Διευρύνει το «εκτόπισμά» του σε διαρκή βάση στα χρόνια του Ψηφιακού Μετασχηματισμού ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα – και συνεχίζει, όχι όμως μόνο σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων. Δεν επιτυγχάνει δηλαδή την περαιτέρω ανάπτυξη του με την αύξηση απλά των αθροιστικών εσόδων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτόν και της κερδοφορίας τους, λόγω του δεδομένου «φόρτου» των εργασιών τους.
Από το 2021 άλλωστε ο τζίρος των βασικών «παικτών» έχει υπερδιπλασιαστεί, σε μια περίπου 4ετία, έως τη χρήση του 2024. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος.
Ταυτόχρονα όμως «μεγαλώνει» η αγορά και σε… πλήθος ή και στο μέγεθος των τεχνολογικών επιχειρήσεων που την αποτελούν:
στο συνεχιζόμενο σερί των εξαγορών άρχισαν ήδη να συμμετέχουν πλέον -και μάλιστα αρκετά δυναμικά- και μικρότερες εταιρείες πληροφορικής οι οποίες μετατρέπονται σταδιακά σε ομίλους.
Οι πιο μεγάλοι του ίδιου κλάδου εξακολουθούν παράλληλα να ενισχύουν τις «ομάδες» τους με την προσάρτηση νέων σχημάτων, ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό της εποχής θεωρείται η ίδρυση νέων εταιρειών, η δημιουργία νέων τμημάτων από άλλες υφιστάμενες, οι επενδύσεις σε νέα hubs, όπως επίσης και η άμεση προοπτική νέων εισαγωγών εταιρειών πληροφορικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με στόχο την άντληση κεφαλαίων και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
Από την αρχή του 2025, για ένα δίμηνο, έχει καταγραφεί μια σειρά τέτοιων κινήσεων, διψήφιου (!) αριθμού μάλιστα, οι οποίες σαφώς επιβεβαιώνουν την παραπάνω τάση, με «φουλ» δράση σε όλα τα «μέτωπα».
Στο «κομμάτι» των εξαγορών η Q&R και η Softweb (η οποία εισήλθε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών μόλις το καλοκαίρι του 2024) έκαναν το «καλό ποδαρικό» φέτος:
η μεν πρώτη, η Q&R, με την εξαγορά του 60% της SysteCom, deal με το οποίο εισήλθε στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και λίγο αργότερα «πάτησε πόδι» και σε αυτόν του fintech ουσιαστικά, με την στρατηγική επέκτασή της στο πεδίο του ψηφιακού τραπεζικού μετασχηματισμού και τεχνολογικών λύσεων τραπεζικής, μέσω της θυγατρικής QnR Financial Services Α.Ε.
Η δε δεύτερη, η Softweb, με μια ακόμα εξαγορά της μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αυτή του 70% της Vitamin Media, αφού τον Δεκέμβριο είχε αποκτήσει την Digihart.
Στις νέες εταιρείες του κλάδου συμπεριλαμβάνεται η GAIN Consulting Α.Ε., που ιδρύθηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή (28%) της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά του ΧΑ Performance Technologies, σε μια κίνηση η οποία αποδίδεται στην αυξανόμενη ανάγκη των οργανισμών για εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς του Enterprise & IT Service Management (ESM & ITSM), του Business Process Management (BPM) και του Customer Service Management (CSM) & Customer Experience (CX).
Τρίτη νέα εταιρεία που… πρόλαβε να εμφανιστεί εντός του 2025 είναι και η Doable, με ένα πολύ «βαρύ» όνομα της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και του ICT στη μετοχική της σύνθεση, αυτό του πρώην επικεφαλής του ΟΤΕ και νυν προέδου της Uni Systems, Μιχάλη Τσαμάζ (με ποσοστό 25%) και άλλα πρώην στελέχη του ΟΤΕ στο team της, με αντικείμενό της την παροχή υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής και συναφείς δραστηριότητες με την τεχνολογία.
Για την Real Consulting μετρά, από την είσοδο του 2025, αντίστροφα ο χρόνος για τη μετάταξή της από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και ίσως ο Μάρτιος να είναι ο μήνας των εξελίξεων, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέες εισαγωγές εταιρειών εντός του έτους μετά από αυτές των Dotsoft και Softweb.
