search icon

Επιχειρήσεις

Πατέλης: «Οι Έλληνες του εξωτερικού ζητούν να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο για να γυρίσουν»

«Αυτό που πρέπει να αλλάξει κανείς είναι την εικόνα και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας» τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

«Τα κίνητρα είναι για όλους και για ψηφιακούς μετανάστες που πιθανόν θα έρθουν στην Ελλάδα και για εταιρείες τεχνολογίας», σημείωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή με Έλληνες του εξωτερικού.

«Συμμετείχα την προηγούμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη για μία επένδυση η οποία δρομολογείται και λόγω του καινούριου προγράμματος κινήτρων σκέφτονται μήπως μεταφέρουν και κάποιο άλλο γραφείο τους στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το brain drain ο κ. Πατέλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αφορά στις νέες θέσεις εργασίας αλλά έρχεται συμπληρωματικά με όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Είναι μία μεγάλη πληγή για τη χώρα. Έχουμε κόψει ένα κομμάτι μας και πρέπει να προσπαθήσουμε να το ξανα ενώσουμε, να είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι. Είναι η εφεδρεία μας. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό και πρέπει να προσπαθήσουμε να ενώσουμε ξανά την Ελλάδα».

«Τα οικονομικά κίνητρα δεν πρόκειται να είναι ποτέ από μόνα τους αυτό που θα πείσει κάποιον να γυρίσει στην πατρίδα του. Οι Έλληνες του εξωτερικού ζητούν να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, είναι οι μεταρρυθμίσεις, είναι το χωροταξικό, η αναμόρφωση των δημοσίων συμβάσεων. Όλα αυτά μαζί και μετά… το κερασάκι είναι το φορολογικό κίνητρο. Αυτό που πρέπει να αλλάξει κανείς είναι την εικόνα και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει τόσο του Έλληνες του εξωτερικού όσο και γενικότερα κατοίκους άλλων χωρών για να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα ανέφερε: «Αφορά κατοίκους του εξωτερικού, δεν είναι μόνο για Έλληνες όπως έχει γραφτεί. Όπως είναι στο νομοσχέδιο η τροπολογία θέτει την προϋπόθεση να είναι κανείς φορολογικός κάτοικος του εξωτερικού για τα περασμένα 7-8 χρόνια. Είχαμε όμως αρκετές ενοχλήσεις από παιδιά, κυρίως από τη νέα γενιά, που έφυγαν μετά το δημοψήφισμα, μετά την περίφημη διαπραγμάτευση του 2015 και μας ζητούν να το κάνουμε λίγο πιο ελαστικό και θα αλλάξει αυτό. Το κριτήριο θα είναι 5 από τα περασμένα 6 έτη».

«Γράφτηκε επίσης ότι αυτό αφορά τα golden boys. Αυτό το βρίσκω προσβλητικό προς τους Έλληνες του εξωτερικού, δεν είναι όλοι golden και δεν είναι όλοι boys. Υπάρχουν πολύ αξιόλογες γυναίκες που έχουν πολύ μεγάλες καριέρες. Και προφανώς τα κίνητρα αυτά, δεν έχουν κριτήρια ούτε εισοδηματικα ούτε επαγγελματικά», πρόσθεσε.

Και τόνισε: «Προφανώς πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης είναι να αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο για τους κατοίκους της χώρας. Και φυσικά σε αυτό έχει εργαστεί η κυβέρνηση. Η επιτροπή Πισσαρίδη τονίζει πάρα πολύ και συμμεριζόμαστε τη σημασία που έχει η μισθωτή εργασία και η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Από εκεί και πέρα, φορολογικά κίνητρα για κάποιον που έρχεται από το εξωτερικό μόνο προσθέτουν στα φορολογικά έσοδα, δεν αφαιρούν. Και φυσικά έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για άλλους. Αν έρθει μία εταιρεία να δημιουργήσει καινούριες θέσεις εργασίας, προφανώς θα δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην υπόλοιπη οικονομία».

«Το 2021 θα είναι μία χρονιά σταθμός για τη χώρα μας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας μας  και μέσα σε αυτούς τους εορτασμούς θα γίνει ένα rebranding της χώρας, μία επανεκκίνηση της εικόνας που έχει δημιουργηθεί προς τα έξω. Προτεραιότητά μας βραχυπρόθεσμα πρέπει να είναι η πανδημία και η διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης».

πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Εγνατία: Πιέσεις υποψηφίων για νέα παράταση του διαγωνισμού λίγες μέρες πριν από τις δεσμευτικές προσφορές

Πισσαρίδης: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων
Με κριτήριο το 4μηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου η Επιστρεπτέα 5 

 

Exit mobile version