Άλλες δύο εξαγορές προστέθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στο φετινό επενδυτικό σερί των ομίλων της πληροφορικής στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που ο κλάδος εξακολουθεί να «ζει ημέρες δόξας».
Μεγαλύτεροι και μικρότεροι «παίκτες» της αγοράς βλέπουν κατά κανόνα τα έσοδα και τις κερδοφορίες τους να εκτινάσσονται από τρίμηνο σε τρίμηνο, γεγονός το οποίο ωθεί πολλές διοικήσεις να αξιοποιούν μέρος της υψηλής ρευστότητας σε αλλεπάλληλες εξαγορές πλειοψηφικών ποσοστών ή και ολόκληρων άλλων εταιρειών.
Ο αριθμός των φετινών deal είναι ήδη διψήφιος στο… μισό σχεδόν της χρονιάς, με την εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Real Consulting να μπαίνει την Τετάρτη (5/7) στον «χορό» των εξαγορών και για το 2023 με την απόκτηση του 60% της κυπριακής AMS (Advanced Management Solutions Ltd), με τίμημα 1,59 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη για το υπόλοιπο 40%.
Προηγήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, τη Δευτέρα (4/7), το νέο deal του εισηγμένου στην Κύρια Αγορά ομίλου της Entersoft για το 100% των μετοχών της SW RetailSoft Α.Ε., αντί ποσού 1,2 εκατ. ευρώ, με συμφωνία για καταβολή earnout bonus ανάλογα με την επίτευξη στόχων εσόδων και κερδοφορίας για το τρέχον έτος.
Ποιες άλλες συμφωνίες έχουν γίνει, σε διάστημα μερικών μόνο μηνών; Νωρίτερα, η Entersoft εξαγόρασε το 62% της ελληνικής startup SmartCV έναντι 528.000 ευρώ (9/5) και το 100% της CGSoft, με ποσό 3,5 εκατ. ευρώ (31/1), συνεπώς έφτασε στις τρεις. Σε άλλες τρεις εξαγορές έχει ήδη προχωρήσει φέτος και η εισηγμένη επίσης στην Κύρια Αγορά Epsilon Net.
Ο όμιλος προσάρτησε στο τεχνολογικό «άρμα» του κατά σειρά το 60% της Diginet Ε.E. με καταβολή 1,6 εκατ. ευρώ (31/5), το 60% της ΝΕΤΕΡΑ έναντι 700.000 ευρώ (2/5) και το 80% της Ορόσημο Πληροφορική με αντίτιμο 1,36 εκατ. ευρώ (14/3).
Ένας από τους ισχυρότερους «παίκτες» του κλάδου, αυτός με τα υψηλότερα έσοδα, η Uni Systems, θυγατρική του ομίλου Quest, επανήλθε το ’23 στο «ράλι» των εξαγορών αποκτώντας το 100% της Έπαφος Συστήματα Πληροφορικής Μονοπρόσωπη Α.Ε., αντί 2,47 εκατ. ευρώ (22/5). Ο μη εισηγμένος όμιλος της SoftOne (μέλος του Olympia Group) πρόσθεσε στο δυναμικό του μέσα στον Ιούνιο το 100% της AppSoft Software and Services Α.Ε. στην Κρήτη (13/6) και την QBS Retail & Logistics στη Ρουμανία (8/6).
Μια άλλη μη εισηγμένη, η Qualco εξαγόρασε διαδοχικά το 30% της Indice, εταιρείας παροχής λύσεων λογισμικού και το 51% των μετοχών της Synthetica με αντικείμενα Data Science και IoT και ειδίκευση στον ναυτιλιακό τομέα.
