Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει στην ελληνική Βιομηχανία η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, φρόντισαν να χτυπήσουν χθες οι εκπρόσωποι δύο εκ των μεγαλύτερων και παλαιότερων Βιομηχανιών της χώρας, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Πρόεδρος του ΣΕΒ και ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος του Ομίλου Viohalco και Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής. Μάλιστα σε διαφορετικές τοποθετήσεις που έκαναν, κατά τη διάρκεια της 7ης Συνδιάσκεψης της ΕΕΝΕ, ζήτησαν ευθέως απ’ την κυβέρνηση να εξετάσει μέτρα στήριξης και της Βιομηχανίας.
«Η κυβέρνηση σωστά έσκυψε πρώτα πάνω απ’ τα ευάλωτα νοικοκυριά, όμως πρέπει να σκύψει και πάνω απ’ την Βιομηχανία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαλεξόπουλος ενώ λίγο αργότερα ο κ. Στασινόπουλος εμφανίστηκε πιο αιχμηρός κάνοντας λόγο για «αργά αντανακλαστικά» και για τον άμεσο κίνδυνο λουκέτων σε βιομηχανίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
«Ο ΣΕΒ, που φιλοδοξεί να εκπροσωπεί την ενσυνείδητη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αγκαλιάζει και υποστηρίζει πλήρως τη φιλοδοξία της ΕΕ να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη Ήπειρο ως το 2050. Όχι μόνο διότι είναι το ηθικά σωστό, αλλά επιπλέον, διότι ΕΑΝ γίνει καλά, θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα win win. Θα έχουμε ένα περιβαλλοντικά θετικό αποτέλεσμα αλλά και ένα οικονομικά θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, σπεύδοντας ωστόσο αμέσως να υπογραμμίσει τις ανησυχίες του. «Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι πως αυτό θα γίνει με τρόπο που να συνδυάζει την κλιματική φιλοδοξία με την ανάγκη να υπάρχει ασφάλεια παροχής ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, σε ανταγωνιστικό κόστος, και παράλληλα να διασφαλίζεται στα κρίσιμα χρόνια της μετάβασης η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Και όλο αυτό το πολύ σύνθετο και μακροχρόνιο πρόβλημα έχει σε μεγάλο βαθμό υποεκτιμηθεί αφενός στο πόσο δύσκολο είναι και αφετέρου ότι για να φθάσουμε στο «νιρβάνα», στο σημείο που θα έχουμε καθαρή ενέργεια και μπόλικη ενέργεια και σε ανταγωνιστική τιμή θα περάσουν αρκετά χρόνια που θα είναι δύσκολα», υπογράμμισε ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σημειώνοντας ότι ως χώρα πρέπει να επενδύσουμε πολύ και νωρίς. «Και επίσης πρέπει να δεχθούμε ότι στη μετάβαση θα έχουμε υψηλότερο κόστος αλλά και ότι θα υπάρχουν κίνδυνοι και σκαμπανεβάσματα, όπως η οξεία ενεργειακή κρίση που περνάμε σήμερα», σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Υπογράμμισε δε πως «για την Ελλάδα οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι είναι πιο σημαντικές και οξείες λόγω κυρίως της γεωγραφικής θέσης αλλά και γιατί ίσως είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι».
Όπως τόνισε ο ΣΕΒ σήμερα δουλεύει πάνω σε τέσσερις προτεραιότητες. «Το πρώτο είναι να αποκτήσουμε έναν κλιματικό νόμο που θα ζυγίσει σωστά φιλόδοξους στόχους με αυτό που ρεαλιστικά μπορούμε να επιτύχουμε. Το δεύτερο είναι να επιταχύνουμε τις επενδύσεις στην ενέργεια, κυρίως στην πράσινη ενέργεια, και σε υποδομές και διασυνδέσεις και το σύστημα της ενεργειακής αγοράς που δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Εδώ οι προκλήσεις είναι μεγάλες αφού ακόμα και σε επίπεδο αδειοδοτήσεων είναι πολύ δύσκολο να δούμε πως θα πιάσουμε τους στόχους. Τρίτη μεγάλη προτεραιότητα, τώρα που η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα έχει ανεβάσει ταχύτητα, να εξασφαλιστεί ότι θα έχει εκείνο το ενεργειακό κόστος που θα της επιτρέψει να ανταγωνιστεί διεθνώς. Σωστά, κατά τη γνώμη μου έσκυψε πρώτα πάνω απ’ τα ευάλωτα νοικοκυριά, όμως πρέπει να σκύψει και πάνω απ’ την Παραγωγή. Το τέταρτο είναι να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Επειδή η Ελλάδα είναι στις παρυφές της ΕΕ υπάρχει αυξημένο ρίσκο διαρροής άνθρακα. Δηλαδή να φύγει η ελληνική παραγωγή απ’ την Ελλάδα και να πάει σε χώρες εκτός ΕΕ με αποτέλεσμα κακό τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό. Είναι κάτι που συζητείται στην Ευρώπη για τη δημιουργία μηχανισμών. Και είναι κάτι που επίσης υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές ώστε να επενδύσουν με τη σειρά τους στη δική τους μετάβαση».
Αιχμές
Πιο αιχμηρός εμφανίστηκε στην δική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ. Μιχάλης Στασινόπουλος. «Η χώρα μας δεν επέδειξε καθόλου γρήγορα αντανακλαστικά στη σημερινή ενεργειακή κρίση», είπε. «Έχουν βγει ήδη μελέτες που περιγράφουν πως αντέδρασε η κάθε χώρα και η Ελλάδα είναι τελευταία. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο γι αυτή την αργοπορία. Αν ρωτήσετε επιχειρηματίες αν η Ελλάδα έχει στηρίξει τη βιομηχανία της, όλοι θα πουν πόσο υπολείπεται και αυτό τείνει να γίνει κουλτούρα. Υπάρχει απογοήτευση. Πρέπει να βάλουμε την Παραγωγή σε μία προτεραιότητα. Έχει τους μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές στην οικονομία. Για κάθε ευρώ που βάζουμε μπορούμε να βγάλουμε 3 και 4. Όταν ανέβει η μεταποίηση σε προτεραιότητα τότε να είστε σίγουροι ότι θα δούμε πολλά θετικά απ’ τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε.
Επανέλαβε δε πως «έχουμε μία αγορά ενέργειας γεμάτη στρεβλώσεις που δεν αφήνει τις εταιρίες να έχουν ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας», ζητώντας την παρέμβαση του Κράτους. «Υπάρχουν εταιρείες που κινδυνεύουν να κλείσουν αυτή τη στιγμή. Όταν έχουμε τέτοια θέματα το Κράτος πρέπει να προστρέξει και να επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη
Το restart που μπορεί να «αλλάξει» την αγορά λευκών συσκευών
OTE: Πώς θα φτάσει η οπτική ίνα σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις – Όλο το χρονοδιάγραμμα