Οι νέες πηγές εσόδων και η γενικότερη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τους ρυθμούς ανάπτυξης των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής. Συνεχείς εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα δείχνουν ότι ο κλάδος θα κάνει «χρυσές δουλειές» και για καιρό ακόμα, με 6 κυρίως παράγοντες να αυξάνουν τις προσδοκίες για την επόμενη μέρα των ομίλων. Με τον ετήσιο κύκλο εργασιών των βασικών «παικτών» της αγοράς να έχει υπερβεί αθροιστικά το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές και οι προβλέψεις το ίδιο ευοίωνες.

Η δημοπράτηση ενός αριθμού ορισμένων νέων έργων για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο πλησιάζει το τέλος του 2024, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλοι διαγωνισμοί οι οποίοι… αργούν να τελειώσουν, κρατούν ενεργή και προσεχώς τη ροή των σχετικών εσόδων από την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με ορίζοντα το 2026. Διότι εξακολουθούν να παρατηρούνται καθυστερήσεις σε σημαντικά projects. Δεν ήταν τυχαίο ίσως ότι ο επικεφαλής της μη εισηγμένης Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης, μίλησε τις προηγούμενες ημέρες για την πιθανότητα ενός «RRF II», ενώ έθεσε ταυτόχρονα και ένα άλλο θέμα, αυτό των προβλέψεων για την μελλοντική συντήρηση των ψηφιακών έργων στη χώρα, με προϋπολογισμό ο οποίος, όπως είπε, θα μπορούσε να κυμανθεί σε ένα εύρος από 750 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Ένας τρίτος παράγοντας αισιοδοξίας για την πληροφορική αφορά την αυξητική τάση που διαπιστώνεται για τον κλάδο στα έσοδα από συνεργασίες και έργα στο εξωτερικό, καθώς ολοένα και περισσότεροι εγχώριοι όμιλοι στρέφονται στην περαιτέρω διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους, όπου αυτές υφίστανται, ή στην έναρξή τους, εάν δεν έχουν ως τώρα παρουσία εκτός συνόρων, σε μια προσπάθεια να… προλάβουν την «μετά RRF εποχή».
Η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα για υπηρεσίες, προϊόντα, αλλά και έργα πληροφορικής «φορτώνει» επίσης έσοδα για τον κλάδο, παράλληλα με τη συσσώρευση άλλων «προς ή υπό εκτέλεση» projects για το δημόσιο, με ζητούμενο πλέον τις ταχύτητες υλοποίησής τους και την κάλυψη των κενών από τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό.
Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι ανάγκες στην κυβερνοασφάλεια, φέρνουν διαρκώς νέες επενδύσεις από την πλευρά των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής στους δυο τομείς.

Η ενσωμάτωση της ΑΙ ειδικότερα, δίνει guidance για… πολλαπλασιασμό εσόδων κατά τα προσεχή έτη σε αρκετούς ομίλους, με το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων βασισμένων και στη λειτουργία της: Απτό το παράδειγμα της Profile Software η οποία ποντάρει μέχρι και σε τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών της, με νέο «όπλο» στην «φαρέτρα» της το AI.Adaptive.
Η Cosmos Business Systems ανακοίνωσε ότι ίδρυσε την Novelcosmos σε συνεργασία με την Novelcore στον τομέα της ΑΙ και προηγουμένως την CBS.LAN στο Cyber Security από κοινού με την Lancom.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο newmoney ο CEO της Obrela, Γιώργος Πατσής, αποκάλυψε ανάμεσα σε άλλα, ότι περίοπτη θέση στα πλάνα της εταιρείας του καταλαμβάνει η επένδυση στην ενσωμάτωση της ΑΙ στην τεχνολογία της στις προηγμένες υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας.

