Σε κομβική φάση εισέρχεται ένα πλήθος από μεγάλα ή και μικρότερου μεγέθους έργα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, τα οποία θα αποφέρουν συνολικά έσοδα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όσες εταιρείες προερχόμενες από τον κλάδο της πληροφορικής ή ισχυρούς ομίλους των τηλεπικοινωνιών έχουν ανακηρυχθεί (ή θα ανακηρυχθούν) ανάδοχοι μέσω διαγωνισμών, είτε αυτόνομα είτε ως μέλη κοινοπραξιών.
Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα πρέπει να καταβληθεί ένας κοινός «αγώνας δρόμου» από τις εμπλεκόμενα μέρη και παράλληλα να ξεπεραστούν, σε μερικές περιπτώσεις, κάποια γραφειοκρατικού τύπου ζητήματα. Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να υπογραφούν οι συμβάσεις όπου εκκρεμούν ή να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης διάφορα projects, προκειμένου να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσής τους εντός τριετίας όσοι τα έχουν αναλάβει, αλλά και για να «τρέξει» η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
«Ούτε στα δικά μας έσοδα έχει εγγραφεί ακόμα έστω ένα ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις του RRF. Έχουμε συμμετάσχει σε σημαντικούς διαγωνισμούς και μας έχουν κατακυρωθεί έργα. Όσο κυλά ο χρόνος όμως τα περιθώρια στενεύουν. Δεν χωρούν καθυστερήσεις. Είναι απαραίτητο να γίνουν πιο ταχείς οι ρυθμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης του τομέα της πληροφορικής σε συζήτηση με το newmoney τις προηγούμενες ημέρες.
Φράση που είχε ακουστεί λίγο νωρίτερα από την διοίκηση της Uni Systems, θυγατρικής του ομίλου Quest, η οποία «κουβαλά» ήδη το συμβασιοποιημένο ανεκτέλεστο-ρεκόρ των 550 εκατ. ευρώ για τον κλάδο της πληροφορικής. Από αυτά ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε έργα χρηματοδοτούμενα από τους ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς να συνυπολογιστούν όσα διεκδικούσε η εταιρεία έως εκείνη τουλάχιστον την στιγμή.
Η αλήθεια είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός «αλλάζει» την Ελλάδα και φέρνει το τέλος μιας σειράς από «χαρτοβασίλεια», τα οποία ταλαιπώρησαν επί δεκαετίες εκατομμύρια πολίτες. Η μετατροπή εκατοντάδων εκατομμυρίων σελίδων έγχαρτων αρχείων σε ψηφιακή μορφή σε νευραλγικούς τομείς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο όγκος τους τεράστιος και βέβαια όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν μέσα σε μια νύχτα…
Σε παρουσίαση άλλης εισηγμένης προς τους αναλυτές, τον Μάιο, το budget των έργων ΙΤ και ψηφιοποίησης που απευθύνονται στον κλάδο προσδιορίσθηκε σε μια «πίτα» ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ ως προς τις προκηρύξεις οι οποίες προηγήθηκαν σε βάθος 1,5 έτους, με την διευκρίνιση ότι απομένει άλλο ένα «πακέτο» 900 εκατ. ευρώ για φέτος και του χρόνου. Σύνολο 2 δισ. ευρώ.
Αν αναλογισθεί κανείς ότι ο κλάδος παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σταθερά διψήφιο μέσο όρο αύξησης εσόδων και κερδών δίχως ουσιαστική συνεισφορά από τα μεγάλα έργα του RRF αντιλαμβάνεται κατά πόσο μπορεί να εκτιναχθούν στην συνέχεια.
Το μεγάλο «πακέτο» των 40 ημερών
Θετικό στοιχείο ότι «ξεπάγωσαν» ή επιταχύνθηκαν τις τελευταίες 40 ημέρες mega διαγωνισμοί, όπως π.χ. αυτός του Ελληνικού Κτηματολογίου για την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 630 εκατ. σελίδων 390 υποθηκοφυλακείων, με προϋπολογισμό 309,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης), χωρισμένου σε 5 τμήματα όσες και οι γεωγραφικές ενότητες που αφορά.
Παραμονές των εκλογών (18/5/2023) κλήθηκαν οι ανάδοχοι να υπογράψουν τις συμβάσεις της Συμφωνίας-Πλαίσιο εντός 15 ημέρων, με την προοπτική να ακολουθήσουν μέσα στο καλοκαίρι και οι εκτελεστικές συμβάσεις, για να μπει «στις ράγες» το μεγαλύτερο ίσως και πιο σύνθετο έργο ψηφιοποίησης στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το 1ο τμήμα ανατέθηκε στην ένωση εταιρειών Netcompany-Intrasoft και Profile Software ενώ τα τμήματα 2 στους Wind – Iron Mountain, 3 στους Uni Systems – Αρχειοθήκη – Onex, 4 στον ΟΤΕ και 5 στους Vodafone – Cosmos Business Systems – Quality & Reliability – Γεωανάλυση.
