search icon

Επιχειρήσεις

«Παραθυράκι» στις κυρώσεις βρήκε ένας Ολλανδός – Πώς βάζει Nike και Lego στα ρωσικά ράφια

Μεταξύ των δεκάδων ειδών με την επωνυμία Nike που προσφέρει ο ιστότοπος είναι οι ποδοσφαιρικές μπότες Phantom GT2 Elite της αμερικανικής εταιρείας αθλητικών ειδών

Η Nike σταμάτησε να πωλεί τα αθλητικά της είδη στη Ρωσία αμέσως μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από δύο και πλέον χρόνια. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε το footballstore.ru, ένα διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών που ανήκει στη ρωσική ποδοσφαιρική ομάδα Zenit να πουλά τα προϊόντα του αμερικανικού κολοσσού των αθλητικών ειδών.

Μεταξύ των δεκάδων ειδών με την επωνυμία Nike που προσφέρει ο ιστότοπος είναι οι ποδοσφαιρικές μπότες Phantom GT2 Elite της αμερικανικής εταιρείας αθλητικών ειδών, προς 29.999 ρούβλια, δηλαδή περίπου 330 δολάρια.

Ο άνθρωπος που έφερε αυτά τα παπούτσια στη Ρωσία είναι ο Wijnand Herinckx, ένας 40χρονος Ολλανδός πολίτης που ζει στη Μόσχα. Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, ο Herinckx έχει δημιουργήσει μια ακμάζουσα επιχείρηση που προμηθεύει τους Ρώσους καταναλωτές με δυτικά προϊόντα των οποίων οι κατασκευαστές έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία.

«Η Nike δεν θέλει τα προϊόντα της να αποστέλλονται στη Ρωσία», είπε ο Herinckx στο Reuters, προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν μας λένε επίσης να μην το κάνουμε».

Εξετάζοντας τελωνειακά στοιχεία, εταιρικά αρχεία και εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας και μιλώντας στον ίδιο τον Herinckx, το Reuters περιγράφει πώς η επιχείρησή του αποκτά επώνυμα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των Nike και Lego: Χρησιμοποιεί μεσάζοντες χωρίς προφανή σχέση με τη Ρωσία ως αγοραστές και στη συνέχεια στέλνει τα αγαθά στη Ρωσία – συχνά μέσω Τουρκίας – και τελικά τα παραδίδει σε λιανοπωλητές στη Ρωσία.

Υπάρχουν δεκάδες εταιρείες όπως αυτή του Herinckx που χρησιμοποιούν μεθόδους γκρίζας αγοράς για να μεταφέρουν δυτικά προϊόντα στη Ρωσία.

Η λειτουργία του δείχνει πώς οι προσπάθειες των δυτικών κυβερνήσεων και εμπορικών σημάτων να απομονώσουν τη ρωσική οικονομία συντρίβονται σε μια πραγματικότητα: όπου υπάρχει ζήτηση, κάποιος θα την ανταποκριθεί.

Οι περιορισμοί των δυτικών κυβερνήσεων επικεντρώθηκαν κυρίως σε βιομηχανικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων για τη ρωσική πολεμική μηχανή. Τέτοια προϊόντα υπόκεινται συνήθως σε κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Herinckx είπε ότι επικεντρώνεται σε καταναλωτικά αγαθά που δεν καλύπτονται από κυρώσεις. Το Reuters δεν βρήκε στοιχεία ότι η εταιρεία του παραβίαζε τις κυρώσεις.

Παράλληλες εισαγωγές

Καθώς οι παγκόσμιες μάρκες σταμάτησαν τις πωλήσεις ή σταμάτησαν τις εξαγωγές λόγω της εισβολής, η Ρωσία εξουσιοδότησε τις επιχειρήσεις να εισάγουν προϊόντα από το εξωτερικό χωρίς την άδεια του κατόχου του εμπορικού σήματος. Η Ρωσία είπε ότι οι λεγόμενες παράλληλες εισαγωγές της ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια τη διετία έως το τέλος του 2023.

