search icon

Επιχειρήσεις

Πληροφορική: Τα επόμενα big deals – Στα «ραντάρ» ισχυρών ξένων και εγχώριων ομίλων ο κλάδος

Το κλίμα που επικρατεί στον απόηχο των μεγάλων φετινών συμφωνιών για τις Epsilon Net, Entersoft, αλλά και BETA CAE Systems. Οι περιπτώσεις των Netcompany-Intrasoft, SoftOne, Byte, οι προοπτικές της Profile

Η φετινή χρονιά «σημαδεύτηκε» για την αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα από τα δυο «χρυσά» deals αθροιστικής αξίας μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις Epsilon Net και Entersoft. Αν πιστωθεί στο ενεργητικό του κλάδου και η εξαγορά της διεθνοποιημένης BETA CAE Systems με «ρίζες» στη Θεσσαλονίκη από τον αμερικανικό όμιλο Cadence Design System, τότε ο πήχης ανεβαίνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Στην τετραετία που μεσολάβησε από την έναρξη ουσιαστικά και τη σταδιακή επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας αρχικώς, οι όμιλοι που κατά κύριο λόγο πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις της πληροφορικής στη χώρα, προχώρησαν σε ένα μεγάλο σερί εξαγορών κάθε μεγέθους, ο συνολικός αριθμός των οποίων πλησιάζει ή ξεπερνά τις 50.

Τη διαφορά πλέον κάνουν δυο παράμετροι: η αυξανόμενη συμμετοχή ισχυρών επενδυτών ή επιχειρήσεων του τομέα από την Ελλάδα και των εξωτερικό σε αυτού του είδους της συμφωνίες και αυτονόητα το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις των εταιρειών που «αλλάζουν χέρια», είτε ολόκληρες είτε μετοχικά ποσοστά αυτών, εκτινάσσονται σε ύψη ρεκόρ.

Ένα ερώτημα το οποίο επαναλαμβάνεται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια τεχνολογική αγορά είναι εάν θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια στο «φαινόμενο» που παρατηρήθηκε φέτος: νέα deals στην πληροφορική δηλαδή, παρόμοια με αυτά για τις Epsilon Net και Entersoft, έστω λίγο μικρότερα ή και μεγαλύτερα.

Οι φήμες… λένε «ναι». Ότι τίποτα δεν αποκλείεται. Για παράδειγμα: Οι (εντελώς θεωρητικές) συζητήσεις για ενδεχόμενη πώληση σημαντικής εταιρείας πληροφορικής εφόσον προταθεί το κατάλληλο τίμημα σε μια περίπτωση και σε μια άλλη οι σκέψεις πιθανής συγχώνευσης δυο άλλων, επίσης υπολογίσιμου διαμετρήματος, ή εξαγοράς της μιας από την άλλη, που δεν προχώρησαν στην πράξη, (σ.σ. σε άλλη υπόθεση, πέρα από τη φημολογία του Μαρτίου για τις Real Consulting και CPI, η οποία διαψεύσθηκε) απασχόλησαν κάποιους σε διαφορετικές στιγμές. Εγκαταλείφθηκαν ή θα επανέλθουν στο προσκήνιο, υπό τις κατάλληλες συνθήκες; Ο χρόνος θα δείξει…

Το πότε θα μπορούσε να έρθει το επόμενο μεγάλο deal της πληροφορικής δεν είναι σε θέση να προβλέψει ή να το καθορίσει -χρονικά ή και σε μέγεθος- κανείς.
Η «λεπτομέρεια»: οι δυο από τις τρεις μεγάλες συμφωνίες του 2024 στην πληροφορική αφορούν τον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού. Βεβαίως, εταιρείες με ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα και δυνατότητα ανάληψης έργων με υψηλά budget σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν περνούν αδιάφορες…

Η προ ολίγων μηνών μετοχική είσοδος του αμερικανικού mega fund της General Atlantic στην Epsilon Net επιβεβαίωσε ότι ισχυροί ξένοι «παίκτες» εξακολουθούν να παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής και δεν διστάζουν να πραγματοποιήσουν εντυπωσιακές κινήσεις, αν το κρίνουν σκόπιμο και το αποφασίσουν.

