search icon

Επιχειρήσεις

Πληροφορική: Οι συμμαχίες με τις ελληνικές τράπεζες στη μάχη του fintech

Τα μεγάλα deals που οδηγούν στην επόμενη μέρα του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα. Τα τεχνολογικά εργαλεία, οι καινοτομίες και τα νέα σχέδια

Pixabay

Τα πρόσφατα deals για τις Epsilon Net και Plum έστρεψαν τα φώτα της αγοράς σε κάτι όχι άγνωστο, τον τομέα του fintech, αλλά που σίγουρα παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον πλέον λόγω και της νέας μορφής συνεργασιών οι οποίες αναπτύσσονται με επίκεντρο αυτόν.
Ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και startups συμμαχούν ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό με τις τράπεζες στη νέα «μάχη» της ταχύτατα αναπτυσσόμενης τεχνολογικής αγοράς. Με φόντο τις συναλλαγές αθροιστικού ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ από επιχειρήσεις και πολίτες και την διαρκή προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών προς αυτούς.

Οι εξελίξεις συνεχείς, το ίδιο και οι συμφωνίες κάθε είδους και μεγέθους, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να έχει εισέλθει ήδη στην επόμενη μέρα του.
Με τα ηλεκτρονικά μέσα συναλλαγών, αλλά και υποβολής δηλώσεων προς τις φορολογικές και άλλες αρχές να κυριαρχούν, τα παραδοσιακά γκισέ στα καταστήματα των τραπεζών περνούν σταδιακά στη… λήθη του παρελθόντος.

Λίγους μόλις μήνες μετά από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας των μετοχών της μέχρι πρότινος εισηγμένης Epsilon Net από το κοινό σχήμα του μεγαλομετόχου και CEO Ιωάννη Μίχου, της Εθνικής Τράπεζας και της General Atlantic, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη της υλοποίησης ενός νέου business plan για τον καθιερωμένο όμιλο πληροφορικής με core αντικείμενό του το επιχειρηματικό λογισμικό.
Πέρα από την είσοδο του αμερικανικού mega fund στη μετοχική σύνθεση της Epslion Net, η Εθνική Τράπεζα διπλασίασε τη συμμετοχή της από 7,5% σε 15%.
Παράλληλα, στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας της ΕτΕ με την εταιρεία για τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, που αποσκοπούν στην ενίσχυση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων η Epsilon Pay, η πρώτη ομάδα υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και έπεται συνέχεια.

Στις εξελίξεις της εποχής συμπεριλαμβάνεται επίσης η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας της Eurobank με την Plum, μια startup με «ελληνικό DNA», έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά με παρουσία και στην Ελλάδα (συνολικά σε 10 χώρες) και ιδρυτή τον Βίκτωρα Τροκούδη.
Η Plum διαχειρίζεται, ως γνωστό, μια πλατφόρμα έξυπνης διαχείρισης χρημάτων και δέχθηκε τη δεύτερη δόση της επένδυσης των 5+5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank, στο πλαίσιο μειοψηφικής συμμετοχής της τράπεζας στη νεοφυή εταιρία (οι δύο πλευρές είχαν εξ αρχής συμφωνήσει να διερευνήσουν την εμπορική συνεργασία τους στην Ελλάδα εντός του 2024).

Τα γεγονότα πολλά και αφορούν πολλούς. Σε ένα άλλο πεδίο της αγοράς για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην πορεία της Natech (fintech εταιρείας στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην παροχή λύσεων λογισμικού για τραπεζικά συστήματα) η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της, αλλά και στο project της από κοινού ανάπτυξης με την Piraeus Financial Holdings, μητρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς, της ψηφιακής τράπεζας Snappi. Χαρακτηριστικό είναι ότι η καινοτόμος εταιρεία εκτιμάται ότι θα δεκαπλασιάσει τα έσοδά της, από 2,1 εκατ. ευρώ το 2023, σε άνω των 20 εκατ. ευρώ. Η Snappi έλαβε άδεια τραπεζικών εργασιών, υπενθυμίζεται, με τη Natech να συμμετέχει σε αύξηση κεφαλαίου τον περασμένο Ιούλιο, εισφέροντας εις είδος 16,5 εκατ. ευρώ.