«Δεξαμενή» εσόδων

Το αυξανόμενο, κατά τα φαινόμενα, ανεκτέλεστο του κλάδου που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και φτάνει κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, αποτελεί μια μεγάλη «δεξαμενή» εσόδων για τις εταιρείες.
Η Cosmos Group του κ. Δάφνη, χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε ένα «απόθεμα» 155 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που μόλις πριν από έναν χρόνο μιλούσε για συμβασιοποιημένα έργα αξίας 95 εκατ. ευρώ προς υλοποίηση σε βάθος 3ετίας.
Στην κορυφή της λίστας παραμένουν η Netcompany-Intrasoft με ανεκτέλεστο 950 εκατ.-1 δισ. ευρώ σε Ελλάδα και Ευρώπη και η Uni Systems, το backlog της οποίας από υπογεγραμμένες διεθνείς και εγχώριες συμβάσεις ανέβηκε σε 560 εκατ. ευρώ, όπως προέκυψε από την οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του εξαμήνου.

Αν προστεθούν τα κατ΄εκτίμηση ανεκτέλεστα των Space Hellas (150 εκατ. ευρώ), Profile Software (130 εκατ. ευρώ, μαζί με τα επαναλαμβανόμενα έσοδα), Ideal Holdings (100 εκατ. ευρώ σε πληροφορική/κυβερνοασφάλεια, συνυπολογιζομένων των προς υπογραφή συμβάσεων), Performance Technologies και Real Consulting (που υπολογίζονται για αμφότερες σε ένα ποσό 70-80 εκατ. ευρώ), Q&R (πάνω από 40 εκατ. ευρώ), Dotsoft και CPI (από 20 εκατ. ευρώ) ή και της Adaptit (65 εκατ. ευρώ), μόνο αυτό το μερικό άθροισμα βγάζει ένα ποσό 2,4 δισ. ευρώ.

Κάποιοι όμιλοι από τους προαναφερόμενους δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα, όπως π.χ. η Cosmos Group στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ή σε αντίστοιχα πεδία της εξειδίκευσής τους η Adaptit, η CPI και φυσικά η Space Hellas, ως Digital Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας.
Από την άλλη, δεν έχουν συνυπολογισθεί τα ανεκτέλεστα των 3 τηλεπικοινωνιακών ομίλων (ΟΤΕ, Nova, Vodafone) από τη συμμετοχή τους σε ψηφιακά έργα, ούτε οι προς εκτέλεση συμβάσεις και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα των «Big 3» του business software (Epsilon Net, SoftOne, Entersoft), ούτε τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει πολλές άλλες μικρότερου μεγέθους ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, εισηγμένες ή μη.
Η «πίτα» μεγαλώνει περισσότερο σε αυτή την περίπτωση, συνεπώς τα παραπάνω ποσά θεωρούνται ενδεικτικά και δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα της σημερινής αγοράς σε απόλυτους αριθμούς.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Οι προκλήσεις δεν λείπουν και μεταξύ αυτών, οι διάφορες –και συγκεκριμένες- αιτίες που επηρεάζουν τις κερδοφορίες εταιρειών πληροφορικής, οι καθυστερήσεις στο RRF, αλλά και οι πληροφορίες για ενστάσεις ή και προσφυγές σε ορισμένους διαγωνισμούς, το πρόβλημα των ελλείψεων ειδικευμένου προσωπικού, για το οποίο αναζητούνται πολύπλευρες λύσεις και οι δυο γνωστές δικαστικές διαμάχες.

Στον αντίποδα, ο ευκαιρίες είναι πολλές. Οι νέες εξαγορές δεν σταματούν στον απόηχο των φετινών «χρυσών» deals για τις Epsilon Net, Entersoft, BETA CAE Systems και επιπλέον η προοπτική νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα και από την Cosmos Business Systems, όπως και το ενδιαφέρον ισχυρών επενδυτών για τον κλάδο.
Πέρα από τις μετοχικές εξελίξεις με την είσοδο μεγάλων ξένων ομίλων σε ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, η τελευταία εξετάζει την άντληση κεφαλαίων και από funds.

Στις εξελίξεις χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος για τον κλάδο, από πηγές της αγοράς επιβεβαιώνεται ότι τρέχει αυτή την περίοδο το σχέδιο της εισηγμένης στη Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ Real Consulting για την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά.

Διαβάστε ακόμη  

Μύκονος: Αυτό είναι το οικόπεδο του Α. Βγενόπουλου που βγαίνει σε εκούσιο πλειστηριασμό (pics)

Υποδομές: Γιατί κάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου Σταϊκούρα, Σκέρτσο, Χαρδαλιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Aυτές είναι οι αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα