Σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών οδηγήθηκαν οι 103 πλειστηριασμοί που έγιναν σήμερα Τετάρτη 3/11 για οικόπεδα, κτίρια, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης που ανήκαν στις εταιρείες «Βικτώρια Τουριστικές Επιχειρήσεις», «Μάριαμ Ελλάς Ανώνυμη Κτηματική Τεχνική Τουριστική Ξενοδοχειακή Εταιρεία» και «Ράνια Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων», συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη.
Οι ιδιοκτησίες αυτές βρίσκονται στη Μύκονο και στη Σύρο και αποτελούσαν τη δεύτερη μεγάλη «παρτίδα» σφυριών σε βάρος των εταιρειών αυτών με επισπεύδουσα την Intrum.
Ειδικότερα, όσον αφορά τα ακίνητα της εταιρείας «Ράνια», πρόκειται για έξι οριζόντιες ιδιοκτησίες σε οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή Βορνάς-Φανάρι (εκτός ΓΠΣ και εκτός οικισμού της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Μυκόνου) εμβαδού 4.200 τ.μ.
Σε όλα τα ακίνητα υπάρχουν σημαντικές πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες, κάτι που ίσως εξηγεί και την απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν 670.430 ευρώ, με τις ανά ιδιοκτησία τιμές να κλιμακώνονται από 67.312 ευρώ (για δύο από τα ακίνητα), σε 79.632 ευρώ (για επίσης δύο από αυτά), 174.046 για ένα ακίνητο και 202.496 για το ακριβότερο από την ομάδα των 6 οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Η κατάσχεση έγινε για 170.000 ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής απαίτησης, ενώ σε βάρος της εταιρείας υπάρχουν προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις από το 2010 και μετά.
Επίσης, για τα τέσσερα από τα ακίνητα υπάρχουν εγγεγραμμένες μακροχρόνιες μισθώσεις που λήγουν στις 5/7/2036 υπέρ των εταιρειών «Οικιστική-Οικοδομικές Επιχειρήσεις Βορείου Ελλάδος ΕΠΕ» και «Οικοδομική Αστερίας Α.Ε.», που είναι επίσης συμφερόντων της οικογένειας Πατρώνη.
Σοβαρές αυθαιρεσίες και προβλήματα χαρακτηρίζουν και τα άλλα δύο ακίνητα της εταιρείας «Βικτώρια» επίσης στη Μύκονο.
Το πρώτο τυπικά περιλαμβάνει 14 οριζόντιες ιδιοκτησίες οι οποίες βρίσκονται επί οικοδομής κτισμένης σε αγροτικό ακίνητο εμβαδού 4.200 τ.μ στη θέση «Φανάρι», με την ονομασία «Κουρίθρενα».
Η οικοδομή αποτελείται από ισόγειο και υπόγειο που περιλαμβάνουν 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-αποθήκες και 7 αυτοτελείς και ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες-διαμερίσματα.
Το οικόπεδο περιήλθε στην εταιρεία «Βικτώρια», μέσω αγοραπωλησίας τον Δεκέμβριο του 2001. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, αυτές οι οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν χτίστηκαν και αντί αυτών κατασκευάσθηκαν ένα κτίριο με ισόγειο και όροφο συνολικού εμβαδού 1323 τ.μ. και ένα δεύτερο κτίριο 117 τ.μ.
To συγκρότημα κατοικιών, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε κακή κατάσταση και στις παρατηρήσεις καταγράφεται ότι «συμβολαιογραφικά υπάρχει ταύτιση με την οικοδομική άδεια, αλλά κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο της οικοδομικής άδειας δεν ταυτίζεται με κανένα από τα υπάρχοντα κτίρια, συνεπώς όλα τα κτίρια εντός του εν λόγω γηπέδου είναι αυθαίρετα και χρήζουν τακτοποίησης».
Για το ακίνητο αυτό η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 1.280.000 ευρώ.
Το δεύτερο σφυρί αφορούσε τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν ανεγερθεί σε αγροτικό κτήμα εμβαδού 5.762 τ.μ. στη θέση «Κούνδουρος». Το αγροτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και εντός του οικοπέδου υπάρχει και πισίνα. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 1.050.245 ευρώ.
Οι 79 πλειστηριασμοί για τη Σύρο και τι ακολουθεί
Άλλοι 79 πλειστηριασμοί που αφορούν την εταιρεία «Μαριαμ Ελλάς» για ακίνητα στη Σύρο έγιναν σήμερα και κατέληξαν άγονοι. Οι οριζόντιες αυτές ιδιοκτησίες ανήκουν σε τριώροφο συγκρότημα που αποτελείται από δύο υπόγεια γκαράζ, ισόγεια καταστήματα και δύο ορόφους γραφείων, το οποίο έχει ανεγερθεί σε ένα οικόπεδο έκτασης 1.780 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Ερμούπολη.
