Μία μικρή Πολιτεία έχει δημιουργήσει στο Δήμο Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη η Pfizer η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται, τέσσερα χρόνια αφότου ξεκίνησε δειλά το εγχείρημα δημιουργίας του παγκόσμιου κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI). Στο τέλος της χρονιάς οι εργαζόμενοι στη δομή της Θεσσαλονίκης θα προσεγγίσουν τους 1.200 ενώ σε ένα χρόνο από τώρα περίπου θα προστεθούν άλλοι 200 – 250 καθώς όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Δομής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη κ. Νίκο Γκαριμπόλντι, ο αμερικανικός Όμιλος θα επενδύσει στη δημιουργία ενός πέμπτου Hub στο campus που έχει δημιουργήσει στο Δήμο Πυλαίας.
Το νέο hub θα αποτελέσει Παγκόσμιο Κέντρο Μάθησης και Ανάπτυξης (Global Center of Learning and Development), το οποίο και θα αναλαμβάνει την Εκπαίδευση των στελεχών του Ομίλου από διάφορες χώρες και την ανέλιξη τους στη διοικητική πυραμίδα.
Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γκαριμπόλντι, το κτίριο άνω των 9 χιλ τμ που σήμερα στεγάζει τις δραστηριότητες των τεσσάρων υφιστάμενων hubs αναμένεται να ενισχυθεί με ένα δεύτερο κτίριο εντός του οικοπέδου με τις εργασίες για την κατασκευή του να εκτιμάται ότι θα έχουν ξεκινήσει το 2026.
«Η επένδυση στη Θεσσαλονίκη είναι ξεκάθαρα ένα success story», τόνισε ο κ. Γκαριμπόλντι κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Campus της Θεσσαλονίκης με την παρουσία μεταξύ άλλων και του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ελληνικής θυγατρικής κ. Ζαχαρία Ραγκούση.
«Ξεκινήσαμε το 2020 με προσωπικό 168 ατόμων και με τον συντηρητικό στόχο να φθάσουμε τους 200 και ήδη φέτος πάμε για 1.200», σημείωσε ο Ιταλός μάνατζερ που από τα κεντρικά του Ομίλου στις ΗΠΑ ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να «τρέξει» το εγχείρημα που έχει τη «σφραγίδα» του επικεφαλής του αμερικανικού ομίλου κ. Αλμπερτ Μπουρλά.
Η νέα ομάδα που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη θα στηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο Όμιλος να κεντρικοποιήσει την ευθύνη και την εκπαίδευση των εργαζόμενων και των στελεχών του, όπως εξηγούσε στο newmoney στο περιθώριο της εκδήλωσης χθες ο κ. Γκαριμπόλντι. Οι πρώτες προσλήψεις μάλιστα αναμένεται να γίνουν ως το τέλος της χρονιάς.
Σήμερα, στα πάνω από 9 χιλ. τμ του “East Plaza Campus” στεγάζονται τέσσερις παγκόσμιοι οργανισμοί της Pfizer:
-Tο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI). Σε αυτό απασχολούνται σήμερα περίπου 530 εργαζόμενοι, οι οποίοι «τρέχουν» πάνω από 250 παγκόσμια projects ψηφιακών λύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την επιτάχυνση της έρευνας και των κλινικών δοκιμών.
-Το Κέντρο Χρηματοδοτικών & Επιχειρησιακών Λειτουργιών (Finance & Global Business Services). Πρόκειται για ένα απ’ τα έξι που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο παρέχοντας υπηρεσίες χρηματοδοτήσεων, επιχειρηματικής υποστήριξης κοκ Το συγκεκριμένο Κέντρο υποστηρίζει σήμερα πάνω από 70 χώρες και διαθέτει 430 εργαζόμενους από 45 διαφορετικές εθνικότητες. Επικεφαλής του είναι ο κ. Γιώργος Κοσκινάς.
-Το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών (Pfizer Research & Development). Πρόκειται για ένα τμήμα που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στις αρχές του 2023 με μόλις 19 εργαζόμενους για να φθάσει σήμερα να απασχολεί περίπου 230 άτομα, 60 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα. Το τμήμα αποτελεί κρίκο στην παγκόσμια αλυσίδα κλινικών μελετών που διεξάγει ο Όμιλος . Επικεφαλής του είναι η κα Μάρτζ Μπαϊλάνης.
-Το τμήμα Ασφάλειας Φαρμάκων & Φαρμακοεπαγρύπνησης (Safety Surveillance & Risk Management), το οποιο απασχολεί σήμερα 19 γιατρούς υψηλής εξειδίκευσης με κύριο αντικείμενο τη συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες στα φαρμακευτικά προϊόντα του Ομίλου.
«Το ‘κλειδί’ γι αυτή την επένδυση είναι οι άνθρωποι. Οι ικανότητες και η δουλειά τους. Αυτό είναι το σημαντικό. Εξαρχής αποφασίσαμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι το σωστό σημείο γι΄ αυτήν λόγω των πανεπιστημίων και του διαθέσιμου ταλέντου, λόγω της υποστήριξης που είχε απ’ όλους τους Οργανισμούς αλλά και την ισχυρή θέληση της κυβέρνησης να προωθήσει τέτοιου είδους επενδύσεις. Έπειτα σημαντικό θεωρείται και το time zone της Ελλάδας αφού μας επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας με τις υπόλοιπες παγκόσμιες δομές σε Ασία και Αμερική και της παραγωγικότητας. Και βέβαια η Θεσσαλονίκη είναι μία πολύ ωραία πόλη για να ζει κανείς», τόνισε ο κ. Γκαριμπόλντι.