Σε ένα άλλο «μέτωπο», η ΚτΠ φέρεται να κατακύρωσε -κατά πληροφορίες- το έργο «ψηφιοποίηση αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» σε 8 οικονομικούς φορείς: Στις εταιρείες Intrakat, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Globitel και στις ενώσεις εταιρειών Netcompany Intrasoft – Qualco, Uni Systems – Αρχειοθήκη, Nova – Profile και Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems, με συνολική εκτιμώμενη αξία της Συμφωνίας – Πλαίσιο περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων προαίρεσης στα 235,6 εκατ. με ΦΠΑ και στόχο την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών και η κανονικοποίηση – συσχέτιση πρωτοκόλλου φυσικής αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών.
Από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τέθηκε πρόσφατα επίσης προς υλοποίηση ένα άλλο μεγάλο έργο για την ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας. Για το πρώτο και μεγαλύτερο τμήμα εμφανίζεται ως ανάδοχος η ένωση εταιρειών Vodafone – Netcompany Intrasoft – Nova, με υπογραφή σύμβασης αξίας για το πρώτο τμήμα 139 εκατ. ευρώ, χωρίς το δικαίωμα της προαίρεσης και το δεύτερο («Μητρώο Κτιρίων και Γεωμετρική τεκμηρίωσή τους») αναλαμβάνει η Netcompany Intrasoft, με σύμβαση 11 εκατ. ευρώ.
Την πρώτη εβδομάδα του μήνα η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε την κατακύρωση του έργου για την ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων –Εισαγγελιών 300.244.990 σελίδων αξίας με ΦΠΑ 97.153.718,28 ευρώ (χωρίς τα δικαιώματα προαίρεσης) σε:
Intrakat, Uni Systems – Αρχειοθήκη, Profile-Nova, Μυτιληναίος, Vodafone – Inform – Cosmos, Globitel-Master, Netcompany Intrasoft- Qualco, OTE.
Ο ΟΤΕ υπέγραψε όπως έγινε γνωστό προ λίγων ημερών και την υλοποίηση του έργου «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services)», με σύμβαση αξίας 108.757.981 ευρώ από την ΚτΠ και υπεργολάβους τις Accenture και Office Line.
Συμπορεύεται δε ο ΟΤΕ με την Real Consulting και την EY στο έργο Big Data αξίας 18,4 εκατ. ευρώ και στο CRM με budget 66 εκατ. ευρώ με την Uni Systems, για τα οποία οι υπογραφές έπεσαν τον Μάϊο.
Η διαδοχή και τα χρονοδιαγράμματα
Η διπλές εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου έχουν πια ολοκληρωθεί. Οι όποιες καθυστερήσεις ενδεχομένως προκάλεσαν, σε αυτό το διάστημα, στην εξέλιξη των διαγωνισμών κρίνονται λίγο πολύ ως αναμενόμενες. Ωστόσο η γενικότερη εικόνα δεν έχει αλλάξει πολύ.
Η μετακίνηση του υπουργού ο οποίος πιστώθηκε σε πολύ μεγάλο μερίδιο την επιτυχημένη έως τώρα πορεία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αυτό της Υγείας δεν αφήνει αφενός κενό, διότι έχουν δρομολογηθεί πολλές διαδικασίες, αφετέρου αναλαμβάνει καθήκοντα στην θέση του και τον διαδέχεται ένα νέο κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του χώρου, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων (Τρικάλων) – πόλης η οποία διακρίθηκε επί των ημερών του για τις καινοτομίες και τις… ψηφιακές επιδόσεις της.
Σε τι φάση βρίσκονται τα χρονοδιαγράμματα; Μια νέα ένδειξη δόθηκε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος και CEO άλλης μιας εισηγμένης της πληροφορικής με πιο μικρά μεγέθη, ο Βασίλης Ανυφαντάκης από την Ίλυδα, αποκάλυψε ότι η εταιρεία του κατέθεσε προσφορές σε διαγωνισμούς του RRF των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.
Στην πρώτη περίπτωση για την δημιουργία του Εθνικού Φοιτητολογίου (σε ένωση με την Vodafone ως μοναδικό υποψήφιο σχήμα σε έργο με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ) και στην δεύτερη τόσο για την πλατφόρμα της κεντροποιημένης διαχείρισης των προμηθειών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία (με συμπαίκτη τη Nova) όσο και για την επέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος διακίνησης φαρμάκων υψηλού κόστους για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ.
Ανέφερε ότι αισθάνεται αισιόδοξος για την έκβαση των διαγωνισμών αυτών οι οποίοι φαίνεται να βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και επισήμανε ότι πιθανότατα ορισμένες από τις τιμολογήσεις για τα συγκεκριμένα έργα θα έρθουν προς το τέλος του 2023 ή αν καθυστερήσουν οι υπογραφές συμβάσεων αυτό θα συμβεί με την είσοδο του 2024.
Εν ολίγοις, επιβεβαιώνεται και από αυτή την πλευρά ότι οι επόμενοι μήνες θα έχουν πολλές εξελίξεις για μια σειρά ψηφιακών έργων, με εμπλεκόμενες τις εταιρείες πληροφορικής, αλλά και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας.
Διαβάστε ακόμη
Ταξίδι με ελικόπτερο στα ελληνικά νησιά – Οι τιμές και οι πελάτες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