Μετρούν αντίστροφα οι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής για την ανακοίνωση των νέων αποτελεσμάτων τους που αφορούν την πορεία τους στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και όλα δείχνουν ότι ο κλάδος διατηρεί τους ισχυρούς μέσους ρυθμούς ανάπτυξής του, είτε οργανικής είτε μέσω ενός δυναμικού σερί εξαγορών.
Προφανώς, κάποιες εταιρείες κινούνται και πάνω από τον μ.ό. της αγοράς, με ότι αυτό σημαίνει.
«Εξαίρεση» ως προς την αναμονή για την διαμόρφωση της γενικότερης εικόνας του εξαμήνου αποτελεί η εκ των εισηγμένων Entersoft, η οποία έχει ήδη δημοσιοποιήσει τα μεγέθη της για το μισό της χρονιάς και τον Οκτώβριο θα «βγάλει» αυτά του εννεαμήνου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έσοδα της προαναφερόμενης στο εξάμηνο του ‘23 εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 32% (19,2 εκατ. ευρώ, έναντι 14,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα) και τα EBITDA κατά 46% (6,7 εκατ. ευρώ, από 4,6 εκατ. ευρώ).
Τις επόμενες ημέρες (6/9) θα υπάρξει ενημέρωση για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του ομίλου Quest (Quest Συμμετοχών) και ως εκ τούτου θα γίνουν γνωστές οι επιδόσεις του και στον τομέα της πληροφορικής, με «αιχμή του δόρατος» την Uni Systems, ενώ θα ακολουθήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο τρεις άλλες εισηγμένες, κατά σειρά η Epsilon Net (26/9), η μικρότερου μεγέθους Logismos (27/9) και η Space Hellas (29/9), όπως στην συνέχεια και οι υπόλοιποι «παίκτες».
Ενδεικτικά και μόνο, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο όμιλος Epsilon Net παρουσίασε μια αύξηση ύψους 47,04% στον κύκλο εργασιών του (20,78 εκατ. ευρώ, από 14,13 εκατ. το 2022) και 58,23% στα κέρδη EBITDA (7,46 εκατ. ευρώ, έναντι 4,71 εκατ. ευρώ) και αυτός της Space Hellas για την χρήση του 2022 είχε δει μια αύξηση τζίρου 24,45% (στα 128,6 εκατ. ευρώ) και EBITDA 14,4% (10,8 εκατ. ευρώ).
Ο δε τομέας των υπηρεσιών πληροφορικής για τον όμιλο Quest και την (μη εισηγμένη αυτόνομα θυγατρική του) Uni Systems στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ανέβηκε κατά 20,5% (έφτασε τα 50,70 εκατ. ευρώ, από 42,06 εκατ. ευρώ σε αυτό του 2022), με EBITDA +8,6% (4,77 εκατ. ευρώ).
Ολοκληρωμένα συμπεράσματα θα εξαχθούν για την φετινή πορεία του κλάδου όταν θα ανακοινώσουν και οι άλλοι τα νέα τους αποτελέσματα (Profile Software, Real Consulting, Performance Technologies, Ideal Holdings/Byte κ.ά.), πλην όμως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πληροφορική σε καμία περίπτωση δεν ανακόπτει ταχύτητα.
Αντιθέτως, επιταχύνει σε έσοδα και κερδοφορία, πράγμα το οποίο σημαίνει μια νέα αύξηση των συνολικών εσόδων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, από χρονιά σε χρονιά και για το 2023.
Μόνο το 2022, καταγράφηκε σε ρεπορτάζ του newmoney αύξηση εσόδων που ξεπέρασε το «φράγμα» των (επιπλέον) 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 για τις εισηγμένες και αν προστεθούν και όσες είναι εκτός ταμπλό, ιδίως όσες διαθέτουν έχουν ιδιαίτερα ισχυρό «εκτόπισμα» στην αγορά (π.χ. η SoftOne και η εξαγορασθείσα από τους Δανούς Netcompany-Intrasoft, που πρόσφατα ανέλαβε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τελωνείων της Αυστρίας), τα μεγέθη «σκαρφαλώνουν» σε ακόμα υψηλότερο σημείο..
Μεγάλες προοπτικές
Οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα επιβεβαιώνονται και από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων των εταιρειών και των ομίλων για τα προβλεπόμενα έσοδα και τα κέρδη τους σε βάθος χρόνου.
Τα παραδείγματα πολλά: η Uni Systems «βλέπει» έναν τζίρο στην περιοχή των 190 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2023, εκ των οποίων το 50% περίπου προέρχεται από έργα και συνεργασίες της στο εξωτερικό, με στόχο τα 300 εκατ. ευρώ έως το 2026.
Η Epsilon Net στοχεύει στον διπλασιασμό των πωλήσεών της εντός τριετίας από τα περσινά 75 εκατ. ευρώ στα 150 εκατ. ευρώ, η SoftOne προσδοκά ότι η παραγομένη αξία του οικοσυστήματος των συνεργατών της με επίκεντρο τα προϊόντα της θα εκτιναχθεί πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ στην πενταετία έως το ‘26 (από 120 εκατ. ευρώ για το ‘23 και 89 εκατ. ευρώ το ‘22), η Performance Technologies μιλά για αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 35% στο εξάμηνο, η Real Consulting κάνει λόγο για ένα +30% μέσα στο ’23 και ούτω καθεξής.