Το συγκρότημα βρίσκεται στη θέση «Πλατεία Ηρώων» και επί των οδών Νικηφόρου Μανδηλαρά, Ασημομύτη, και Αδελφών Μπαρμπέτα.
Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούσαν από τις 7.696,80 ευρώ (για τις θέσεις στάθμευσης) και έφταναν τις 328.760 ευρώ.
Μετά την αποτυχία των σημερινών πλειστηριασμών αναμένεται να προσδιοριστούν επαναληπτικοί το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί και άλλα σφυριά για εταιρείες των ίδιων συμφερόντων.
Συγκεκριμένα, για τις 9 Μαρτίου 2022 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για μεγάλο ακίνητο στη Μεταμόρφωση που ανήκε στην εταιρεία «Αρκάδων Ελλάς Α.Ε.», με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς 4.693.000 ευρώ.
Πρόκειται για οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.659,61τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός του οποίου έχουν ανεγερθεί δύο κτίρια γραφείων, στα οποία στεγάζεται, μεταξύ άλλων, και η Mondelez Hellas.
Ακολουθεί στις 9 Μαΐου 2022 ο πλειστηριασμός για 6 ιδιοκτησίες (γραφεία και διαμερίσματα) στη Θεσσαλονίκη της εταιρείας «ΜΙΚΟ Τεχνική» με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 267.500 ευρώ.
Στα αζήτητα ξανά το Παγοδρομικό
Στα αζήτητα παρέμεινε για δεύτερη φορά και το ακίνητο της εταιρείας «Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων» στο Μαρούσι.
Η κατάσχεση είχε γίνει στις 20 Ιουλίου 2020 από την Cepal Hellas και ο αρχικός πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου 2021, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Έτσι το πρώτο σφυρί, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,6 εκατ. ευρώ χτύπησε χωρίς αποτέλεσμα στις 29 Ιουλίου.
Με την ίδια τιμή εκκίνησης βγήκε και σήμερα χωρίς να προσελκύσει ενδιαφέρον.
Η εταιρεία με τον χαρακτηριστικό διακριτικό τίτλο «Κέντρο παγοδρομίων και τροχοδρομήσεως Aθηνών», που συστάθηκε το 1981, σχεδίασε και «έτρεξε» το project για τη δημιουργία ενός πρότυπου αθλητικού κέντρου με παγοδρόμιο και πισίνα στο Μαρούσι. Μια ιστορία που ξεκίνησε ουσιαστικά το 2004 και έληξε άδοξα λίγα χρόνια αργότερα.
Το αθλητικό κέντρο θα στηνόταν σε ένα οικόπεδο 7,5 στρεμμάτων στη Φραγκοκλησιά Αμαρουσίου και το πλάνο είχε πάρει το «πράσινο φως» και τις απαραίτητες εγκρίσεις από το 2006.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αναπτυσσόταν σε τρία επίπεδα και θα περιλάμβανε παγοδρομική πίστα, πισίνα, χώρους διοίκησης, υποστήριξης, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και πάρκινγκ.
Ωστόσο, η ανέγερση του αθλητικού κέντρου διακόπηκε δυνάμει προσωρινής διαταγής του ΣτΕ στις 7 Σεπτεμβρίου 2007 ενώ βάσει της απόφασης του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ 2088/2010, ακυρώθηκε η υπ’ αριθ. 201/27.8.2007 οικοδομική άδεια της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αμαρουσίου. Έτσι, το σχέδιο ναυάγησε και ξεκίνησε η περιπέτεια των πλειστηριασμών.
Εδώ και χρόνια πλέον στο σημείο που θα στηνόταν το αθλητικό κέντρο «δεσπόζουν» μόνο τα τσιμεντένια απομεινάρια για ό,τι πρόλαβε να χτιστεί μέχρι να έρθει το δικαστικό «πάγωμα».
Όπως αναφέρεται και στην σχετική έκθεση, «διαπιστώθηκε ότι μόνο τμήμα της πρώτης στάθμης (υπόγειο) του αθλητικού κέντρου έχει κατασκευαστεί.
Το εν λόγω τμήμα βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης φέροντα οργανισμού (οπλισμένο σκυρόδεμα). Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η βάση και το περίγραμμα της κολυμβητικής δεξαμενής διαστάσεων 25 x15 μέτρων».
Το οικόπεδο αγοράστηκε από την εταιρεία το 2004, ενώ υπάρχουν δύο προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Alpha Bank εγγραφείσες τον Φεβρουάριο του 2004 για 3,5 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2008 για 3,7 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο (πρώην αγροτεμάχιο) σύμφωνα με την Έκθεση Εκτίμησης είναι πλέον οικόπεδο λόγω ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλεως και σχετικής εφαρμογής πολεοδομικής μελέτης και το τελικό μέγεθος του προσδιορίζεται σε 5.158,12 τ.μ..
Διαβάστε ακόμη:
Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια το 2022
Οικογένεια Τσάκου: Χτίζει mega φωτοβολταΐκό project με… θαλασσινό «ούριο άνεμο»