Υπενθυμίζεται, ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συναλλαγής η αποτίμηση της πρώην πλέον εισηγμένης εκτοξεύθηκε στα 650,4 εκατ. ευρώ, ενώ η εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας (37,08%) κοστολογήθηκε 241,17 εκατ. ευρώ (η Εθνική Τράπεζα διπλασίασε το μερίδιο της από 7,5% σε 15%, η General Atlantic διεκδίκησε το 29,58%) και ο βασικός μέτοχος Ιωάννης Μίχος διατήρησε το 55,42%).

Αμερικάνοι, Δανοί, Κοέν… και Profile

Τα «καλά νέα» προήλθαν και για την BETA CAE Systems από τις ΗΠΑ, από όπου ο εισηγμένος στο Nasdaq όμιλος Cadence Design Systems πρόσφερε αντάλλαγμα 1,15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο για την εξαγορά μια εταιρείας μέλους του ελληνικού startup οικοσυστήματος, η οποία κατάφερε με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια αγορά λογισμικού προσομοίωσης και ανάλυσης.

Τρία χρόνια περίπου νωρίτερα, φθινόπωρο του 2021, ένα άλλο διεθνές deal με επίκεντρο της εξαγορά ελληνικής εταιρείας πληροφορικής μονοπώλησε την επικαιρότητα, όταν η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης στη Δανία Netcompany εξαγόρασε την Intrasoft International, νυν Netcompany-Intrasoft, με αξία συναλλαγής 235 εκατ. ευρώ και την ίδια περίπου περίοδο εισήλθε με ποσοστό 45% στη μετοχική σύνθεση της SoftOne ο Μάρκος Βερέμης, μαζί με διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Φρανκ Κοέν.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πάλι στο 2024, ένα από τα παραδείγματα «εν δυνάμει» επενδυτικών στόχων ισχυρών ξένων ομίλων (όχι απαραίτητα μόνο τεχνολογικών) θα μπορούσε να αποτελέσει η Profile Software, leader διεθνώς στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα η οποία αξιοποιεί και την ΑΙ στα προϊόντα της με το λανσάρισμα του AI.Adaptive, με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, funds και άλλους οργανισμούς.

Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εισηγμένης, Χαράλαμπος Στασινόπουλος, ποια θα ήταν η απάντηση εάν ένας ξένος «κολοσσός» υποβάλει πρόταση εξαγοράς της Profile, η αντίδρασή του δεν άφησε περιθώρια: «Για ποιον λόγο να το κάνουμε; Δεν έχουμε λόγο. Δουλεύουμε όλοι με πάθος, με πολύ μεγάλο μεράκι και περιμένουμε να αποκτήσει υπερδιπλάσια αξία, ή τριπλάσια αξία η εταιρεία τα επόμενα χρόνια. Η αγορά, πιστεύω, το έχει αναγνωρίσει και μας έχει δικαιώσει. Ίσως με κάποια καθυστέρηση, καμιά φορά.». Βεβαίως, οι κρούσεις και η απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν απαγορεύονται, από κανένα σε κανένα…

Olympia, Ideal και Quest

Από την Ελλάδα, η εξαγορά της Entersoft (που είδε τη δική της αποτίμηση να φτάνει στα 240 εκατ. ευρώ) από τον όμιλο Olympia συμφερόντων του Πάνου Γερμανού, έδειξε ότι μεγάλα συμφωνίες του είδους σαφώς μπορούν να γίνουν και «εντός των συνόρων».
Υποψήφια για ένα από τα… προσεχή big deals της ελληνικής αγοράς πληροφορικής θεωρείται από κύκλους της αγοράς και η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings, λόγω της υψηλής ρευστότητάς της (με την επενδυτική δύναμη πυρός της να υπερβαίνει τα 180 εκατ. ευρώ μετά την πώληση της Astir), αλλά και της επιχειρηματικής στόχευσής της στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.

