search icon

Επιχειρήσεις

Πληροφορική: Η Entersoft και τα deals που «ξεκλειδώνουν» – Οι startups, το εξωτερικό και η κυβερνοασφάλεια (pics)

Ξεκλειδώνει εξελίξεις η Entesoft - Ο χάρτης των νέων εξαγορών στον κλάδο και οι αναζητήσεις των ισχυρών «παικτών» σε διάφορα μέτωπα της αγοράς - Φεύγει από το Χρηματιστήριο η Entersoft – Στο 91% το Olympia Group - Entersoft: «Θα επιδιωχθεί η διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α.»

Το σερί των εξαγορών συνεχίζεται με αδιάκοπους ρυθμούς για τους ελληνικούς ομίλους πληροφορικής τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα μέτωπα της αγοράς.

Η κάθε εταιρεία διατηρεί φυσικά τους δικούς της στόχους και προχωρά στις επενδυτικές της επιλογές με συγκεκριμένα κριτήρια.
Το 2024 μπήκε δυναμικά -και αυτό- για τον κλάδο, στην «καρδιά» του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με το business software να «κλέβει την παράσταση» στα πρώτα deals της χρονιάς.

Οι πρώτες κινήσεις της χρονιάς δεν προμήνυαν ίσως αυτό το οποίο θα ακολουθούσε με διαφορά μερικών εβδομάδων: την αποκάλυψη, στις αρχές Μαρτίου, της μεγάλης δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του εισηγμένου ομίλου Entersoft από την Olympia Group και την Imker Capital, με τις εξελίξεις να μην σταματούν.

Όπως έγραψε το newmoney, σύμφωνα με πληροφορίες ο Όμιλος Olympia Group του Πάνου Γερμανού έχει αποκτήσει το 91% των μετοχών της Entersoft. Μετά από αυτήν την εξέλιξη θα προχωρήσει στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση, που ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει, και θα ακολουθήσει η έξοδος της Entersoft από το Χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος Olympia έχει αποκτήσει το ποσοστό μέσω της συνδεδεμένης του εταιρείας Verdalite Limited, στην οποία συμμετέχει εξίσου (50/50) η εταιρεία Rucio Investment S.à.r.l..

Ο όμιλος έχει γνωστοποιήσει με χθεσινή ανακοίνωση πως θα υποβληθεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς του συνόλου των υπολοίπων μετοχών της Entersoft, εντός της προθεσμίας που θέτει ο Νόμος (είκοσι ημέρες).

Το σερί των εξαγορών

«Ποδαρικό» στις εξαγορές του έτους, έκαναν τον Ιανουάριο η μη εισηγμένη SoftOne, θυγατρική του ομίλου Olympia, η οποία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα, και η Epsilon Net απέκτησε μέσω της Epsilon CSA το λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E.
Γίνεται σαφές ότι οι βασικοί «παίκτες» στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού προσπαθούν να επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στην αγορά, για να αξιοποιήσουν τις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει η εποχή για σημαντική περαιτέρω αύξηση των εσόδων και των κερδών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Olympia Group δημιουργεί ένα ισχυρότατο «μπλοκ» στο business software, με τις… ψηφιακές ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να μεγαλώνουν συνεχώς.

Δεδομένο θεωρείται ότι οι εξαγορές στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν πολύ μέλλον ακόμα, με τις SoftOne και Epsilon Net να διατηρούνται σε πλήρη επενδυτική ετοιμότητα για νέα deals, με την πρώτη εκ των δυο να «κοιτάζει» πάντα και προς την αγορά της Ρουμανίας.

Ο χάρτης των εξαγορών δεν περιλαμβάνει όμως μόνο το business software. Όπως δείχνουν τα στοιχεία μελετών άλλωστε στο διάστημα από το 2021 έως το 2023 πραγματοποιήθηκαν 42 εξαγορές και αν προστεθούν οι 3 φετινές, προκύπτει ο αριθμός των 45.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό που παρατηρούνται στον κλάδο έναντι του τεράστιου όγκου των έργων ενισχύουν το «κύμα» εξαγορών, καθώς πρόκειται για κινήσεις που μεταξύ άλλων παρέχουν πρόσβαση σε ολόκληρες ομάδες στελεχών και εργαζομένων…

Startups, εξωτερικό, κυβερνοασφάλεια

Άλλοι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες, ανάλογα με τα πεδία των δραστηριοτήτων τους.
Ενδεικτικά: η Uni Systems, εταιρεία του ομίλου Quest, η οποία συμμετέχει στην υλοποίηση μεγάλων έργων τόσο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου έχει 5 θυγατρικές, σε ισάριθμες χώρες, σε Ισπανία (Βαρκελώνη), Βέλγιο (Βρυξέλλες), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Ιταλία (Μιλάνο) και Λουξεμβούργο, αναζητά σε αυτό το timing ευκαιρίες σε επίπεδο καινοτομίας και όπως έχει αναφέρει το newmoney, εξετάζει μια νέα επένδυση για την εξαγορά ποσοστού σε startup με έδρα στο εξωτερικό.