Η ρωσική εταιρεία του Herinckx απασχολεί 82 άτομα προσωπικό και προβλέπει έσοδα 35 εκατομμυρίων ευρώ το 2024, ή περίπου 37 εκατομμυρίων δολαρίων, είπε. Πέρυσι, ήταν 23,7 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους λογαριασμούς της εταιρείας.

Την εποχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Herinckx εργαζόταν στο γραφείο μιας γερμανικής εταιρείας στη Μόσχα, της Hellmann Worldwide Logistics. Σύμφωνα με τον Herinckx, διηύθυνε μια ομάδα περισσότερων από 20 ατόμων εντός της Hellmann που εξυπηρετούσε ξένες εταιρείες που ήθελαν να πουλήσουν στη Ρωσία χωρίς να δημιουργήσουν τοπικές επιχειρήσεις.

Η Hellmann αποφάσισε γρήγορα να αποσυρθεί από τη Ρωσία. Ο Herinckx έμεινε στη θέση του. Είχε προηγουμένως παντρευτεί μια Ρωσίδα με την οποία είχε παιδιά, είπε ο Herinckx. «Η ζωή μας είναι εδώ. Ό,τι έχουμε δημιουργήσαμε εδώ», είπε.

Ανέλαβε μια από τις ρωσικές οντότητες της Hellmann, τη μετονόμασε σε Herinckx Trade Solutions Rus (HTS Rus) και την κατοχύρωσε στο όνομα της συζύγου του τον Απρίλιο του 2022. Ο Herinckx αρχικά χρησιμοποίησε τους διακομιστές email της Hellmann και μια παραλλαγή του λογότυπου Hellmann στο μάρκετινγκ του.
Τόσο ο Herinckx όσο και η Hellmann είπαν ότι είχαν μια μεταβατική συμφωνία για να αφήσουν τον Ολλανδό να χρησιμοποιήσει μέρος της υποδομής του παλιού εργοδότη του.

Η Hellmann είπε ότι η συμφωνία για τη χρήση του λογότυπου της έληξε τον Οκτώβριο του 2022 και ότι η πνευματική της ιδιοκτησία χρησιμοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της μετά από αυτό. Ο Herinckx είπε ότι αυτό ήταν παράβλεψη και σταμάτησε να χρησιμοποιεί τα λογότυπα της Hellmann τον Ιανουάριο του 2024. Η Hellmann είπε ότι τώρα δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση της Herinckx και δεν έχει καμία επιχειρησιακή δραστηριότητα στη Ρωσία.

Μεταξύ των αγαθών που αποστέλλει η εταιρεία Herinckx στη Ρωσία είναι αθλητικά παπούτσια Reebok και ρολόγια χειρός Emporio Armani, σύμφωνα με τον Herinckx και στοιχεία που καταγράφηκαν από ρωσική τράπεζα που απαριθμεί τα περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκε η HTS Rus έναντι δανείου.

Η εταιρεία του Ολλανδού δεν αποκαλύπτει δημόσια τους πελάτες της. Ωστόσο, το Reuters εντόπισε ορισμένους από τους Ρώσους πελάτες του εξετάζοντας έγγραφα που η εταιρεία κατέθεσε στις ρωσικές φορολογικές αρχές. Οι πελάτες περιελάμβαναν μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και διαδικτυακούς λιανοπωλητές της Ρωσίας.

Ο Herinckx είπε ότι η εταιρεία του είναι ένας καλός εταιρικός πολίτης που ασχολείται επίσης με φιλανθρωπικό έργο. Ερωτηθείς γιατί αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για τις επιχειρήσεις του, είπε: «Αυτό που κάνουμε είναι πολύ ωραίο, είμαστε περήφανοι για αυτό».

Ευρωπαϊκή διαδρομή

Μεταξύ των επιτευγμάτων του είναι ότι εισάγει τουβλάκια Lego. Η δανική εταιρεία είπε ότι εφαρμόζει αυστηρά την πολιτική της να μην πωλεί στη Ρωσία. Όταν πουλά σε λιανοπωλητές ή διανομείς, γράφει στη σύμβαση ότι δεν πρέπει να ξαναπουλήσουν στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Herinckx και τη Lego.