Το «παζλ» συμπληρώνουν η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού 7,5% στην Epsilon Net Α.Ε. από την Εθνική Τράπεζα, με φόντο τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας τους, αλλά και ένα… μικρότερης εμβέλειας deal προς την «αντίθετη κατεύθυνση», που δείχνει ότι υπάρχει πάντα ενδιαφέρον και από το εξωτερικό για την εγχώρια τεχνολογική αγορά, για την πώληση του 80% της νεοφυούς Agile Actors, ελληνικού παρόχου υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογίας δεδομένων, στα Αυστριακά Ταχυδρομεία.
Οι περισσότερες από όλες αυτές τις 12+2 συνολικά συμφωνίες σε Ελλάδα και εξωτερικό ήρθαν μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο, το πρώτο του ‘23. Το δεύτερο ξεκίνησε με νέες εξαγορές και η αγορά παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον το πού θα οδηγηθεί ο κλάδος πληροφορικής το 2023 σε αυτό το «κομμάτι» της. Γιατί κρατούν «ανοικτά ραντάρ» οι πάντες, συμπεριλαμβανομένων όσων δεν έκαναν ακόμα κίνηση στους πρώτους 6-7 μήνες της χρονιάς, αλλά «ψάχνουν»…
Οι ευκαιρίες και οι επιφυλάξεις
Οι επικεφαλής των ελληνικών ομίλων πληροφορικής προφανώς πιστεύουν στη σημασία της ρήσης η «ισχύς εν τη ενώσει» και πραγματοποιούν τη μία εξαγορά μετά την άλλη, με στόχο να διευρύνουν το «βεληνεκές» των επιχειρήσεων που διοικούν ή/και ελέγχουν μετοχικά και να αδράξουν τις ευκαιρίες για «χρυσά κέρδη» που προσφέρει απλόχερα η εποχή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
«Αθροίζουν» μεν έσοδα στους ισολογισμούς τους, ωστόσο κατοχυρώνουν ταυτόχρονα μέσω αυτών των επενδυτικών κινήσεών τους την πρόσβαση σε νέες αγορές λογισμικού, σε ολόκληρες ομάδες εξειδικευμένου προσωπικού, σε πελατολόγια, σε υπηρεσίες, προϊόντα, επιδιώκουν συμπληρωματικότητες στη λειτουργία τους, συνέργειες και ενίοτε πετυχαίνουν τη γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων τους.
Την άλλη όψη του ιδίου νομίσματος, ίσως, αποτελούν φωνές έμπειρων στελεχών που υπενθυμίζουν τι συνέβη πριν από αρκετά χρόνια, την περίοδο 2001-2004, όταν κάποιες εταιρείες είχαν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς πληροφορικής στα χέρια τους -σε αντικείμενα που αφορούσαν στον ιδιωτικό τομέα- με δεκάδες εξαγορές, αλλά «ο ενθουσιασμός και τα limit up δεν κράτησαν πολύ», όπως σχολιάζουν.
Η διαφορά για το σύνολο του κλάδου, μετά από μια εικοσαετία, είναι ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και οι χρηματοδοτήσεις από τους ευρωπαϊκούς πόρους φέρνουν «χρήμα για όλους». Όσοι όμιλοι πληροφορικής «κρατούν αποστάσεις» από τα έργα για τον δημόσιο τομέα, έχουν τις δικές τους ευκαιρίες από τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις στην ψηφιακή τους μετάβαση, αναλαμβάνοντας αντίστοιχα project.
Ευκαιρίες, οι οποίες αυξάνονται για όσους δραστηριοποιούνται σε αγορές του εξωτερικού με πολλές προοπτικές ανάπτυξης… Το μεγάλο στοίχημα, άλλωστε, παραμένει η εύρεση (ή εκπαίδευση) και ενσωμάτωση του κατάλληλου προσωπικού, για να μπορέσουν οι τεχνολογικές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο έργων και να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.
Διαβάστε ακόμη
Τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές για Market Pass και Youth Pass
Ελληνοτουρκικά: Οι ανοιχτοί δίαυλοι και το ορόσημο του Ανωτάτου Συμβουλίου του φθινοπώρου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