Στο πρόσφατο παρελθόν η Uni Systems επένδυσε σε άλλες 3 startups (Probotek, Optechain, Museotek), αλλά δεν ήταν η μόνη.
Πέρσι, μια από τις εξαγορές και της Entersoft στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού έγινε σε νεοφυή εταιρεία, για το 62% της SmartCV που εξειδικεύεται στο λογισμικό Applicant Tracking…

Την ενίσχυση του «εκτοπίσματος» τους σε ξένες αγορές επιδιώκουν μέσω και των προσεχών εξαγορών τους δυο άλλοι εγχώριοι όμιλοι πληροφορικής: η Profile Software, η πιο διεθνοποιημένη εταιρεία του κλάδου με παρουσία σε 48 χώρες, leader στο λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα και η Real Consulting. Η μεν εξαγόρασε το 2021 την Σκανδιναβική Centevo και έχει στα πλάνα της άλλη μια επένδυση σε ευρωπαϊκή εταιρεία, η δε μελετά αντίστοιχη κίνηση εκτός των συνόρων μετά από τα δυο deals που έκανε για την απόκτηση της Real Consulting GmbH (πρώην Cloudideas GmbH) στη Γερμανία το 2022 σε «δυο φάσεις» (αρχικά για το 60% και στην συνέχεια το άλλο 40%) και λίγο αργότερα για το 60% της Advanced Management Solutions στην Κύπρο, το 2023.

Στο πεδίο του cyber security στρέφουν την προσοχή τους, παράλληλα με τα άλλα αντικείμενα τους, η Ideal Holdings και η Performance Technologies.

Η πρώτη, εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών, σχεδιάζει νέες εξαγορές και στον κλάδο της πληροφορικής και της κυβερνοασφάλειας, όπου έχει ισχυρή παρουσία με τις θυγατρικές της Byte Computer και Adacom (σ.σ. το 2022 είχε εξαγοράσει και τη Netbull).

Η δεύτερη μετρά αντίστροφα για την μετάταξή της από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Κύρια Αγορά και (το 2022 εξαγόρασε το 60% της Adaptera) και εάν εντοπίσει κάποια καλή ευκαιρία για εξαγορά εταιρείας η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τις δραστηριότητές της στην κυβερνοασφάλεια δεν θα την αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Με ανοικτά «ραντάρ» για νέες εξαγορές πορεύεται και άλλος ένας βασικός «παίκτης» του κλάδου, η Space Hellas, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει κάποια κίνηση από την θυγατρική της, την SingularLogic.

Υψηλοί ρυθμοί

Ως προς την συνολικότερη εικόνα του κλάδου, οι διψήφιοι ρυθμοί αύξησης εσόδων και κερδοφορίας δεν ανακόπτονται ούτε το 2024.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ζητούν όλο και… περισσότερα στο σκέλος του Ψηφιακού Μετασχηματισμού τους και των υποχρεώσεών τους προς τις φορολογικές και άλλες αρχές της χώρας, με ότι αυτό σημαίνει για τον φόρτο εργασίας των ομίλων που δίνουν το παρών στο business software.

Ταυτόχρονα, το 2024 θεωρείται μια χρονιά υψηλότερων ταχυτήτων και για τα χρηματοδοτούμενα από το RRF ψηφιακά έργα του δημοσίου, άρα και για την απορρόφηση των κονδυλίων.

Διαβάστε ακόμη

e.Go: Θα έφτιαχνε ηλεκτρικά οχήματα στην Ελλάδα, τώρα χρεοκοπεί ξανά (pics)

Καθαρά Δευτέρα 2024: Πόσο κοστίζει φέτος το τραπέζι – Η πιο φθηνή επιλογή

Χατζηδάκης στο Greece Talks: Έρχεται άμεσα νέα ρύθμιση για τη Golden Visa – Από Σεπτέμβριο η επανεξέταση των Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version