Προς το παρόν όμως ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου θέτει τους πάντες «σε αναμονή», καθώς στρέφει (μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου…) τα επενδυτικά «ραντάρ» της Ideal σε μεγάλη εξαγορά άνω των 100 εκατ. ευρώ σε νέο κλάδο δραστηριοτήτων, έχοντας εξηγήσει ότι δεν είναι εύκολο για τον όμιλο να κινηθεί για νέες συμφωνίες τέτοιας αξίας σε πληροφορική και retail. Ούτε κρίνεται ορθό επενδυτικά και επιχειρηματικά να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του «πολλές μικρές άλλες εταιρείες».
Η Ideal προέρχεται από το πρόσφατο deal των 12,2 εκατ. ευρώ για το 75% της BlueStream και το 2022 προσάρτησε στο τεχνολογικό της άρμα την Byte με εξαγορά που βασίσθηκε σε αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ, δίχως να αποκλείσει μια νέα επένδυση στην πληροφορική και την κυβερνοασφάλεια…
Εξαγορά μεγάλου μεγέθους στην πληροφορική θα μπορούσε να επιδιώξει και ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα, αφού και την απαιτούμενη ρευστότητα διαθέτει και ο κλάδος ανήκει στα core αντικείμενα των δραστηριοτήτων του. Αν το θελήσει, κανείς δεν θα τον εμποδίσει.
Το εκτόπισμα του θυγατρικής Uni Systems (με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 214 εκατ. ευρώ) φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά ίσως, ως ένα βαθμό, για μια κίνηση που θα ανέτρεπε τα δεδομένα της αγοράς και προτιμά, ως τώρα, μικρότερες εξαγορές. Τα διαθέσιμα κεφάλαια των 300+ εκατ. ευρώ αναμένεται μάλιστα να ενισχυθούν περαιτέρω μετά και τη συμφωνία πώλησης της ACS στη γερμανική GLS, αρχικά για το 20% έναντι 74 εκατ. ευρώ, με option 296 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 80% εντός διετίας.

Οι όμιλοι Olympia, Ideal και Quest σαφώς παραμένουν πολύ δυνατά στο «παιχνίδι» της πληροφορικής, σε μια αγορά η οποία μετρά ετήσια έσοδα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ με αυξανόμενη τάση.
Ένα άλλο σημείο με ενδιαφέρον είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι δυο εταιρείες πληροφορικής οι οποίες απέκτησαν νέα μετοχική σύνθεση και διαγράφηκαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι Epsilon Net και Entersoft.

Όχι τυχαία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, ως μέλη της Κύριας Αγοράς του ΧΑ από το 2020 (έως το 2024) από την εποχή της μετάταξής τους από την Εναλλακτική Αγορά άντλησαν κεφάλαια και αναπτύχθηκαν με ταχείς ρυθμούς, μέσω και των εξαγορών που έκαναν στον τομέα του business software, όπως και η SoftOne, θυγατρική του ομίλου Olympia και στο ίδιο «μπλοκ» πια με την Entersoft.

Οι 3 τους πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο ποσοστό των 50 περίπου deals που καταγράφηκαν σε βάθος 4ετίας στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα και τώρα απομένει η αποκάλυψη των νέων, επικαιροποιημένων τους πλάνων.

Μόλις την Παρασκευή πάντως η Entersoft ανακοίνωσε μια νέα εξαγορά, του 60% της στην INTELIQUA, που σήμανε την είσοδό της στον τομέα Customer Experience και Loyalty για τους κλάδους Λιανικής, Υπηρεσιών, Ενέργειας.

Από τις εξαγορές που ξεχώρισαν πριν προκύψει το μεγάλο «ψηφιακό κύμα» ήταν και αυτή της SingularLogic από κοινού για τις Epsilon Net και Space Hellas.
Το τίμημα για το τότε «ασημικό» της MIG ήταν λίγο πάνω από τα 18 εκατ. ευρώ, απαλλαγμένης από το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων και με ταμειακά διαθέσιμα 2 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, διασπάστηκε και καθεμιά από τις δυο εταιρείες που δημιουργήθηκαν περιήλθε η μια στον έναν όμιλο, η άλλη στον άλλο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό «Iron Dome» με σφραγίδα Ισραήλ – Με ποιους συζητά η Αθήνα, τι διαπραγματεύεται (pics + vid)

Έρχεται στη Βουλή το μίνι φορολογικό: Τι αλλάζει στις δηλώσεις εισοδήματος

Παγώνουν για τρεις μήνες οικοδομή και αγορά ακινήτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version