Πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε πως ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Altice, του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία, προχωρά στην αύξηση του ποσοστού που κατέχει στη βρετανική εταιρεία BT Group. Πιο συγκεκριμένα, στο εξής, θα διατηρεί το 18% των μετοχών του ομίλου. Yπενθυμίζεται στο σημείο αυτό, πως μέχρι σήμερα, διατηρούσε το 12%.
Ο λόγος για τον Πατρίκ Ντράι ο οποίος συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη και όχι άδικα, αφού η περιουσία του ανέρχεται σε τουλάχιστον 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εν λόγω επιχειρηματική κίνηση από το Γάλλο δισεκατομμυριούχο, στάθηκε η αφορμή να φουντώσουν τα σενάρια πως σχεδιάζει μια πλήρη εξαγορά της εταιρείας.
Άμεση ήταν ωστόσο, η απάντηση από τη βρετανική κυβέρνηση η οποία ξεκαθάρισε πως αν χρειαστεί, θα παρέμβει για να προστατεύσει «μια εθνική υποδομή ζωτικής σημασίας». Στη χώρα, από τον Ιανουάριο, θα τεθούν σε ισχύ αυστηρότεροι κανόνες για την αποτροπή εξαγορών βασικών περιουσιακών στοιχείων από το εξωτερικό. Η εταιρεία του Ντράι, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην πλήρη εξαγορά της BT.
Το στοίχημα των 3,1 δισ. στην BT Group
Ο επιφανής επιχειρηματίας ο οποίος πρόσφατα, απέκτησε επίσης και τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, άρχισε για πρώτη φορά να αγοράζει μετοχές της BT, τον περασμένο Ιούνιο. Η απόκτηση του 12% – και κάτι – της BT πριν από έξι μήνες, έχρισε τον Ντράι ως το μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Deutsche Telekom (DT), η οποία κατέχει το 12%. Επένδυσε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια στο σχέδιο της BT Group για την επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας.
Ειδικότερα, στόχος του ήταν, σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του δισεκατομμυριούχου, να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της Altice στην ανάπτυξη δικτύων ινών προκειμένου να βοηθήσει την BT να επεκταθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική εταιρεία αναζητούσε έναν συνεργάτη προκειμένου να τη βοηθήσει στη δημιουργία επιπλέον 5 εκατομμυρίων συνδέσεων οπτικών ινών έως το 2026, ανοίγοντας το δρόμο της συνεργασίας της με έναν εξωτερικό επενδυτή για πρώτη φορά. Υπογραμμίζεται, πως από τις αρχές του έτους, η μετοχή της BT έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 41%.
Κορυφαίος συλλέκτης έργων τέχνης
Βέβαια, η επιχειρηματική κίνηση που έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό τον Ντράι, δεν ήταν άλλη, από την εξαγορά του φημισμένου οίκου δημοπρασιών Sotheby’s μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2019. Ο παλαιότερος (275 ετών) οίκος δημοπρασιών πέρασε στα χέρια του Ντράι έναντι 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έπειτα από τρεις δεκαετίες που λειτουργούσε ως δημόσια επιχείρηση. Σήμερα, χαρακτηρίζεται ως μία ιδιωτική εταιρεία.
Ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας εξέπληξε τότε, τον επιχειρηματικό κόσμο. Πολλοί είχαν την αίσθηση, ότι ο διάσημος οίκος θα περνούσε στα χέρια Κινέζων επενδυτών ή έστω, πλούσιων επιχειρηματιών από το Κατάρ. Ωστόσο, ο στενός κύκλος του Ντράι δεν παραξενεύτηκε αφού γνώριζε καλά πως ο κόσμος της τέχνης δεν τον αφήνει ασυγκίνητο. Ανήκει στους κορυφαίους συλλέκτες, με ιδιαίτερη προτίμηση στον Μαρκ Σαγκάλ.
«Ως μακροχρόνιος πελάτης και θαυμαστής της εταιρείας, αποκτώ τον οίκο Sotheby’s μαζί με την οικογένειά μου» δήλωσε ο επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης όταν εξαγόρασε το διάσημο οίκο δημοπρασιών. Το 2019, ο Ντράι πλήρωσε το εντυπωσιακό ποσό των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να περάσει στα χέρια του η Sotheby’s, εταιρεία που δεν είχε απόδοση, χαρακτηρίζοντας την αγορά ως μια επένδυση για την οικογένειά του.
Οι πολλές ιθαγένειες και τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα
Γεννημένος το 1963 στην Καζαμπλάνκα, ο Ντράι μετακόμισε στη Γαλλία σε ηλικία μόλις, 15 ετών. Και οι δύο γονείς του είναι Μαροκινοί Εβραίοι, δάσκαλοι μαθηματικών στο επάγγελμα. Έχει τέσσερις ιθαγένειες, μαροκινή, γαλλική, πορτογαλική και ισραηλινή.
Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Παρισιού, το γαλλικό πανεπιστήμιο που φημίζεται για τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματικούς ηγέτες και πολιτικούς της χώρας και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία από τη Philips το 1988. Αφού πέρασε από αρκετές εταιρείες καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης, αποφάσισε στήσει τις δικές του επιχειρήσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ίδρυσε δύο εταιρείες, στη νότια Γαλλία οι οποίες γρήγορα σημείωσαν επιτυχία και κατάφεραν με τον τρόπο αυτό, να τραβήξουν το βλέμμα του Τζο Μαλόνε και της UPC. Ακολούθησε μια σημαντική συμφωνία εξαγοράς μετοχών από την οποία ο Ντράι έβγαλε τελικά 40 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2001 ίδρυσε την Altice, η οποία αναπτύχθηκε ταχύτατα. Από το 2012 που μπήκε στον κόσμο της επικοινωνίας, ο Ντράι έχει πάνω από 100 δημοφιλείς ιστοσελίδες, συγκεντρώνοντας περίπου 50 εκατομμύρια τηλεθεατές και διαδικτυακούς επισκέπτες την ημέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Έπειτα από την εξυγίανση πολλών προβληματικών εταιρειών καλωδιακής και κινητής τηλεφωνίας, κατάφερε το 2014 να αγοράσει το δεύτερο μεγαλύτερο γαλλικό οργανισμό κινητής τηλεφωνίας, SFR. Συγχρόνως, κατέχει το 75% της Numericable, της μεγαλύτερης εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης στη Γαλλία. Την ίδια χρονιά, ο Ντράι και η σύζυγός του Λίνα δημιούργησαν το Ίδρυμα Patrick and Lina Drahi (PLFA) για την υποστήριξη καινοτόμων προγραμμάτων στους τομείς της επιστήμης και της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, των τεχνών.
Από το 2015 μπήκε δυναμικά και στην αμερικανική αγορά κινητής τηλεφωνίας, αγοράζοντας το 70% του μεριδίου της εταιρείας εκμετάλλευσης καλωδιακού δικτύου Suddenlink ενώ συνέχισε τις επιχειρηματικές του κινήσεις, με την εξαγορά της Cablevision για 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά και για τις δύο αυτές συμφωνίες, ξόδεψε περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια. Προβλέποντας τις μελλοντικές τάσεις και κυρίως, ποντάροντας έξυπνα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αλλά και της τέχνης, ο Πάτρικ Ντράι έχει καταφέρει να δημιουργήσει σήμερα, μια τεράστια αυτοκρατορία η αξία της οποίας ανέρχεται στα σχεδόν 12 δισεκατομμύρια.
Διαβάστε περισσότερα
Μελέτη οικονομολόγων: Γιατί βλέπουν νέα παγκόσμια ύφεση το 2024 – Οι χρονολογίες «κλειδί»
Δύο πάμπλουτες χώρες στην κορυφή της «κόκκινης λίστας» για κορωνοϊό – Μαζί τους και η Ελλάδα