Ανεκτέλεστο και RRF
Το «παζλ» της πληροφορικής στην Ελλάδα συμπληρώνεται από πολλά και διαφορετικά κομμάτια.
Ένα από αυτά θεωρείται το ανεκτέλεστο- μαμούθ άνω του 1,2 δισ. ευρώ για τους βασικούς «παίκτες» της αγοράς (μόνο για την Uni Systems υπερβαίνει τα 550 εκατ. ευρώ), παράμετρος που αυτομάτως σημαίνει και περισσότερες ανάγκες για εύρεση (ή εκπαίδευση) εξειδικευμένου προσωπικού υψηλής κατάρτισης.
«Δουλειά και χρήμα υπάρχουν για όλους, το θέμα είναι να έχουμε και τα κατάλληλα χέρια. Το ταλέντο δεν λείπει, χρειαζόμαστε όμως πολύ κόσμο», συμφωνούν στελέχη διοικήσεων εταιρειών του κλάδου σε κάθε σχεδόν συζήτηση.
Οι διαγωνισμοί για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα τρέχουν και πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε διάφορες φάσεις τους, μη εξαιρουμένων όσων έχουν κατακυρωθεί σε αναδόχους.
Η κοινή αίσθηση κατά τους προηγούμενους μήνες ήταν ότι το 2023 θα ωριμάσουν πολλά από τα ψηφιακά έργα, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και στην διαδικασία της απορρόφησης των κονδυλίων από τις χρηματοδοτήσεις του RRF και του ΕΣΠΑ από τις εταιρείες πληροφορικής και τους ομίλους των τηλεπικοινωνιών οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτά.
Στο συγκεκριμένο timing η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα και από το εξωτερικό για τις πιο διεθνοποιημένες ως προς τις δραστηριότητές τους εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου αρκεί για να «κρατούν» τον πήχη των… ισολογισμών τους σε επίπεδα ρεκόρ, με το business software να κερδίζει διαρκώς έδαφος. Οπότε αναμένεται εύλογα ότι η υλοποίηση των έργων για τον δημόσιο τομέα θα αρχίσει σταδιακά να λειτουργεί προσθετικά για τα έσοδά τους.
ΧΑ και εξαγορές
Στο αμιγώς χρηματιστηριακό μέτωπο, εκτός από τις «υψηλές πτήσεις» των μετοχών εταιρειών του, για τον κλάδο της πληροφορικής δρομολογούνται από αυτό το μήνα οι εξελίξεις για την μετάταξη των Performance Technologies και Real Consulting από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του, συν το ενδεχόμενο νέων εισαγωγών, όπως συνέβη τον Αύγουστο με την Dotsoft (από 10/8, στην ΕΝ.Α. PLUS.)
Η δε διανομή μερισμάτων παγιώνεται, με την συμμετοχή εταιρειών που είχαν καιρό να στείλουν τους μετόχους «στο ταμείο».
Επίσης, οι επενδύσεις είναι πάντα σε «πρώτο πλάνο», με τον αριθμό των εξαγορών να είναι κιόλας διψήφιος το 2023 για την πληροφορική και τουλάχιστον 3 ή 4 ομίλους να εξετάζουν νέα deals ή για τα τέλη του τρέχοντος έτους ή για τις αρχές του 2024.
Η Epsilon Net προχώρησε σε 5 εξαγορές μέσα στο ’23 (απέκτησε το 60% των μετοχών της Scan Information Systems, το εναπομείναν 35% της Epsilon HR Α.Ε., το 80% της Ορόσημο Πληροφορική και το 60% καθεμίας εκ των ΝΕΤΕΡΑ και Diginet Ε.E.), η Entersoft σε άλλες 3 (SW RetailSoft, CGSoft και το 62% της startup SmartCV), η Real Consulting εξαγόρασε το 60% της κυπριακής AMS (Advanced Management Solutions Ltd), ο όμιλος Quest την Έπαφος, η SoftOne, μέλος του Olympia Group τις AppSoft Software and Services Α.Ε., QBS Retail & Logistics/Ρουμανία) και η Qualco το 30% της Indice και το 51% της Synthetica.
Και στο βάθος Κωτσόβολος
Η «λεπτομέρεια» στην περίπτωση του ομίλου Quest είναι ότι πλην της όποιας πιθανής αναφοράς στην πορεία των δραστηριοτήτων των θυγατρικών εταιρειών του στον κλάδο της πληροφορικής σε Conference Call την επομένη (7/9) της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, το ενδιαφέρον θα στραφεί σε μεγάλο ποσοστό στις απαντήσεις που θα δοθούν από την διοίκηση στις ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της εξαγοράς της Κωτσόβολος.
Υπενθυμίζεται, ότι η βρετανική μητρική Currys έχει βάλει πωλητήριο στην Νο1 ελληνική αλυσίδα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών από το καλοκαίρι και η Quest ανήκει στους υποψηφίους οι οποίοι εκδήλωσαν μη δεσμευτικό, προς το παρόν, ενδιαφέρον για την απόκτησή της.
Διαβάστε ακόμη
Φουντώνει η μάχη για τα μερίδια από το παγωτό (pics + γραφήματα)
Ειρήνη Ράπτη (Inne): Η Ελληνίδα που φέρνει επανάσταση στη γυναικεία υγεία (pics)
Ο ελληνικός στόλος σταθερά στην κορυφή του κόσμου (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