search icon

Επιχειρήσεις

Πληροφορική: Σε νέα φάση μπαίνει το «ράλι» των εξαγορών στο business software

Η «μάχη» του 1 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά, το στοίχημα της εξωστρέφειας και το επενδυτικό σερί που συνεχίζεται, στον απόηχο των «χρυσών» deals της περασμένης χρονιάς

Άνοιξαν τα χαρτιά τους για την «επόμενη μέρα» τους μετά από τα «χρυσά» deals του ‘24 ουσιαστικά οι δυο πρωταγωνιστές της αγοράς του business software στην Ελλάδα, με τις δηλώσεις που έγιναν από τους επικεφαλής, αντίστοιχα, του ομίλου Epsilon Net και του σχήματος των Entersoft-SoftOne, εταιρείες οι οποίες πρόσφατα ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους.

Οι δυο πλευρές δείχνουν αποφασισμένες να κάνουν «πρωταθλητισμό» εντός και εκτός συνόρων, με την περαιτέρω διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους και ταυτόχρονα, με την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που προσφέρει ο εν εξελίξει ψηφιακός μετασχηματισμός εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι ο CEO και βασικός μέτοχος της Epsilon Net, Ιωάννης Μίχος, στην αποκαλυπτική συνέντευξή του στο newmoney ανέφερε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι συμφωνεί με την λίγο παλαιότερη πρόβλεψη εκ μέρους της SoftOne ότι η «πίτα» του επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα θα τριπλασιάσει την αξία της τα αμέσως προσεχή χρόνια, με την προοπτική ακόμα και να ξεπεράσει το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ, από 300-400 εκατ. ευρώ.

Οι leaders του business software προχωρούν ήδη στην υλοποίηση νέων επενδυτικών πλάνων με στόχο να επεκτείνουν το «εκτόπισμά» τους στην αγορά της πληροφορικής, με έναν από τους κύριους άξονες αυτών ένα νέο σερί εξαγορών άλλων εταιρειών.

Epsilon Net και Entersoft-SoftOne πιστώθηκαν, άλλωστε, τη «μερίδα του λέοντος» από τα 50-60 deals που καταγράφηκαν συνολικά την τελευταία 4ετία, εν μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, στον κλάδο της πληροφορικής και δεν φαίνονται διατεθειμένες να ανακόψουν ταχύτητες.

Αντιθέτως, οι δυο βασικοί «παίκτες» στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού μπαίνουν σε ένα νέο «ράλι» εξαγορών από το 2025, με διαφορετικά ίσως χαρακτηριστικά έως έναν βαθμό σε σύγκριση με ότι συνέβη στο παρελθόν.

Με πιο ισχυρή μετοχική σύνθεση (σ.σ. η μεν Entersoft εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Olympia και συγχωνεύθηκε με τη θυγατρική του SoftOne, το δε ποσοστό μειοψηφίας της Epsilon Net περιήλθε στο αμερικανικό mega fund General Atlantic και την Εθνική Τράπεζα, με δυο deals αθροιστικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ) «σκανάρουν» στόχους και σκοπεύουν να κινηθούν δυναμικά πάλι και σε αυτό το κομμάτι.

Όχι τυχαία, και οι δυο μεγάλοι ανταγωνιστές στον κλάδο του business software «αποχαιρέτησαν» το 2024 με deals «της τελευταίας στιγμής», όπως ήταν οι εξαγορές της INTELIQUA κατά 60% από την Entersoft (25 Οκτωβρίου) και της Business Software από εταιρεία του ομίλου της Epsilon Net, την Technolife ΕΠΕ (20 Δεκεμβρίου), στις πρώτες τους επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, μετά από την ολοκλήρωση των μεγάλων συμφωνιών της περασμένης χρονιάς.

Η μεν INTELIQUA θεωρείται ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο του Customer Experience και Loyalty για τους κλάδους Λιανικής, Υπηρεσιών, Ενέργειας κ.ά. Η δε Business Software εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, προώθηση και υποστήριξη επιχειρησιακού λογισμικού.

Επιτάχυνση στα πλάνα

Οι εξελίξεις τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και για τα δυο επιχειρηματικά «στρατόπεδα». Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ενιαίου σχήματος Entersoft-SoftOne, Αντώνης Κοτζαμανίδης, έθεσε ως τελικό στόχο του νέου ομίλου να καταστεί ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά του λογισμικού για επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η στρατηγική της διοίκησης θα βασιστεί στις περίπου ίδιες βασικές αρχές με τις οποίες κινήθηκε και στο παρελθόν: νέα προϊόντα, διεύρυνση μεριδίων, επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες καθώς και περαιτέρω εξαγορές. Μίλησε δε για εξαιρετικές συνέργειες των εταιρειών, για συμπληρωματική παρουσία σε τρεις πόλεις της Ελλάδας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης και διαφορετικό μέγεθος και δραστηριότητα σε Ρουμανία, Κύπρο και Βουλγαρία.

Το στοίχημα της εξωστρέφειας προέταξε και ο CEO του ομίλου της Epsilon Net, κάτοχος του 55,42% των μετοχών, Ιωάννης Μίχος, με συνεταίρους την General Atlantic (29,58 ) και Εθνική Τράπεζα (15%). Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο newmoney, ο νέος σχεδιασμός της εταιρείας συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση των γραφείων της σε Ρουμανία και Κύπρο, εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεγαλύτερη διείσδυση σε ξένες αγορές και μέσω συνεργασιών, με localisation των δικών της προϊόντων (π.χ. Κροατία, Σλοβενία, Λιθουανία, αλλά και Ιταλία, Ισπανία), ενδεχόμενη παρουσία και στις ΗΠΑ κ.λπ.

Έγινε λόγος, επίσης, από τα δυο μέρη, για τη διάθεση των επιχειρήσεων και του κράτους για την περαιτέρω ψηφιοποίηση της αγοράς με επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης για τους ομίλους πληροφορικής και για αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως η Β’ φάση του Ταμείου Ανάκαμψης όπου συμπεριλαμβάνεται πρόγραμμα 42 εκατ. ευρώ για ψηφιακά εργαλεία ΜμΕ.

Όσον αφορά την πορεία του 2024 και την αύξηση μεγεθών των «παικτών» του business software στην πληροφορική, η Epsilon Net αναμένει ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 115 εκατ. ευρώ έως 118 εκατ. ευρώ και το σχήμα Entersoft-SoftOne αθροιστικά έσοδα 120 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, για την Epsilon Net ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου η συγχώνευση 3 μεγάλων θυγατρικών, των Data Communication, CSA και η Epsilon HR, οι οποίες ενοποιήθηκαν με την μητρική, σε μια κίνηση οργάνωσης των εσωτερικών δομών της, με στόχο οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη ευελιξία. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το 2024, η Entersoft είχε προβεί σε απορρόφηση των θυγατρικών Wedia, RetailSoft και Infopower.

Διαβάστε ακόμη:

Όμιλος Κοπελούζου στο Bloomberg: «Bλέπει» έναρξη της διασύνδεσης με την Αίγυπτο το 2030

Στο έλεος της φωτιάς το Λος Άντζελες: Τουλάχιστον 5 νεκροί, ο Μπάιντεν ακύρωσε ταξίδι στην Ιταλία (tweets)

Oι αγορές «ζαλίζονται» από την προοπτική των δασμών του Τραμπ (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version