search icon

Επιχειρήσεις

Ποια είναι η βρετανική neobank W1TTY που έκανε είσοδο στην ελληνική αγορά (pics)

Δραστηριοποιείται εδώ και μερικές εβδομάδες και προς την χώρα μας, παρέχοντας τη δυνατότητα και σε Έλληνες υπηκόους να ανοίξουν καταθετικό λογαριασμό σε ευρώ και να εκδώσουν κάρτα πληρωμών Visa

Μια νέα είσοδος ευρωπαϊκής neobank στην ελληνική αγορά αποτελεί γεγονός, σε μια εποχή που η τεχνολογία κερδίζει διαρκώς έδαφος και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πρόκειται για τη βρετανική W1TTY η οποία δραστηριοποιείται εδώ και μερικές εβδομάδες και προς την χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, παρέχοντας τη δυνατότητα και σε Έλληνες υπηκόους να ανοίξουν εύκολα και γρήγορα καταθετικό λογαριασμό σε ευρώ και να εκδώσουν κάρτα πληρωμών Visa.

Η W1TTY συνεργάζεται μέσω της σουηδικής Fidesmo (εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο) με τη Neos Beyond Payments του επιχειρηματία Βαγγέλη Καραλή (ιδιοκτήτη και CEO της Qivos) και συνεργατών του, μια ελληνική start up εξειδικευμένη σε παραγωγή wearables- βραχιόλια ανέπαφων πληρωμών.

Ποια ακριβώς είναι η νέα neobank που εισήλθε από το 2022 και στην Ελλάδα; Η W1TTY κατέχει πανευρωπαϊκή αδειοδότηση μέσω Λιθουανίας και έχει την έδρα της στην Βρετανία, ενώ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της είναι ο Ammar Kutait, στέλεχος διαφόρων ομίλων στο παρελθόν με θητεία πλην του Fintech, στο εμπόριο και τον πετρελαϊκό κλάδο.

Συγκεκριμένα, είναι αδειοδοτημένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (Electronic Money Institution) υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας, όπως αναφέρει η ίδια στην ιστοσελίδα της, εδρεύει στο Λονδίνο και έχει επίσης υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας καταναλωτικής πίστης Ε.Ε. και άδεια EMI στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εξασφάλιση πανευρωπαϊκής αδειοδότησης από τις λιθουανικές αρχές θεωρείται συνήθης πρακτική για τις neobanks, λόγω χαμηλότερου κόστους. Κάτι ανάλογο έχουν πράξει άλλωστε και άλλες, όπως η δημοφιλής Revolut.

Ammar Kutait

Η βρετανική νεοφυής επιχείρηση εξηγεί ότι έχει μια έμπειρη, δυναμική ομάδα άνω των 80 ατόμων, υποστηρίζεται από μια ισχυρή Συμβουλευτική Επιτροπή και «…στοχεύει αρχικά στη Γενιά Ζ – φοιτητές και άλλους νέους που ξεκινούν τις πρώτες τους δουλειές και χτίζουν την καριέρα τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η μερίδα ατόμων αναλογεί σχεδόν στο ένα τρίτο του πληθυσμού και θα αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του συνόλου των δαπανών μέχρι το 2030.»

Από την τρέχουσα διεθνή ειδησεογραφία προκύπτει, ακόμα, ότι στη Συμβουλευτική Επιτροπή της W1TTY προεδρεύει ο Lord Chadlington και θέση σε αυτό κατέχει ο Gene Lockhart, πρώην CEO της Mastercard International.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Ammar Kutait «…παρά τις προκλήσεις που θέτουν το Brexit και η πανδημία του Covid-19, το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στην παγκόσμια οικονομία υποστηρίζοντας τους τομείς στους οποίους γνωρίζει ότι μπορεί να διαπρέψει.

Το Fintech είναι ξεκάθαρο παράδειγμα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να φιλοξενεί μερικές από τις κορυφαίες neobanks στον κόσμο.».

Η συνεργασία με τη Neos

Η διαδικασία, μέσω του mobile app της W1TTY, διαρκεί λίγα λεπτά. Για την ταυτοποίηση απαιτείται διαβατήριο, αφού οι παλαιάς κοπής ελληνικές ταυτότητες δεν γίνονται δεκτές.

Το επίσημο λανσάρισμα αναμένεται σύντομα, καθώς η βρετανική neobank ολοκληρώνει τη στελέχωση της ομάδας που θα ασχοληθεί με την ελληνική αγορά.

Στο w1tty.com υπάρχει πλέον σελίδα και στα Ελληνικά, με αναφορές σε «έξυπνη χρηματοδότηση για όλους, προγράμματα αφοσίωσης, ανταμοιβές, επιστροφές χρημάτων και πολλές συνεργασίες».

Οι κάρτες της W1TTY μπορούν να συνδεθούν με τα προϊόντα της ελληνικής [neospay.com] Neos, η οποία πρωτοπορεί στη δημιουργία και κατασκευή κοσμημάτων, wearables και αξεσουάρ ανέπαφων πληρωμών.

Συνδυάζοντας τεχνολογίες αιχμής με την τέχνη της χειροποίητης κατασκευής κοσμημάτων, η Neos Beyond Payments διαθέτει στην ευρωπαϊκή αγορά βραχιόλια και αξεσουάρ που λειτουργούν όπως μια κάρτα ανέπαφων πληρωμών, χωρίς μπαταρία, άρα δεν χρειάζονται φόρτιση.

Έτσι, φορώντας ένα Neos βραχιόλι, ο καταναλωτής κάνει τις πληρωμές του σε οποιοδήποτε τερματικό (POS) ανέπαφων συναλλαγών.

Με αξιοποίηση της τεχνολογίας του passive tokenization τα προϊόντα της συνδέονται -εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια– με τις υποστηριζόμενες κάρτες πληρωμών, μέσω Android φορητών συσκευών ή και κατά την αγορά από το ηλεκτρονικό κατάστημα neospay.com.

Η Neos δραστηριοποιείται ήδη προς 14 ευρωπαϊκές αγορές -Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Ελβετία, Φινλανδία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ισπανία, Πορτογαλία και Πολωνία, έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Nordea, η SEB και η Swedbank.

Συνιδρυτές της είναι οι Βαγγέλης Καραλής, Μυρτώ Κοντογιάννη και Παναγιώτης Μαρκίδης, όλοι τους με μακρά πορεία στον χώρο του επιχειρήσεων, της παραγωγής προϊόντων και της επικοινωνίας, αντίστοιχα. Η Neos είναι εγγεγραμμένη στο ελληνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, Elevate Greece.

Διαβάστε ακόμα: 

To νέο μεγάλο project των Ισραηλινών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 στο Σύνταγμα (pics)

Ο Αριστόγατος Ευκλείδης, η αρμάδα των κόκκινων ακινήτων της Μυκόνου και η εξαγορά της ελληνικής start up από το Facebook

Επιπλέον δημόσιο χρέος 32,3 δισ. έχει αφήσει (για την ώρα) η πανδημία

Exit mobile version