search icon

Επιχειρήσεις

Παίρνουν κεφάλι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Τι λέει η Κομισιόν

Σημαντική προστιθέμενη αξία σε απασχόληση και δραστηριότητα - Ισχυρή βοήθεια η κοινοτική χρηματοδότηση

Μπορεί η ΓΣEΒΕΕ να μιλάει για επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο διατηρεί άλλη άποψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.

Eιδική μνεία για τη δυναμική των μικρών επιχειρήσεων στη χώρα μας κάνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Κομισιόν αναφέρει πως ακόμη και μέσα στο τρέχον δύσκολο περιβάλλον, η ανάπτυξή τους σε πραγματική προστιθέμενη αξία παραμένει δυνατή, όπως αποδεικνύεται από επτά κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένης και τη χώρα μας που φαίνεται να οδηγεί μαζί με τον ευρωπαϊκό νότο τη δυναμική στον κλάδο.

Πρόκειται για Μάλτα, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βέλγιο, Δανία και Κύπρο, χώρες που πέτυχαν ανάπτυξη το 2023 όπως αναφέρει η έκθεση , με δύο από αυτές να ξεπερνούν το 4%: η Μάλτα (6,8%) και η Ισπανία (4,9%).

Οι προοπτικές

Όσον αφορά το 2024, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε έξι κράτη μέλη (Μάλτα, Ελλάδα, Ιρλανδία, Δανία, Κύπρος, Βέλγιο) αναμένεται να επιτευχθεί πραγματική προστιθέμενη αξία. Τα παραπάνω στοιχεία στηρίζονται και στην κοινοτική χρηματοδότηση.

Στην έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ αντιθέτως αναφέρεται η υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, σχεδόν, κατά έξι μονάδες σε διάστημα ενός χρόνου (από 69,5 μονάδες στο Β΄ εξάμηνο του 2022, σε 63,9 μονάδες στο Β΄ εξάμηνο του 2023), πιστοποιώντας την επιδείνωση της θέσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων λόγω της πληθωριστικής κρίσης, αλλά και των συσσωρευμένων προβλημάτων των διαδοχικών κρίσεων, που δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
Σε κάθε περίπτωση το ένα δεν αίρει κατ’ ανάγκη το άλλο, μιας και το δείγμα είναι πιθανόν διαφορετικό.

‘Ομως για πρώτη φορά η Ε.Ε. φαίνεται να εμφανίζεται τόσο αισιόδοξη για την επιτυχία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση της Κομισιόν το 2023, οι ΜΜΕ στην Ελλάδα συνέχισαν την ανάκαμψή τους, με την προστιθέμενη αξία τους να ενισχύεται κατά 9,9% και την απασχόληση να σημειώνει αύξηση κατά 1% Ωστόσο, καθώς η αύξηση της προστιθέμενης αξίας δεν προσαρμόζεται πληθωριστικά οι πληθωριστικές πιέσεις οδηγούν το πραγματικό μέγεθος της ανάπτυξης στο 3,0%.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την έκθεση της Επιτροπής τόσο σε όρους απασχόλησης (+3,4%) όσο και σε όρους προστιθέμενης αξίας.

Όσον αφορά το 2024, αναμένεται ότι η προστιθέμενη αξία των ΜΜΕ και η απασχόληση στις ΜΜΕ θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 9,6% και 5,4% αντίστοιχα.

Σημαντικές προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση ενώ όπως σημειώνεται στην έκθεση της Commission η ψηφιακή μετάβαση δεν αποτελεί το δυνατό σημείο των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης που μέσα από τα προγράμματά της χρηματοδοτούνται οι παραπάνω επιχειρήσεις έχει χορηγήσει στο σύνολό τους πάνω από 50.000 δάνεια στις επιχειρήσεις αυτές.

Η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας υπό τον τίτλο ” Ουσιωδώς ευεργετική η επίδραση των ευρωπαϊκών πόρων για τις ΜμΕ, παρά τις αρρυθμίες στην απορρόφησή τους” κομβικός παραμένει ο ρόλος των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (όπως ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Αναπτυξιακός). Αυτό συμβαίνει καθώς καθώς πρόθεση αξιοποίησής τους εκφράζει το ¼ των ΜμΕ (53% όσων επενδύουν) – ποσοστό αντίστοιχο με την προηγούμενη τριετία.

Εστιάζοντας ενδεικτικά στο Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι η συνολική απορρόφηση πόρων από την Ελλάδα είναι σχετικά υψηλή (42% των πόρων που της αναλογούν), το βασικό στοίχημα πλέον ανάγεται στην όσο πιο άμεση αξιοποίησή τους από τους τελικούς δικαιούχους (27% των πόρων προς τις τράπεζες έχει εγκριθεί και συμβασιοποιηθεί). Συγκεκριμένα, καθώς η έγκριση των δανείων είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, ζητούμενο αποτελεί αρχικά (i) η ταχύτερη δυνατή αδειοδότηση και στη συνέχεια (ii) μια αποτελεσματική κατασκευαστική διαδικασία με τις μικρότερες χρονοκαθυστερήσεις.

Διαβάστε ακόμη 

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβρη – Ο πρωθυπουργός ζήτησε επανέναρξη συνομιλίων για Κυπριακό (pics+vid)

Μάνατζερ και στελέχη με μισθούς αγοράς – «Τέλος» ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ – Eγένετο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο»

Ιntrakat: Ρελάνς στην Ρουμανία με στόχο διπλάσιο ανεκτέλεστο – Νέες εξαγορές στην Ελλάδα, έμφαση σε παραχωρήσεις και ΑΠΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version