Η αναβάθμιση ενός υπολογιστή αποτελεί μία διαδικασία που μπορεί να δώσει στο PC σου τη χαμένη του ταχύτητα και την απαραίτητη ισχύ προκειμένου να ανταπεξέλθει σε απαιτητικές εργασίες, από την επεξεργασία βίντεο και το multitasking, μέχρι το gaming σε υψηλή ανάλυση και framerates. Πριν όμως προχωρήσεις στο διά ταύτα, θα πρέπει να έχεις μία εικόνα πού ακριβώς θα πρέπει να εστιάσεις, ώστε να κάνεις τις κατάλληλες κινήσεις και να εξασφαλίσεις ουσιαστική βελτίωση στην απόδοση του υπολογιστή σου. Μην ανησυχείς: όσο… χαοτικό κι αν μοιάζει αυτό, ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα θα δεις πως το upgrade του συστήματός σου θα είναι πιο απλό από ποτέ!
Η διαδικασία της αναβάθμισης
Ας ξεκινήσουμε με κάτι βασικό: η αναβάθμιση ή το upgrade δεν αποτελεί συγκεκριμένη διαδικασία, αφού διαφέρει κατά περίπτωση. Κάποιος π.χ. μπορεί να καλύπτεται απλά με περισσότερη RAM, τη στιγμή που ένας άλλος ενδεχομένως να χρειάζεται να αλλάξει σημαντικά πιο πολλά υποσυστήματα (motherboard, κάρτα γραφικών, επεξεργαστή κλπ). Ως εκ τούτου πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μία και μόνο ερώτηση:
Για ποιον λόγο κάνεις αναβάθμιση;
Τι είναι αυτό που θες από τον υπολογιστή σου αλλά εκείνος δεν είναι σε θέση να σου προσφέρει; Θα ήθελες επί παραδείγματι ταχύτερη απόκριση ενώ βρίσκεσαι στα Windows και κατά το multitasking και αν ναι, τι εφαρμογές περιλαμβάνει το τελευταίο; Όπως φαντάζεσαι είναι διαφορετικό να επιδίδεσαι απλά σε browsing, streamάροντας παράλληλα σειρές και ταινίες, σε σχέση με το να δημιουργείς περιεχόμενο ενώ παράλληλα παίζεις κάποιο video game. Μιλώντας περί gaming, υπάρχει περίπτωση να θες καλύτερη ανάλυση και υψηλότερο frame rate με λεπτομερέστερα γραφικά σε σχέση με αυτά που απολαμβάνεις μέχρι σήμερα; Αποφάσισες να εγκαταστήσεις εξοπλισμό δικτύωσης Wi-Fi 7 στο σπίτι και θες το PC σου να είναι σε θέση να υποστηρίξει τις αντίστοιχες ταχύτητες;
Πιθανά σενάρια
Το τι ακριβώς χρειάζεται ο υπολογιστής σου για να ανταποκριθεί στις νέες σου ανάγκες εξαρτάται και από τα υποσυστήματα που ήδη διαθέτει. Παρ’ όλα αυτά όμως, θα κάνουμε μία απόπειρα με βάση τα παραπάνω να εξετάσουμε ορισμένα σενάρια:
- Καθημερινό multitasking: Επιδίδεσαι σε απλή χρήση με κάμποσο browsing, streaming από τις αγαπημένες σου πλατφόρμες και ελαφρύ multitasking, όμως το PC σου σαν να ζορίζεται; Η αύξηση της RAM είναι κατά πάσα πιθανότητα η λύση στα προβλήματά σου, ειδικά αν τρέχεις πολλές εφαρμογές παράλληλα. Αν το σύστημά σου διαθέτει ακόμα για κάποιον λόγο HDD, άλλαξε σε SSD (μπορείς να κρατήσεις τον HDD για αποθήκευση αρχείων και backups). Αν έχει ήδη SSD, τότε δες αν η motherboard σου υποστηρίζει interface τύπου NVMe έτσι ώστε να τον αναβαθμίσεις σε M.2 NVMe SSD.
- Level up στο gaming: Θες να παίζεις τα blockbusters του σήμερα και του αύριο σε υψηλότερη ανάλυση και frame rate με ακόμα πιο εντυπωσιακά γραφικά. Η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών είναι το κλειδί. Βεβαιώσου ότι ο επεξεργαστής σου διαθέτει επαρκή ισχύ ώστε να μη «φρενάρει» το σύστημα και εστίασε στα γραφικά με μίας τελευταίας γενιάς GeForce RTX ή Radeon. Η άπλετη VRAM υψηλού χρονισμού και οι τεχνολογίες τελευταίας γενιάς (π.χ. Ray Tracing, DLSS, G-SYNC/FreeSync) θα κάνουν τη διαφορά. Αν μπορείς να αυξήσεις και τη RAM του συστήματός σου, καν’ το.
- Δημιουργία περιεχομένου και επεξεργασία βίντεο/εικόνων: Αν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει πλέον επεξεργασία εικόνων ή σύνθεση και rendering βίντεο, τότε χρειάζεσαι επειγόντως περισσότερη ισχύ. Το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά δυνατότερου επεξεργαστή, κάτι που ενδεχομένως να σε οδηγήσει και σε αλλαγή motherboard, αν η τελευταία δεν μπορεί να υποστηρίξει CPU τελευταίας γενιάς. Η περισσότερη RAM θα μπορούσε να σε βοηθήσει και μάλιστα, αν τα οικονομικά σου στο επιτρέπουν, δες μήπως μπορείς να επενδύσεις σε ταχύτερη μνήμη. Αν, τέλος, αλλάξεις και κάρτα γραφικών καταλήγοντας σε μοντέλο της NVIDIA, προτίμησε τους οδηγούς Studio.
- Καλύτερη δικτύωση και απομακρυσμένη εργασία: Αν θες να εκμεταλλευτείς τα πιο πρόσφατα πρωτόκολλα δικτύωσης (αν για παράδειγμα δουλεύεις από το σπίτι και συνηθίζεις να κατεβάζεις και να αποθηκεύεις αρχεία μεγάλου μεγέθους στο cloud), τότε θα πρέπει να προσθέσεις τις σχετικές λύσεις συνδεσιμότητας στο σύστημά σου. Ο φθηνότερος τρόπος για τα του ασύρματου δικτύου είναι μέσω ενός USB adapter, αν και για ακόμα καλύτερα (και future-proof) αποτελέσματα θα σου προτείναμε νέα motherboard με Wi-Fi 7 (εναλλακτικά 6/6E) και Bluetooth 5.4 η οποία θα σε καλύψει και σε δεύτερη αναβάθμιση σε βάθος χρόνου.
- Υποστήριξη πολλαπλών οθονών: Η ευρεία επιφάνεια εργασίας είναι το α και το ω για ‘σένα. Κανένα πρόβλημα. Το μόνο που θα πρέπει να κάνεις, είναι να βεβαιωθείς πως το PC σου μπορεί να υποστηρίξει πολλαπλές οθόνες, αν δεν το κάνει ήδη. Πρακτικά θα πρέπει να προσθέσεις ή να αναβαθμίσεις την ήδη υπάρχουσα κάρτα γραφικών σου. Η καινούρια οφείλει να διαθέτει αρκετές εξόδους (είτε HDMI, είτε DisplayPort) ώστε να συνδέσεις τις οθόνες που χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου. Θεωρητικά θα μπορούσες να προσθέσεις ένα hub ή docking station όμως ιδανικά προτίμησε τη λύση της κάρτας γραφικών.
Τι budget διαθέτεις;
Λογικά ο καθορισμός του budget είναι κάτι που γίνεται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας της αναβάθμισης. Το ερώτημα όμως είναι τι ακριβώς παίρνεις με τα χρήματα που μπορείς να διαθέσεις. Έχοντας καθορίσει τις ανάγκες σου και καταλήξει στα υποσυστήματα που θα πρέπει να αλλάξεις/προσθέσεις, δες τι υπάρχει στην αγορά. Αν το budget σου καλύπτει τις αγορές που σκέφτεσαι να κάνεις, όλα καλά. Αν όχι, τότε θα χρειαστεί να επιστρατεύσεις τη… δημιουργικότητά σου, κάνοντας ενδεχομένως κάποιες παραχωρήσεις -αν δεν είσαι σε θέση να κάνεις την υπέρβαση κάπου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, μην κάνεις αναβάθμιση απλά για… να την κάνεις: βεβαιώσου ότι οι προσθήκες σου θα βοηθήσουν όντως το σύστημά σου και θα σου προσφέρουν μία ανώτερη εμπειρία χρήσης, αφού σε τελική ανάλυση αυτό είναι το ζητούμενο. Μη σκέφτεσαι μόνο το παρόν: τα υποσυστήματα που θα πάρεις θα πρέπει να σε καλύψουν στο έπακρο και σε βάθος χρόνου γι’ αυτό σκέψου προσεκτικά πριν την αγορά σου. Αν όλα πάνε καλά, τότε το φρεσκαρισμένο σου σύστημα θα σου χαρίσει την εμπειρία χρήσης που ονειρευόσουν!