«Έχουμε λάβει πάνω από 35 χιλ. βιογραφικά υποψηφίων όλο αυτό το διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα με τους καλύτερους!», σημείωσε ο κ. Γκαριμπόλντι προσθέτοντας πως σε αυτούς το 15% περίπου είναι Έλληνες που επέστρεψαν απ’ το εξωτερικό αλλά και πολίτες 51 διαφορετικών χωρών!
Στάθηκε δε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων στη Δομή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. «Το 70% του προσωπικού είναι άνθρωποι, επιστήμονες με μεταπτυχιακά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η Pfizer έχει αδιάλειπτη παρουσία στην Ελλάδα για 65 σχεδόν χρόνια στηρίζοντας τους Ασθενείς, την Κοινωνία και τη χώρα», σημείωσε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης. «Με την ανάπτυξη της επένδυσης στη Θεσσαλονίκη το αποτύπωμα της Pfizer στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς ενισχύοντας σημαντικά στην συνεισφορά μας στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση αλλά και στην ανάπτυξη της καινοτομίας της χώρας μας», πρόσθεσε.
«Μια Pfizer δείχνει πως μπορεί να είναι η άνοιξη…»
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκε επικαιροποιημένη μελέτη του ΙΟΒΕ αναφορικά με το οικονομικό αποτύπωμα της Pfizer στη χώρα μας έπειτα απ’ τη ραγδαία ανάπτυξη της επένδυσης της στη Θεσσαλονίκη. «Μια Pfizer δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά δείχνει πώς μπορεί να είναι η άνοιξη» σημείωσε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο υπεύθυνος του Τμήματος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής κ. Σβετ Ντάντσεφ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις στη χώρα με τα χαρακτηριστικά της Pfizer.
Σύμφωνα με τη μελέτη κατά τη δεκαετία 2020 ως 2030 η συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία από το σύνολο της δραστηριότητας της σε Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα φθάσει τα 2,5 δισ ευρώ σε όρους ΑΕΠ!
Από αυτό το σύνολο, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που δημιουργείται άμεσα από την Pfizer εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2020-2030. Ως αποτέλεσμα, για κάθε 1 ευρώ άμεσης συνεισφοράς της εταιρείας δημιουργούνται συνολικά 2,3 ευρώ ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία. Αναφορικά με την απασχόληση, η δραστηριότητα της Pfizer στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 3.900 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο για την περίοδο 2020-2030.
Η συνολική δραστηριότητα της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπεύθυνος ερευνητής του ΙΟΒΕ κ. Σβετοσλαβ Νταντσεφ, ενισχύει σημαντικά και την τοπική οικονομία. Ειδικότερα, η επίδραση στο ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε 1,14 δισ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2020-2030, στηρίζοντας κατά μέσο όρο περίπου 1.750 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης τοπικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 55% των εργαζόμενων στη Pfizer στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι γυναίκες, συγκριτικά με το ποσοστό 43% των γυναικών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, το ποσοστό των εργαζόμενων στη Pfizer με μεταπτυχιακές σπουδές είναι περίπου 7 φορές υψηλότερο συγκριτικά με τον Μ.Ο. στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η δραστηριότητα της Pfizer στην Ελλάδα συμβάλλει στη βελτίωση του προφίλ της χώρας μας ως χώρα φιλική προς την Έρευνα και την Καινοτομία, αλλά και στη βελτίωση συγκεκριμένων δεικτών Καινοτομίας που αφορούν στη συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (European Innovation Scoreboard – EIS). Η καινοτόμος έρευνα που υποστηρίζεται από την Pfizer στην Ελλάδα συνεισφέρει ουσιαστικά στη μετάβαση σε μια οικονομία της γνώσης που έχει υψηλά εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Ενδεικτικές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι στοχευμένες συνεργασίες με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλη τη χώρα και start ups για την ανταλλαγή γνώσης και την υλοποίηση καινοτόμων projects. Παράλληλα, η Pfizer στη Θεσσαλονίκη επενδύει σημαντικά στην νέα γενιά επιστημόνων της χώρας με πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την εκπαίδευση σε τεχνολογίες και εργαλεία αιχμής καθώς και ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα ενισχύσουν τις επαγγελματικές προοπτικές τους.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής κ. Νίκος Βέττας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον κρίσιμο ρόλο των επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, στην ισχυρή ανάκαμψη της κατά τα τελευταία χρόνια και την ακόμη μεγαλύτερη σημασία που έχουν οι επενδύσεις ώστε να υπάρχει συστηματικά υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ξεχωριστή βαρύτητα στο μείγμα των επενδύσεων έχουν αυτές που γίνονται από διεθνείς εταιρείες και διατηρούν ή προσελκύουν ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Υψηλή σημασία έχει επίσης η δημιουργία τοπικών συστημάτων και δικτύων εταιρειών που μπορεί να αναζωογονήσουν και να ενδυναμώσουν περιοχές πόλεων όπως έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε ακόμη
O Έλον Μασκ «σφύριξε λήξη» για τον νικητή των εκλογών (tweets)
Αμερικανικές εκλογές: O Τραμπ κέρδισε στη Βόρεια Καρολίνα – Προβάδισμα στην Πενσυλβάνια
Ράλι του bitcoin, «βλέπει» νίκη Τραμπ – Ανοδος του δολαρίου, πτώση για το πετρέλαιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα