search icon

Επιχειρήσεις

Πύργος Πειραιά: Επένδυση €50 εκατ. από Prodea, Dimand, EBRD

Προχωρά η διαδικασία για την εκμετάλλευση του εμβληματικού ακινήτου καθώς άνοιξε η οικονομική προσφορά από το κοινό σχήμα της Prodea Investment ΑΕΕΑΠ, της Dimand και της EBRD

Μετά από 46 χρόνια χρόνια, ο «κοιμώμενος γίγαντας» του Πειραιά φαίνεται ότι θα… ξυπνήσει στο τέλος του 2019.

Χθες άνοιξε η μοναδική οικονομική προσφορά που έχει κατατεθεί για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, ενός κτηρίου που χτίστηκε χτίστηκε το 1973 στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» το τελευταίο διάστημα ο δήμος, για το έργο που τοποθετείται στα πέριξ των 50 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση έχει υποβληθεί από το κοινό σχήμα της Prodea Investment ΑΕΕΑΠ, της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ το επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς θα είναι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, έπεται ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πιθανότατα μέσα στο Νοέμβριο), ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης.

Η τελευταία, εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η ανακατασκευή. Με βάση την πρόταση των ενδιαφερομένων, το έργο θα αφορά μία μικτή χρήση με εμπόριο, γραφειακούς
χώρους αλλά και ξενοδοχειακή μονάδα.

Πέραν του Πύργου Πειραιά, έως την άνοιξη του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της επένδυσης στα πρώην κτίρια της Παπαστράτος στο λιμάνι, που «τρέχει» η Dimand, με τη συμμετοχή επίσης της EBRD αλλά και της Grivalia του ομίλου της Eurobank.

Η ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά αντιστοιχεί σε
μία επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη στους πρώτους γραφειακούς χώρους που έχουν παραδοθεί προς χρήση έχουν εγκατασταθεί η Teleperformance αλλά και η Alpha Bank για την στέγαση των ψηφιακών της υπηρεσιών, ενώ από την ερχόμενη άνοιξη θα ξεκινήσει η παράδοση και των λοιπών μισθωτών.

Στο δήμο πάντως, από τα «ανοικτά» ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι και το ζήτημα της απαλλοτρίωσης των πρώην ακινήτων της ΧΡΩΠΕΙ, που έχουν αγοραστεί το 1999 από το δίδυμο των ομίλων Χαραγκιώνη και της πορτογαλικής Sonae Sierra.

Πρόκειται για το ακίνητο των 45 στρεμμάτων, όπου το πλάνο των επενδυτών την τελευταία …20ετία για τη δημιουργία (κυρίως) εμπορικών- ψυχαγωγικών χώρων έχει «παγώσει» μετά το μπλόκο του δήμου, εδώ και πολλά χρόνια που θέλει να το απαλλοτριώσει, προκειμένου να το «ανοίξει» στους δημότες του, ενώ από την πλευρά τους, οι επενδυτές έχουν προχωρήσει σε δικαστικές
προσφυγές. Δεδομένων των σημαντικών κεφαλαίων που χρειάζονται για την απαλλοτρίωσή του η σημερινή δημοτική αρχή, υπό τον κ. Γιάννη Μώραλη, σκοπεύει να αιτηθεί προς το κυβερνητικό επιτελείο.

Exit mobile version