που μαζί με την (πρώην) σύζυγό του Ρεβέκκα Σκαφτούρα, αποτέλεσαν τα κεντρικά πρόσωπα του «Καρούζος Gate» που κυριάρχησε στην επικαιρότητα προ δεκαετίας.

Τόσο η συγκεκριμένη όσο μια σειρά άλλων εταιρειών του διδύμου είχαν μεταβιβαστεί στη συνέχεια σε άλλον, μη εμπλεκόμενο, επιχειρηματία.

Το ακίνητο που συνδέεται με την Trust Worth Development βρίσκεται εδώ και χρόνια στα μπετά και οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό με επισπεύδουσα την Alpha Bank, ως εκπροσώπου της εταιρείας ειδικού σκοπού «GALAXY ΙV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY».

Ο πλειστηριασμός έγινε για είσπραξη 200.000 ευρώ που αποτελεί μέρος μεγαλύτερης απαίτησης απορρέουσας από το ανεξόφλητο υπόλοιπο ομολογιακού δανείου που εκδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2005.

Σύμφωνα με την έκθεση, πρόκειται για «ημιτελές οικιστικό κτήριο οικιστικών μονάδων στο στάδιο του φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα, πέντε επιπέδων, ήτοι δύο υπόγεια επίπεδα βοηθητικών χρήσεων και ανωδομή αποτελούμενη από ισόγειο και δύο ορόφους κυρίων χρήσεων, κτισμένου επί οικοπέδου κειμένου στο Δήμο Ελληνικού Αττικής και επί των οδών Ποσειδώνος πρώην Βασ. Γεωργίου Β’ επί της οποίας φέρει τον αριθμό 15 και Δέλτα επί της οποίας φέρει τον αριθμό 2, εκτάσεως 2.540,16 τ.μ.».

Το ακίνητο περιήλθε στην οφειλέτιδα το 2005 με αγορά από την «Coshy Ανώνυμος Κτηματική Εταιρεία», που βρίσκεται σε φάση λύσης και εκκαθάρισης. Όσον αφορά τα βάρη, υπάρχει υποθήκη εγγραφείσα στις 21/12/2005 υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας για ποσό 9 εκατ. ευρώ και αναγκαστική κατάσχεση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εγγραφείσα στις 22/12/2015, για ποσό 4.105.963,02 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2018 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, καταδίκασε τον Γ. Καρούζο, καθώς και την Ρεβέκκα Σκαφτούρα σε πολυετείς ποινές. Συγκεκριμένα, στον Καρούζο επιβλήθηκε κάθειρξη 16 ετών, χρηματική ποινή 200.000 ευρώ και οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ στην Σκαφτούρα κάθειρξη 14 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο «ο όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων-φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρεία». Στη δικογραφία αναφερόταν ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φτάνει τα 300.000.000 ευρώ, ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής τα 30.000.000 ευρώ.

Στα αζήτητα το συγκρότημα των 11 εκατ. στη Μύκονο

Σε αντίθεση με το «φιλέτο» του Ελληνικού, στα αζήτητα έμεινε, για μια ακόμη φορά, το πολυτελές συγκρότημα της εταιρείας «Παρασάγκας» στον Άγιο Διακόφτη της Μυκόνου.

Πρόκειται για δύο αγροτεμάχια 4,1 και 4 στρεμμάτων εντός των οποίων έχουν χτιστεί τρεις κατοικίες, με πισίνες και πολλές ακόμη συνοδευτικές υποδομές.

Σε βάρος της οφειλέτιδας εταιρείας υπάρχουν τρεις προσημειώσεις για 24 εκατ., 6,5 εκατ. και 6,43 εκατ. υπέρ της Marfin Bank από την περίοδο 2006-2011, οι οποίες ετράπησαν σε υποθήκες υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιούλιο του 2020.

Ο πλειστηριασμός είχε οριστεί αρχικά για τις 24 Φεβρουαρίου 2021, ωστόσο η εταιρεία άσκησε ανακοπή ζητώντας διόρθωση της τιμής για τα ακίνητα. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου έκανε δεκτή την ανακοπή και έτσι οι τιμές πρώτης προσφοράς αυξήθηκαν για το αγροτεμάχιο στα 5.458.000 ευρώ, για την πρώτη κατοικία στα 1.734.000 ευρώ, για τη δεύτερη κατοικία στα 1.823.000 ευρώ και για την τρίτη κατοικία στα 2.050.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά κοντά στα 11 εκατ. ευρώ. Με αυτές τις τιμές εκκίνησης βγήκαν στο σφυρί στις 26 Ιουνίου, αλλά όπως τότε, έτσι και σήμερα υπήρξε «ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών».

Με περιορισμένο ενδιαφέρον εξελίχθηκε ο πλειστηριασμός και για τρία ακόμη αγροτεμάχια στη θέση «ΓΙΑΛΟΥΔΑ-ΚΑΚΟΠΑΤΙ» της Άνω Μεράς Μυκόνου. Η κατάσχεση έγινε σε βάρος της οφειλέτιδας εταιρείας «Αρκάδων Ελλάς Α.Ε.» και επισπεύδουσα ήταν η Cepal Hellas.

Τα ακίνητα που βγήκαν στο σφυρί ήταν ένα αγροτεμάχιο εκτάσεως 77.125,11 τ.μ με τιμή πρώτης προσφοράς 114.000 ευρώ, ένα ακόμη αγροτεμάχιο εκτάσεως 35.485 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 110.000 ευρώ και ένα αγροτεμάχιο εκτάσεως 38.609 τ.μ με τιμή πρώτης προσφοράς 42.000 ευρώ. Από αυτά, μόνο για το τρίτο υπήρξαν «χτυπήματα» με αποτέλεσμα να κατακυρωθεί στις 52.000 ευρώ, δηλαδή 10.000 ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς.

Διαβάστε ακόμη: 

Ταμείο Ανάκαμψης: Aρχές Αυγούστου τα πρώτα €4 δισ. από την ΕΕ 

Καύσωνας: Μέτρα για τους εργαζόμενους προανήγγειλε ο Χρυσοχοΐδης 

Νέα δεδομένα για τα ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τις εξελίξεις στον Σκαραμαγκά

Exit mobile version