Ευκαιρίες για εξαγορές και σε startup αναζητούν ορισμένοι ελληνικοί όμιλοι της πληροφορικής, ανάμεσα σε άλλες επενδυτικές κινήσεις τους, κάτι το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι περισσότεροι δεν συζητούσαν καν.

Τα deals του είδους παραμένουν… μετρημένα μεν ακόμα, αλλά εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και μέσα στο 2024.
Από την πλευρά του, το ελληνικό startup οικοσύστημα αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτικό παρά το γεγονός ότι η αγορά την οποία αντιπροσωπεύει εξακολουθεί να δοκιμάζεται σε διεθνές επίπεδο.

Δέκα περίπου μήνες μετά από τα περσινά γεγονότα με επίκεντρο την Silicon Valley Bank το ύψος των χρηματοδοτήσεων προς τις νεοφυείς εταιρείες εμφανίζεται μειωμένο και οι επενδυτές παραμένουν συγκρατημένοι. Σε αυτό το περιβάλλον όμως κάποιοι καταφέρνουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη ισχυρών «παικτών».

Η Uni Systems, η «ναυαρχίδα» του ομίλου Quest στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια σε 3 τουλάχιστον ανερχόμενες ελληνικές startup, αποκτώντας μειοψηφικές συμμετοχές στις PROBOTEK, Optechain, Museotek και αυτή την εποχή εξετάζει -με συγκεκριμένα πάντα κριτήρια- και άλλες περιπτώσεις, νεοφυών εταιρειών οι οποίες διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις στα πεδία που την ενδιαφέρουν.

 

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την Uni Systems να κινείται, αυτή τη φορά, για την εξαγορά ποσοστού σε startup με έδρα στο εξωτερικό, σε ένα deal που πιθανότατα δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι διατηρεί θυγατρικές σε 5 ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία (Βαρκελώνη), Βέλγιο (Βρυξέλλες), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Ιταλία (Μιλάνο) και Λουξεμβούργο.

H PROBOTEK ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD), ενώ η Optechain, startup με ιδιοπαραγώμενο cloud-based λογισμικό, με στόχο της επένδυσης τη διάθεση καινοτόμων λύσεων Λιανικής Πώλησης και Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (EV) που βασίζονται σε τεχνολογίες Cloud, Data Analytics και AI, και κατ’ επέκταση την από κοινού τοποθέτησή τους σε νέες εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Η Uni Systems απέκτησε το 2021 μειοψηφικά ποσοστά στις δυο νεοφυείς αυτές εταιρείες με διαφορά μερικών μηνών, Ιανουάριο και Δεκέμβριο, σε δυο επενδύσεις οι οποίες προέκυψαν μέσω του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας «Πλειάδες» για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Pleiades IoT Innovation cluster).

Ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2022 η ίδρυση της Museotek, από κοινού με τις Tetragon και Mobics, εταιρείας που μέσω της ψηφιακής της πλατφόρμας, παρέχει σε σχολεία τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο περιήγηση σε μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού.

Applicant Tracking Software, ΑΙ και Fintech

Πλειοψηφικό ποσοστό σε ελληνική startup εξαγόρασε τον Μάιο του 2023 και ο εισηγμένος όμιλος πληροφορικής της Entersoft, συγκεκριμένα το 62% της SmartCV έναντι 528.000 ευρώ, και επιπλέον, έχει ήδη συμφωνηθεί και η απόκτηση του υπολειπόμενου μεριδίου μετά από την πάροδο τετραετίας.

Η SmartCV εξειδικεύεται στον τομέα του λογισμικού Applicant Tracking, που γνωρίζει ιδιαίτερα σημαντική ανάπτυξη διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εργοδότες αναζητούν λύσεις επιτάχυνσης και πλήρους ψηφιοποίησης των διαδικασιών εύρεσης/προσέλκυσης προσωπικού, προσλήψεων και ένταξης στον οργανισμό.

Επενδύσεις σε startup του κλάδου του ΑΙ έχει αποκαλύψει ότι εξετάζει και η ΙΒΜ ως μέρος του νέου της πλάνου για την περαιτέρω διεύρυνση του αποτυπώματος της στην ελληνική αγορά πληροφορικής.

H αμερικανική πολυεθνική αξιολογεί το εγχώριο οικοσύστημα με πρόθεση να αξιοποιήσει το ταλέντο που υπάρχει.

Ούτε ο τραπεζικός κλάδος απέχει από τις αναζητήσεις στην startup αγορά. Την προηγούμενη χρονιά επίσης, στα τέλη Νοεμβρίου, μια καινοτόμος fintech με «ελληνικό DNA», η Plum του Βίκτορα Τροκούδη με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύναψε στρατηγική συνεργασία με την Eurobank.
Η σχετική συμφωνία προβλέπει ότι η ελληνική τράπεζα θα επενδύσει αρχικά 5 εκατ. ευρώ για το μερίδιό της στην Plum και υπό προϋποθέσεις άλλα 5 εκατ. σε βάθος χρόνου, ενώ εκτός από τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο, θα διερευνηθεί και μια εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα εντός του 2024.
Η Plum παρέχει μια εφαρμογή έξυπνης διαχείρισης χρημάτων, με άνω του 1,8 εκατ. χρηστών σε 10 χώρες.

Οι πρώτες συμφωνίες του 2024

Γενικότερα, οι εξαγορές άλλων εταιρειών από ελληνικούς ομίλους πληροφορικής κατέληξαν σε διψήφιο αριθμό την τελευταία διετία και φέτος έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες δυο συμφωνίες.

H SoftOne πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα και η Epsilon Net απέκτησε μέσω της Epsilon CSA το λογισμικό διαχείρισης φαρμακείων Lavinet από την Lavisoft A.E.

Διαβάστε ακόμη 

Σχέδιο Χατζηδάκη για βιώσιμες επιχειρήσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

Σάρωσε ο Τραμπ και στις εσωκομματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