Θετικά σε αρκετά μεγάλο βαθμό θεωρούνται τα μηνύματα για την ανθεκτικότητα και τις επιδόσεις που παρουσιάζει το ελληνικό startup οικοσύστημα σε αυτούς τους πρώτους 8 μήνες του 2023, όσο και για τις προοπτικές του στο επόμενο διάστημα.
Σε μια χρονιά η οποία χαρακτηρίζεται από διάφορες ιδιαιτερότητες, όπως η επιβράδυνση των επενδύσεων και επιφύλασσε σημαντικές προκλήσεις για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, με αποκορύφωμα ίσως –σε διεθνές επίπεδο- τα γεγονότα της περασμένης Άνοιξης με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και όσα επακολούθησαν, οι Έλληνες του χώρου έδειξαν ότι το… DNA τους, τους βοηθά να αντέξουν στα δύσκολα.
Με τις κάνουλες της χρηματοδότησης κλειστές για μεγάλο μέρος της αγοράς και τον αριθμό των deals να μειώνεται, πολλές εταιρείες στην Ευρώπη οδηγούνται σε μια στρατηγική συρρίκνωσης των εξόδων τους με ό,τι αυτό σημαίνει και για περικοπή θέσεων εργασίας, ωστόσο κάθε κρίση «γεννά» και ευκαιρίες.
Τα διαθέσιμα στοιχεία από την αντίστοιχη πλατφόρμα της Marathon Venture Capital επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές startup εταιρείες, ειδικότερα αυτές με Έλληνες ιδρυτές ή συνιδρυτές και δραστηριότητα στην Ελλάδα έχουν αντλήσει μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου συνολικό ποσό χρηματοδότησης ύψους 203 εκατ. δολ. σε 39 σε Funding Rounds από την αρχή του έτους («πίσω» από τα νούμερα του 2022 και του 2021) και άλλα 669 εκατ. δολ. εκείνες με την συμμετοχή Ελλήνων, αλλά με παρουσία μόνο στο εξωτερικό. Σύνολο, 872 εκατ. δολ.
Παράλληλα, μέσα στο 8μηνο φέρονται να ολοκληρώθηκαν 12 εξαγορές, με τις 9 από αυτές τις συμφωνίες να αφορούν ελληνικές startups οι οποίες δίνουν επιχειρηματικό «παρών» στην χώρα μας και οι άλλες 3 νεοφυείς εταιρείες Ελλήνων με πορεία εκτός συνόρων.
Για το πόσο καλύτερος ή… χειρότερος θα μπορούσε να είναι αυτός ο απολογισμός, θα εκφραστούν πιθανώς διαφορετικές απόψεις.
Άλλωστε απομένει άλλο ένα «γεμάτο» 4μηνο για να βγει το 2023 και να διαμορφωθεί, τότε, στο τέλος του χρόνου, μια πλήρης εικόνα σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί για το ελληνικό startup οικοσύστημα, που εξακολουθεί να διεκδικεί και να αξιοποιεί σε πολλές περιπτώσεις τις δικές του ευκαιρίες.
Βέβαιο θεωρείται ότι ο κύκλος των φετινών χρηματοδοτήσεων θα διευρυνθεί για τις ελληνικές startups – χωρίς να είναι εφικτό να προβλεφθεί έως που θα ανέβει ο πήχης- και ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποια νέα deals ως τον Δεκέμβριο.
Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή κατά την οποία οι χρηματοδοτήσεις έχουν ανακόψει ρυθμούς, με το ίδιο φαινόμενο να παρατηρείται και ως προς την συχνότητα των εξαγορών εκ μέρους μεγάλων διεθνών τεχνολογικών ομίλων, με στελέχη κορυφαίων VCs να έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις από τους προηγούμενους μήνες για «πιο χαμηλές ταχύτητες». Για αποτιμήσεις και χρηματοδοτήσεις σε πιο λογικά ύψη, δηλαδή, όπως και για ένα ευρύτερο «ξεσκαρτάρισμα» της startup αγοράς, όπου –κατά τους ίδιους- θα καταφέρουν να «επιβιώσουν» και θα αναπτυχθούν μόνο όσοι διαθέτουν τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα απαιτούμενα εχέγγυα και τις κατάλληλες προϋποθέσεις…
Το deal των 110 εκατ. και οι Αμερικάνοι
Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν σταματά για την ελληνική startup σκηνή. Στα μεγάλα, διεθνούς εμβέλειας, deals του 2023 συμπεριλαμβάνεται –υπενθυμίζεται- και η εξαγορά της Augmenta από τον «κολοσσό» CNH Industrial της ιταλικής επιχειρηματικής δυναστείας των Ανιέλι έναντι 110 εκατ. δολ., με φόντο τον αγροτικό κλάδο.
Οι αναζητήσεις ισχυρών «παικτών» από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά συνεχίζονται και μάλιστα αναμένεται –μεταξύ άλλων- το αμέσως προσεχές διάστημα να ξεκαθαρίσει από την πλευρά γνωστού αμερικανικού fund με έδρα στην Silicon Valley το αν θα προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων του για την ίδρυση γραφείου-«στρατηγείου» στην Ελλάδα το φθινόπωρο για… σκάουτινγκ και επενδύσεις/χρηματοδοτήσεις σε ελληνικές startups.
Σε ανάλογο «σαφάρι» επενδυτικών ευκαιριών στην εγχώρια startup αγορά επιδίδονται σιωπηρά και άλλοι ξένοι «παίκτες», παρά την γενικότερη εγκράτεια.
Τι άλλο επιφυλάσσει λοιπόν το finish του 2023, θα φανεί σύντομα.
Στα 12 «ελληνικά deals» του 2023 για startups ανήκει ήδη η πρόσφατη εξαγορά της Code BGP από τη Cisco και νωρίτερα ανακοινώθηκαν αυτές των Deepsea (Nabtesco), Seervision (Q-SYS), της Kineo από μια άλλη, καθιερωμένη ελληνική εταιρεία την Instacar στο καθαρά εσωτερικό μέτωπο, των Agile Actors (Austrian Post), MarineTraffic (Kpler), OilX (Energy Aspects), αυτή της Arrikto (Hewlett Packard Enterprise) αναφέρεται στην ίδια λίστα από την Marathon Venture Capital και εκτός συνόρων άλλαξαν χέρια μετοχικά οι SourceKnowledge (mrge), Cyclica (Recursion), Miroculus (INTEGRA Biosciences).
Πληροφορική και ισχυροί Έλληνες
Η εξαγορά της Agile Actors από τα Αυστριακά Ταχυδρομεία (σ.σ. η Austrian Post είναι ο κορυφαίος πάροχος logistics και ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Αυστρία) ανέδειξε τις ευκαιρίες και την αξία που «κρύβουν» οι νεοφυείς εταιρείες και για τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής, αφού η συγκεκριμένη αποτελεί πάροχο υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού και τεχνολογίας δεδομένων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ενισχύεται η (μέχρι πρότινος ανύπαρκτη) κινητικότητα ισχυρών ελληνικών ομίλων της πληροφορικής –και όχι μόνο- για επενδύσεις σε startup, όπως ισχύει και για το ενδιαφέρον μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών (Μαριάννα Λάτση, Βασίλης Κάτσος, Πάνος Γερμανός, Δημήτρης Δασκαλόπουλος), οι οποίοι διατηρούν τον τομέα των νεοφυών εταιρειών και στα δικά τους επενδυτικά «μόνιτορ».
Μια άλλη μεγάλη εξέλιξη τόσο για το ελληνικό startup οικοσύστημα όσο και για τη διεθνή αγορά θα είναι η έναρξη του 4ου fund των VentureFriends (Απόστολος Αποστολάκης- Γιώργος Δημόπουλος), με κεφάλαια στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ και πιθανότερο χρονικό σημείο εκκίνησης τις αρχές του 2024.