Νέα τμήματα, hubs και ΑΙ
Στα νέα τμήματα υφισταμένων «παικτών», πιστώνεται στον όμιλο Qualco η σύσταση ενός νέου επιχειρησιακού τομέα Information & Communication Technologies (ICT), με σκοπό την παροχή λύσεων σε διάφορους τομείς, όπως ενδεικτικά Technology Consulting, AI/ML, Data Intelligence, Digital Engineering, Cloud, Cybersecurity, Enterprise Platforms, καθώς και υπηρεσίες στους κλάδους της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Οικονομίας, της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας.
Το νέο «χάρτη» της πληροφορικής για το 2025 διαμορφώνουν και άλλου είδους κινήσεις, όπως η υπογραφή μνημονίου από τη θυγατρική του ομίλου Quest, Uni Systems (Pleiades IoT Innovation Cluster) στην Καλαμάτα για την ίδρυση του Kalamata.Lab και η ίδρυση νέου κέντρου R&D στην Πάτρα για την ανάπτυξη καινοτόμων Χρηματοοικονομικών και Επιχειρησιακών λύσεων τεχνολογίας, με χρήση ΑΙ και LLM από την εισηγμένη Profile Software.
Εξελίξεις σε fintech – business software
Στο ευρύτερο εγχώριο τεχνολογικό «γίγνεσθαι» μπορεί να προσθέσει κανείς και άλλες κινήσεις, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, προερχόμενων και από τον τραπεζικό κλάδο.
Από τις πρώτες εξαγορές της χρονιάς ήταν, τέλη Ιανουαρίου, και αυτή της fintech Flexfin από την Alpha Bank, με σκοπό τη με σκοπό τη συγχώνευσή της με την ABC Factors και τη δημιουργία της πιο καινοτόμου εταιρείας factoring στην Ελλάδα.
Ένα άλλο deal, στον κλάδο του fintech, πέτυχε η Viva.com που εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών της αυστριακής Fiskaltrust, επιδιώκοντας να επεκτείνει την επιχειρηματική της τραπεζική πλατφόρμα με την προσθήκη υπηρεσιών φορολογικής συμμόρφωσης. Με έδρα το Σάλτσμπουργκ, η Fiskaltrust παρέχει middleware φορολογικής συμμόρφωσης με τη χρήση API και υπηρεσίες Compliance-as-a-Service, που έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματώνονται με τα υπάρχοντα συστήματα POS και εξυπηρετεί πάνω από 100.000 εμπόρους σε όλη την Ευρώπη.
Από τις εταιρείες πληροφορικής, η Profile εξετάζει νέα εξαγορά στο εξωτερικό, στον τομέα του χρηματοοικονομικού λογισμικού. Εκ των leaders του business software, απόλυτα ενεργή στον κλάδο του fintech και η Epsilon Net, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της με την Εθνική Τράπεζα για το λανσάρισμα νέων προϊόντων, προετοιμάζει με διάφορες κινήσεις την «επόμενη μέρα» της, μετά από τις μετοχικές αλλαγές που προηγήθηκαν το 2024.
Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney, στις 2 Ιανουαρίου του 2025 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση 3 μεγάλων θυγατρικών, στις οποίες η Epsilon Net κατείχε το 100%, των Data Communication, CSA-leader στο χώρο του φαρμάκου και Epsilon HR. Τρεις βασικοί «πυλώνες» του οικοδομήματός της που ενοποιήθηκαν με την μητρική – η οποία ενδυναμώθηκε σημαντικά από την «ανατολή» του 2025, με στόχο οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη ευελιξία…
Αν θα ανέβει ο πήχης όσο… πέρσι στα deals εξαγορών για την πληροφορική στην Ελλάδα, θα το δείξει η πορεία. Μια πιο ηχηρή κίνηση με έμμεσο ελληνικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε προ ημερών, ήταν η νέα εξαγορά από την μητρική της Netcompany-Intrasoft, την εισηγμένη στη Δανία Netcompany, η οποία προχώρησε μέσα στον Φεβρουάριο στην εξαγορά της SDC.
Eταιρείας παροχής καινοτόμων τραπεζικών λύσεων και υπηρεσιών σε περισσότερα από 60 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις Σκανδιναβικές χώρες. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, η SDC θα μετονομαστεί σε Netcompany Banking Services.
Διαβάστε ακόμη
Mikel: Η «φλέβα χρυσού» στην Τουρκία και η είσοδος στην Ινδία
Μήλος: Όργιο εκσκαφών στο νησί σε τυφλά οικόπεδα καταγγέλλει η ΕΛΛΕΤ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα