Οι εξαγορές άλλων εταιρειών είναι μια διαδικασία η οποία δεν σταματά σχεδόν ποτέ για τους πρωταγωνιστές του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα.
Δεδομένο θεωρείται όμως ότι κάποια πράγματα πλέον έχουν αλλάξει και εξακολουθούν να αλλάζουν.
Η λογική της… άθροισης εσόδων και κερδών φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί προ καιρού. Διότι, από το προηγούμενο διάστημα, σε βάθος 2-3 ετών, οι διοικήσεις των εγχώριων ομίλων είχαν καταστήσει σαφές ποια ήταν τα κριτήρια που τις ενδιέφερε -και τις ενδιαφέρει- να πληρούνται για να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο deal.
Η συμπληρωματικότητα σε υπηρεσίες, τεχνολογικές λύσεις και προϊόντα, οι συνέργειες, η πρόσβαση σε ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού και στελεχών και σε νέα πελατολόγια, η είσοδος σε νέες κάθετες αγορές, αλλά και κατά περιπτώσεις η γεωγραφική διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό αποτελούν τα βασικότερα από αυτά.
Οι νέες τάσεις συσχετίζονται με την σαφή ενίσχυση του ρόλου της Τεχνητής Νοημοσύνης στα core τεχνολογικά αντικείμενα των ελληνικών ομίλων της πληροφορικής, όπως και της γενικότερης παρουσίας τους στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας.
ΑΙ και Cyber Security «κερδίζουν έδαφος» και πιθανότατα οι νέες εξαγορές που κυοφορούνται αυτή την εποχή στον κλάδο, θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τους δυο τομείς.
Παράλληλα καταγράφηκε από το 2021 και μετά, κατά την εξέλιξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, ένας πολύ υψηλός αριθμός συμφωνιών κάθε μεγέθους, οι οποίες αγγίζουν συνολικά τις 50, λίγο πάνω, λίγο κάτω.
«Πρωταθλητές» στις εξαγορές αναδείχθηκαν ωστόσο κυρίως οι εταιρείες που ειδικεύονται στο business software, όπως είναι οι Epsilon Net, Entersoft, SoftOne. Τελικά οι δυο πρώτες εξ αυτών οδηγήθηκαν φέτος σε ισάριθμα «χρυσά» deals που διαφοροποίησαν τις μετοχικές τους συνθέσεις, με απότιμήσεις οι οποίες εκτοξεύθηκαν σε πρωτόγνωρα ύψη και σηματοδότησαν την έξοδό τους από το ΧΑ.
Μάλιστα, η Entersoft συνέχισε το σερί της με εξαγορές της… επόμενης μέρας, όπως ήταν η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (σε ποσοστό 60%) της INTELIQUA, στα τέλη Οκτωβρίου (25/10). Μιας ηγέτιδας εταιρείας στο χώρο του Customer Experience και Loyalty για τους κλάδους Λιανικής, Υπηρεσιών, Ενέργειας κ.ά., με μια συμφωνία η οποία ενισχύει την παρουσία της Entersoft στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των ψηφιακών λύσεων και της εμπειρίας πελατών (Customer Experience – CX).
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον κατάλογο των πελατών της συγκεκριμένης συμπεριλαμβάνονται γνωστές αλυσίδες λιανικής όπως οι Marks & Spencer, Notos, Holland Barrett, Holmes Place, Funky Buddha, Intersport, Galerie de Beaute, Γαλακτοπωλεία Στάμου κ.λπ.
Το αν οι «Big 3» του επιχειρηματικού λογισμικού θα ανακόψουν τους ρυθμούς των εξαγορών τους, τουλάχιστον σε σύγκριση με όσα είχαν συμβεί μέχρι φέτος, και ποια στρατηγική θα υιοθετήσουν από εδώ και στο εξής, έχοντας «αποχαιρετήσει» πια το Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι κάτι που θα φανεί προσεχώς…
Η χαρτογράφηση των νέων κινήσεων
Η προσοχή της αγοράς σε αυτή τη χρονική φάση των εξελίξεων στρέφεται στις κινήσεις και τις επενδύσεις άλλων εταιρειών πληροφορικής σε νέες εξαγορές.
Δυο νυν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, οι Q&R και Profile φέρονται να εξετάζουν άμεσες εξαγορές άλλων εταιρειών πληροφορικής: η μεν, σύμφωνα με πληροφορίες από την χρηματιστηριακή αγορά, «βλέπει» εξωστρεφείς εταιρείες-στόχους στην Ελλάδα από τους τομείς της κυβερνοασφάλειας και του enterprise software κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο σε ΑΙ και Fintech (διαθέτοντας μια εξειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη).
Η δε κινείται πάλι, ως προς τις επενδυτικές αναζητήσεις της, στο εξωτερικό (Βρετανία-Ευρώπη), πάντα στο χώρο του λογισμικού για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, έχοντας αναπτύξει και λανσάρει τη δική της λύση στην ΑΙ, το προϊόν AI.Adaptive, το οποίο μπορεί είτε να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα προγράμματα του επενδυτικού λογισμικού της ίδιας είτε να διατεθεί και να λειτουργήσει ανεξάρτητα.
Από την πλευρά της η Performance Technologies, που μετατάχθηκε το καλοκαίρι από την Εναλλακτική αγορά του ΧΑ στην Κύρια Αγορά, εξετάζει επίσης νέες εξαγορές σε ΑΙ και κυβερνοασφάλεια, όπως και στα data analytics.
Πρόσφατα (21/11) η εισηγμένη ανακοίνωσε την επένδυσή της στην απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής 5% στην ιρλανδική Continuous Software Ltd, με έδρα το Δουβλίνο και γραφεία σε Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Ριάντ και Τορόντο.
Η νέα εταιρεία του χαρτοφυλακίου της Performance Technologies, η CS, εξειδικεύεται στην τεχνολογία Project Portfolio Management (PPM) και με την πλατφόρμα aangine, η οποία βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, προσφέρει προηγμένες δυνατότητες για τη διαχείριση σύνθετων έργων.
Η υπό μετάταξη Real Consulting βάζει στα «ραντάρ» της εταιρείες-στόχους οι οποίες αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά όχι κάποιες με παρουσία στην κυβερνοασφάλεια.
Ισχυρό διεθνές εκτόπισμά στον κλάδο του Cyber Security (και της πληροφορικής) διατηρεί και η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings με αιχμή του δόρατος τις θυγατρικές Adacom και Netbull (η δεύτερη εξαγοράσθηκε τον Απρίλιο του 2022), όπως και η Space Hellas.
Σε ένα άλλο μέτωπο, η ένωση εταιρειών Cosmote – Uni Systems επελέγη από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής (NCIA) του NATO, μέσω πλαισιακής συμφωνίας για τη δημιουργία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η NCIA είναι ο κόμβος τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας του ΝΑΤΟ.
Νέες εξαγορές στον κλάδο και εκτός συνόρων (σε Ευρώπη και Αμερική) εξετάζει, όπως έχει αναφέρει το newmoney, και η Obrela Security Services, η μοναδική ελληνική πολυεθνική στην κυβερνοασφάλεια με παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες, μετά από το επιτυχημένο εγχείρημα του 2021 με το deal για την Encode και την συγχώνευση που ακολούθησε.
Μια άλλη σημαντική κίνηση που προηγήθηκε ήταν η ίδρυση της Novelcosmos (ανακοινώθηκε 31/10), στην οποία η Cosmos Business Systems συμμετέχει με μερίδιο 55%, έναντι 45% της η Novelcore, επεκτείνοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου και στον τομέα της Artificial Intelligence. Το νέο «game changer», κατά πολλούς, στο χώρο της πληροφορικής.
Το εκτόπισμά της στην Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει και η Witside, παρέχοντας ελληνική τεχνογνωσία στην ΑΙ για μεγάλες επιχειρήσεις, εξέτάζοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μικρών εξαγορών, ίσως κάποιας startup.
Μοχλοί ανάπτυξης, αλλά…
ΑΙ και κυβερνοασφάλεια λειτουργούν ως νέοι μοχλοί ανάπτυξης για την ευρύτερη τεχνολογική αγορά και εύλογα κατευθύνονται προς τα δυο αυτά πεδία επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από τους ομίλους της πληροφορικής στην Ελλάδα. Όχι τυχαία, leaders της κυβερνοασφάλειας επενδύουν στην ενσωμάτωση της ΑΙ στην τεχνολογία τους
Ταυτόχρονα, δημιουργείται μια αντίφαση: όπως τονίστηκε και στο 1ο Cyber Security Forum, η ταχεία ανάπτυξη του Gen AI και η διαρκώς αυξανόμενη πρόσβαση σε εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, εκτιμάται πως θα αποφέρει περισσότερες και μεγαλύτερης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις εις βάρος τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.
Στελέχη της αγοράς επαναλαμβάνουν ότι η ΑΙ βοηθά τις εταιρείες να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα και να ανιχνεύσουν απειλές. Όμως, την ίδια στιγμή, οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία για να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικές απάτες και επιθέσεις, διαμορφώνοντας μια ιδιαίτερα ιδιόμορφη ισορροπία…
Διαβάστε ακόμη
Scope Ratings: Πρώτη αναβάθμιση εντός επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 22 χρόνια
Διόδια: Γιατί αυξάνονται κατά 5% τα διόδια από το 2025, μένει εκτός κάδρου η Αττική Οδός
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα