search icon

Επιχειρήσεις

Παν. Μονεμβασιώτης: Το νέο εργοστάσιο, οι εξαγορές και τα καινούργια πρότζεκτ της Βενέτης

Το αναπτυξιακό πλάνο για την επόμενη τετραετία ανέρχεται στα 79,5 εκατ. ευρώ - Τι προβλέπει

Με ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους σχεδόν 80 εκατ. ευρώ επιχειρεί η Βενέτης να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς αλλά και να υλοποιήσει μία σειρά από πρότζεκτς αρκετά φιλόδοξα λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική συγκυρία. Πρότζεκτς, που σύμφωνα με τον μεγαλομέτοχο και Πρόεδρο της Βενέτης κ. Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων, ξεπερνώντας τα 200 εκατ. ευρώ.

Το παράπονο βέβαια του μεγαλομετόχου και Προέδρου της γνωστής εταιρείας κ. Παναγιώτη Μονεμβασιώτη είναι ότι διαρκώς μπαίνουν εμπόδια από τη γραφειοκρατία… επηρεάζοντας μία σειρά από κρίσιμα στοιχεία λειτουργίας της εταιρείας, από τη σχεδιαζόμενη εδώ και χρόνια μεταφορά του εργοστασίου σε μεγάλη έκταση που αποκτήθηκε στη Βοιωτία, τη λειτουργία του Jackson στο Κολωνάκι ή τα περίφημα Μπάγκειον και Αλεξάνδρειο στην Ομόνοια! Επίσης εμπόδια μπαίνουν από αντιανταγωνιστικές πρακτικές που εμμέσως ο κ. Μονεμβασιώτης κατήγγειλε δείχνοντας με το «δάχτυλο» του στη χθεσινή εκδήλωση τον επικεφαλής της Γρηγόρης Μικρογεύματα κ. Βλάση Γεωργάτο!

Σε κάθε περίπτωση, το αναπτυξιακό πλάνο της ΒΕΝΕΤΗ για την επόμενη τετραετία ανέρχεται στα 79,5 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει νέα παραγωγική μονάδα 15.000 τμ στη Βοιωτία και μηχανολογικό εξοπλισμό, νέα καταστήματα και εξαγορά δικτύων καταστημάτων εστίασης.

Στην κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσει μέσω οργανικής ανάπτυξης δικτύου, νέων concept, αλλά και εξαγορών ενώ κρίνεται ως ασύμφορη η επέκταση στο εξωτερικό, που εξέταζε τα προηγούμενα χρόνια.

Ηδη χθες ο κ. Μονεμβασιώτης ανακοίνωσε τη συμφωνία με τις τράπεζες για την εξαγορά των δανείων και των μετοχών της Παγωτά Δωδώνη, την οποία να αναπτύξει σε πρώτη φάση με τη δημιουργία 12 καταστημάτων.

Συνολικά το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Το δίκτυο της Βενέτης έχει σήμερα 125 σημεία πώλησης και ως το τέλος του χρόνου η διοίκηση σχεδιάζει ο αριθμός να αυξηθεί στα 145-150 καταστήματα.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Μονεμβασιώτης, θα προχωρήσει και σε εξαγορές μικρότερων αλυσίδων καφέ προκειμένου να αναπτύξει τις άλλες μπράντες που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Βενέτης.  Όπως είπε χαρακτηριστικά με το αυξημένο κόστος που απαιτείται σήμερα για να ανοίξει ένα μικρό κατάστημα, ο μόνος τρόπος για να τρέξει το franchise είναι είτε να συμμετάσχει η Βενέτης στη χρηματοδότηση ή να προχωρήσουμε εξαγοράζοντας μικρά δίκτυα καφέ και να τα μετατρέπουμε σε Venetis Go.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. Στην Αγγλία ανοίγουμε κατάστημα σε μια μόλις μέρα και στην Ελλάδα για να ανοίξει ένας φούρνος απαιτούνται τρία χρόνια. Απασχολούμε 2.000 εργαζόμενους, στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και δυστυχώς τα τελευταία 4 χρόνια προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε τη μονάδα παραγωγής μας στη Βοιωτία και δεν μας αφήνουν. Έχουμε χάσει δυο αναπτυξιακούς νόμους και έχουμε αναστείλει μια επένδυση της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η πράσινη μονάδα παραγωγής βιοτεχνικών προϊόντων τελικά θα φτιαχτεί με το τριπλάσιο κόστος και σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά». Πάντως, ο κ. Μονεμβασιώτης ανεξάρτητα από τις κλειστές αγορές έχει βάλει πλώρη για ανάπτυξη της Βενέτης, μιας εταιρείας με 75 χρόνια παρουσίας, με συνολικές επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ και στόχο να φτάσει τον τζίρο στα 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

«Η εταιρεία γιορτάζει 75 χρόνια λειτουργίας και έχουμε μεγαλώσει μιάμιση γενιά ανθρώπων με τη λέξη κρίση. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να ανταπεξέλθουμε στις διαδοχικές κρίσεις σε προσωπικό, κρατικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Η τσέπη μας μέρα με τη μέρα αδειάζει και η αίσθησή μου είναι ότι η ενεργειακή κρίση θα μείνει για τρία χρόνια ακόμη. Ταυτόχρονα συντελείται μια διακριτική κρίση των διεθνών τραπεζών η οποία ακόμη δεν μας έχει ακουμπήσει. Μπροστά μας έχουμε μια επισιτιστική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τα οικονομικά προβλήματα που αυτή θα επιφέρει, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών συρράξεων, αλλά και την έλλειψη βασικών πρώτων υλών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΕΝΕΤΗ, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Η Βενέτης, η οποία σήμερα διαθέτει 17 εταιρείες εστίασης που απαρτίζουν και τον όμιλο κατέγραψε 110 εκατ. ευρώ πωλήσεις του σήματος (λιανικές πωλήσεις). Ο τζίρος της Βενέτης το 2022 έφτασε στα 52,29 εκατ. ευρώ έναντι 43 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 24%. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου έφτασαν το 2022 τα 3,67 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας μείωση κατά 28%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά  12%.

Δυναμικά μπαίνουμε και στο TAILOR MADE COFFEE ROASTERS, ένα concept με καφέ, ζεστά και κρύα snacks, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμιά και παγωτό. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προσφέρονται 6 διαφορετικοί καφέδες με βάση το φίλτρο, μια τάση που εκτιμάται ότι θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, συν υπηρεσίες εκπαίδευσης για τους καταναλωτές» τόνισε ο κ. Μονεμβασιώτης.

 Διαβάστε ακόμη

Ο CEO της Standard Chartered προειδοποιεί: Έρχονται νέοι κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα

Τα τιμολόγια της κηραλοιφής, η μάχη των «φουρναραίων», οι υποψίες της ΑΓΕΤ και ο νέος παίκτης του leasing

Τι «βλέπει» η S&P για τις ελληνικές τράπεζες – Οι αναβαθμίσεις και τα επόμενα ορόσημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version