search icon

Επιχειρήσεις

PCR tests: Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πρόστιμο 5.000 ευρώ

Τίθεται σε ισχύ από την Πέμπτη 06 Ιανουαρίου, το πλαφόν των 47 ευρώ στα PCR tests

Στα 5.000 ευρώ θα ανέρχεται το πρόστιμο για μη τήρηση του πλαφόν των 47 ευρώ που ορίστηκε για την τιμή των PCR test και των 10 για τα rapid test, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση θα επιβάλλεται επίσης διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ σε περίπτωση μη ανάρτησης τιμοκαταλόγου που θα αναφέρει ευκρινώς τις παραπάνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές. Αναφερόμενος στο θέμα του πλαφόν ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «πολύ λογική και δίκαιη».

Ειδικότερα, η απόφαση για την «αντικατάσταση της υπ’ αρ. 98491/09-09-2021 (Β’ 4181) περί καθορισμού ανώτατων ορίων τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, και ισχύει από αύριο 6 Ιανουαρίου 2022 προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 1

Ανώτατα όρια τιμών χρέωσης παροχής αγαθών και υπηρεσιών που συνέχονται με την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19

Ορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογιζομένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α), τα ακόλουθα:

1) Για το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR:

α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ και

β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

2) Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές, στα φαρμακεία, στα ιδιωτικά ιατρεία και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των δέκα (10) ευρώ.

3) Τα ανώτατα όρια τιμών χρέωσης που προβλέπονται στις περ. 1β) και 2) δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων, ιδιωτικών κλινικών, φαρμακείων και ιδιωτικών ιατρείων οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

4) Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

5) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περ. 1 και 2, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ για κάθε παράβαση.

6) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περ. 4, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ (1.000 Euro).

Άρθρο 2

Καταργούμενες διατάξεις

Η υπ’ αρ. 98491/09-09-2021 (Β’ 4148) απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, περί καθορισμού ανώτατων ορίων τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, καταργείται.

Άρθρο 3 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την Πέμπτη 06.01.2022.

Διαβάστε ακόμη:

Το μεγάλο comeback των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό – Ποιες χώρες βρίσκονται στο βεληνεκές τους

Μετάλλαξη covid-19: Έπληξε το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης containers στον κόσμο προκαλώντας ανησυχίες

Handelsblatt: Από την παγίδα χρέους θα γλυτώσουν μόνο Ελλάδα και Πορτογαλία

Exit mobile version