Για να το ξεπεράσει αυτό, ο Herinckx είπε ότι εισήγαγε μια αλυσίδα ενδιάμεσων μεταξύ της Lego και της Ρωσίας. Μερικά από τα τουβλάκια Lego που αγοράζει αγοράζονται για πρώτη φορά από τον κατασκευαστή από μια εταιρεία στην Ευρώπη που δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρησή του, είπε, αρνούμενος να κατονομάσει την εταιρεία. Στη συνέχεια, αγοράζει τα τουβλάκια από αυτή την εταιρεία, χρησιμοποιώντας μια οντότητα που είναι εγγεγραμμένη στην Ολλανδία που κατέχει, με την επωνυμία HTS Europe BV, είπε.

Στη συνέχεια, τα εμπορεύματα μεταφέρονται απευθείας από την Ευρώπη στη Ρωσία, περνώντας από τελωνειακούς ελέγχους καθ’ οδόν, σύμφωνα με τον Herinckx.

Μόλις βρεθούν στη Ρωσία, τα Lego τίθεται υπό τον έλεγχο της ρωσικής επιχείρησης της Herinckx, HTS Rus, σύμφωνα με τα στοιχεία του δανείου και τα φορολογικά έγγραφα. Ο Herinckx είπε στο Reuters ότι προμήθευε τη Lego σε περίπου 48 ρωσικές εταιρείες, κυρίως εξειδικευμένους λιανοπωλητές παιχνιδιών.
«Τα παιδιά μου παίζουν με Lego», είπε ο Herinckx. «Δεν έχω τίποτα εναντίον άλλων παιδιών που παίζουν με Lego».

Ωστόσο, η Lego έχει προβλήματα με τη λειτουργία του.

Αφού το Reuters επικοινώνησε με τη Lego για σχόλια στα τέλη Απριλίου, η δανική εταιρεία είπε ότι απέστειλε επιστολή στην HTS Rus κατηγορώντας την ότι ισχυρίστηκε ψευδώς στον ιστότοπό της ότι συνεργάστηκε με τη Lego. Στη συνέχεια, η HTS Rus άλλαξε την αγγλόφωνη έκδοση του ιστότοπού της, αφαιρώντας μια εικόνα φιγούρων Lego και αντικαθιστώντας την με γενικά πλαστικά παιδικά παιχνίδια. Η ρωσική έκδοση του ιστότοπου έφερε ακόμα ένα λογότυπο Lego από τις 13 Ιουνίου.

Ο τουρκικός διάδρομος

Ορισμένα δυτικά προϊόντα έρχονται μέσω της Τουρκίας, ενός ευνοϊκού κόμβου για εισαγωγές στη Ρωσία στη γκρίζα αγορά. Ο Herinckx είπε ότι προμηθεύεται τη Nike και ορισμένα προϊόντα Lego στην Τουρκία, μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται HTS Poer Dis Ticaret Limited Sirketi, η οποία, όπως είπε, προμηθεύεται αγαθά από Τούρκους λιανοπωλητές ή διανομείς. Αρνήθηκε να τους κατονομάσει.
Ο συνιδρυτής της HTS Poer Murat Erbelger δήλωσε στο Reuters ότι η τουρκική εταιρεία δεν είχε καμία σχέση με προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις. «Κάνουμε νόμιμες δουλειές», είπε. Ο Erbelger δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη συσχέτιση της HTS Poer με την Herinckx Trade Solutions. Σε ερώτηση του Reuters σχετικά με τα προϊόντα της γκρίζας αγοράς που φτάνουν στη Ρωσία μέσω Τουρκίας, η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας δεν απάντησε.

Τα τελωνειακά στοιχεία για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023 έδειξαν ότι η HTS Poer προμήθευε προϊόντα Nike αξίας τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη

Σήμα δυναμικής επανεκκίνησης στέλνει ο Μητσοτάκης – Tο τρίπτυχο των προτεραιοτήτων

Κωνσταντίνος Καπετανάκης: Η ελληνική ναυτιλία ανέκαθεν εστίαζε στην καινοτομία και τη δημιουργική σκέψη

Πανελλαδικές 2024: Ξεκινούν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version