Μια άλλη ελληνική τράπεζα, η Alpha Bank εισέρχεται στον κόσμο των neobanks και βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με μια από τις κορυφαίες εταιρείες πληροφορικής της χώρας, με ισχυρότατο διεθνές εκτόπισμα, την Uni Systems (θυγατρική του ομίλου Quest) για το project Finastra και την ανάπτυξη των υποδομών της Alpha Bank Λονδίνου.

Ξένες τράπεζες, ΑΙ, νέες εξαγορές

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί βέβαια ότι μια άλλη, παλιά ελληνική εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής, η Profile Software θεωρείται ο «πρώτος διδάξας» στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα, με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, συνεργασίες με πολλές μεγάλες ξένες τράπεζες και funds, από την Καραϊβική, μέχρι την Άπω Ανατολή και γραφεία σε 10 μεγαλουπόλεις και οικονομικά κέντρα του κόσμου (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Παρίσι, Ντουμπάι, Λευκωσία, Στοκχόλμη, Όσλο, Σιγκαπούρη, Μαϊάμι.). Η συγκεκριμένη έχει λανσάρει μάλιστα από φέτος και ένα νέο προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης, το AI.Adaptive, με μότο «Έξυπνη Πληροφόρηση με πρωτοποριακό AI για Fintech».

Στον τομέα financial (οικονομικό) και technology (τεχνολογία) αρχίζουν και ρίχνουν μεγαλύτεροι βάρος και άλλες εταιρείες της πληροφορικής, όπως για παράδειγμα μια άλλη εισηγμένη, η Q&R, η οποία εξετάζει αυτό τον καιρό εξαγορές σε ΑΙ, cyber security, αλλά και fintech.

Καινοτομία fintech

Στην ενημέρωση που παρέχει η Profile σχετικά με τη χρήση της ΑΙ σε προϊόντα για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι αυτά «σήμερα κατακλύζονται με δεδομένα, αλλά η εξαγωγή ουσιαστικών πληροφοριών παραμένει πρόκληση».
Συμπεραίνει ότι «οι παραδοσιακές μέθοδοι είναι πολύπλοκες, χρονοβόρες και απαιτούν εξειδικευμένες δεξιότητες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες, αναποτελεσματικότητα και αρνητικό αντίκτυπο στην εμπειρία των πελατών» και προτρέπει να δοθεί η δυνατότητα από τους υπευθύνους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε αυτά να μετατρέπουν τα δεδομένα σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες, να εξορθολογίζουν τις ροές εργασίας και να προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες πελατών με το AI.Adaptive.

Σύμφωνα με την εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής «το AI.Adaptive υιοθετεί μια στρατηγική LLM-agnostic που επιτρέπει την άμεση και ευέλικτη αλληλεπίδραση με τις πλατφόρμες Axia Suite, Finuevo Suite, Acumen.plus, Centevo Suite, RiskAvert και το RegiStar της Profile και προσφέρει καινοτομία fintech ενσωματώνοντας απρόσκοπτα την πρωτοποριακή Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπάρχουσα υποδομή χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.».

Διαβάστε ακόμη 

Τέλος εποχής για το Αθηνών Αρένα: Περνά από την Prodea στον όμιλο Γ. Παπαλέκα και μετατρέπεται σε «πράσινα» γραφεία

Σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο o Kυριάκος Μητσοτάκης – Αναπτυξιακά σχέδια ανά την Ελλάδα

Ποιες είναι οι «λαϊκές» τραπεζικές προμήθειες που πιέζει η κυβέρνηση να μειωθούν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version