Οι… επόμενοι «μονόκεροι»
Από τις μεγάλες ελληνικές scaleups, στα γεγονότα της χρονιάς περιλαμβάνεται η νέα χρηματοδότηση που «σήκωσε» η FlexCar, όπως έγραψε τον Μάϊο το newmoney, χάρη στην οποία τα συνολικά επενδυτικά κεφάλαια της εκτινάσσονται σε ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ μέσα σε μια διετία σχεδόν. Στο ίδιο timing ήρθε το «άνοιγμα» της εταιρείας η οποία επαναπροσδιορίζει την έννοια της ευέλικτης μίσθωσης οχημάτων στην αγορά του Μεξικού, με παρουσία και σε Ιταλία, Κύπρο, Ελλάδας.
Η FlexCar χαρακτηρίζεται ως υποψήφιος «μονόκερος», προσβλέποντας μελλοντικά σε μια αποτίμηση πάνω από το «φράγμα» του 1 δισ. δολ, όπως και η επίσης ελληνική Blueground, που κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον κλάδο της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης επιπλωμένων πολυτελών διαμερισμάτων.
Η συγκεκριμένη ανέτρεψε τους όρους και βρέθηκε αυτή σε ρόλο επ ενδυτή, προχωρώντας σε σερί 3 εξαγορών άλλων εταιρειών με διαφορά μερικών μηνών (Tabas, Travelers Haven και τέλη Μαΐου του 2023 την Nestpick). Οι δυο εταιρείες διανύουν περίοδο διαρκών εξελίξεων, συνεπώς δεν θα είναι έκπληξη αν θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις από αυτές σύντομα.
«Πόλος έλξης» με αποτίμηση 8+ δισ.
Πέρσι καταγράφηκε μεγαλύτερος αριθμός εξαγορών ελληνικών startup εταιρειών, 19 για την ακρίβεια, οπότε λογικά οι περισσότεροι περιμένουν ότι τα φετινά deals θα υπολοίπονται από το περσινό ρεκόρ. Αυτό δεν αναιρεί την καλή άποψη που έχουν σχηματίσει ισχυροί ξένοι ξένοι όμιλοι και επενδυτές για το εγχώριο οικοσύστημα, με τελευταία χρονικά κίνηση την απόκτηση της spin-off του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Code BGP, από την εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο τεχνολογίας Nasdaq Cisco μέσα στον τον Αύγουστο, με στόχο να την ενσωματώσει στην ομάδα του λογισμικού ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes.
Τα ρεκόρ στο κομμάτι των εξαγορών εξακολουθούν να κατέχουν το deal των 360 εκατ. δολ. το 2020 για την απόκτηση της Instashop από το γερμανικό όμιλο Delivery Hero και η πώληση του 49% της Viva Wallet στην JP Morgan.
Τα προηγούμενα έτη σημειώθηκαν οι εξαγορές των Helic (Ansys/2019), Think Silicon (Applied Materials/2020), Softomotive (Microsoft/2021), Accusonus (Facebook-Meta/2022), Pollfish (Prodege/2022) κ.ά.
Σε χρηματοδότηση το ρεκόρ έχει προέλθει από τη συγκέντρωση 210 εκατ. ευρώ σε έναν γύρο για την FlexCar το 2022. Από τις χρηματοδοτήσεις του 2023 ξεχωρίζουν αυτές που έλαβαν Causaly (60 εκατ. δολ., με Lead Investor την ICONIQ Growth) και Hack The Box (55 εκατ. δολ., με Lead Investor την Carlyle).
Η αποτίμηση των ελληνικών startup ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ με στόχο τον υπερδιπλασιασμό της αξίας τους εντός πενταετίας.
Διαβάστε ακόμη
Sotheby’s: Σε δημοπρασία φόρεμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα (tweet)
Νάγκελ (EKT): Πολύ νωρίς για να εξετάσουμε την παύση στην αύξηση των επιτοκίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