© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με αυξημένο κατά 23%, σε σχέση με το περυσινό, μέρισμα, η διοίκηση του ΟΤΕ συνόδευσε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2020, μια από τις δυσκολότερες εδώ και πολλά χρόνια λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Η πρόταση του ΔΣ του ΟΤΕ στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας για διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή (σε απόλυτο ποσό) για τη χρήση 2020, έναντι μερίσματος 0,55 ευρώ για τη χρήση 2019, αιφνιδίασε ευχάριστα τους αναλυτές που ανέμεναν το ύψος του μερίσματος στα επίπεδα των 0,60 ευρώ. Σύμφωνα με note της Eurobank Equities, αυτό μεταγράφεται σε μια μερισματική απόδοση 8%, με τη χρηματιστηριακή να διατυπώνει τη σύσταση “αγορά” και την τιμή-στόχο των 15 ευρώ για τη μετοχή (κλείσιμο στα 12,74 ευρώ, στις 26/2).
Έκτακτη διανομή λόγω Ρουμανίας
Οι μέτοχοι, όμως, έχουν λαμβάνειν και επιπλέον ποσό, με τη μορφή έκτακτης διανομής, από τα καθαρά έσοδα που θα προκύψουν λόγω της πώλησης της θυγατρικής στη σταθερή τηλεφωνία στη Ρουμανία.
Συγκεκριμένα, στις οικονομικές καταστάσεις του ΟΤΕ αναφέρεται πως κατόπιν της σύναψης συμφωνίας για την πώληση της Telekom Romania Communications S.A. (TKR) Orange Romania που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, οι προκύπτουσες ταμειακές ροές, μεταξύ άλλων, θα διαμορφώσουν το καθαρό ποσό της πώλησης. Τα καθαρά έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση της TKR (μετά την αφαίρεση του σχετικού κόστους για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και τυχόν άλλα έξοδα), θα διανεμηθούν αναλογικά στους μετόχους με την μορφή έκτακτης διανομής, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση από τα αρμόδια όργανα του ΟΤΕ.
Αυτό αναμένεται να αποσαφηνιστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν και εκτιμάται πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγκριτικές διαδικασίες για την πώληση. Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 100% της Telekom Romania συμφωνήθηκε στα 497 εκατ. ευρώ, με το ποσό που αναλογεί στον ΟΤΕ με με βάση το ποσοστό συμμετοχής του να ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ (εξαιρουμένων ρευστών διαθεσίμων και δανεισμού).
Υπό το πρίσμα της διανομής των ποσών αυτών, ο Μπάμπης Μαζαράκης, Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, ανέφερε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για την περυσινή χρήση, πως το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά για τους μετόχους.
Υπενθυμίζεται πως με βάση την πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, οι εκάστοτε ετήσιες ελεύθερες ταμειακές ροές θα διατίθενται κατά 65% για τη διανομή μερίσματος και κατά 35% για αποκτήσεις ιδίων μετοχών.
Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη για το 2021, οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν περίπου σε 480 εκατ.ευρώ, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σημειωτέον, πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι επικεφαλής του ΟΤΕ ρωτήθηκαν για τη ρουμανική θυγατρική στην κινητή τηλεφωνία, για την οποία επίσης διερευνάται η πώλησή της. Ο κ. Μαζαράκης ανέφερε πως για την Τelekom Romania Mobile (TRM) προτεραιότητα αποτελεί ο μετασχηματισμός της εταιρείας και να υλοποιηθεί ένα νέο λειτουργικό μοντέλο, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες περί πώλησης ή διατήρησης του ενδιαφέροντος πιθανών επενδυτών. Για την TRM ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει η Digi Communications (RCS&RDS), τηλεπικοινωνιακός όμιλος με παρουσία σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία.
Επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ
Στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές έγινε αναφορά για το ύψος των επενδύσεων το 2021 που αναμένεται να ανέλθουν σε 550 εκατ.ευρώ.
Ο επικεφαλής του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, τόνισε πως ο ΟΤΕ συνεχίζει να επενδύει στο δίκτυό του και να αναπτύσσει υποδομές Fiber-to-the-home (FTTH) σε νέες περιοχές, καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων διαρκώς αυξάνεται. Ο ΟΤΕ πέτυχε τον φιλόδοξο στόχο που είχε θέσει για την επέκταση υποδομών οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), ξεπερνώντας τα 300 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020 και στοχεύει να φτάσει περίπου τα 500 χιλιάδες νοικοκυριά έως το τέλος του 2021.
Στο τέλος του έτους, 945 χιλιάδες συνδρομητές είχαν επιλέξει συνδέσεις οπτικών ινών, μια αύξηση 27,4% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, χάρη στη συνεχή αύξηση της ζήτησης για υψηλότερες ταχύτητες δικτύου και στις επενδύσεις της εταιρείας. Η διείσδυση των οπτικών ινών ανέρχεται πλέον στο 44% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε ετήσια βάση, ενώ υπάρχει αρκετό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη.
Σε ότι αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση, ο ΟΤΕ στο τέλος του 2020 είχε 575.282 συνδρομητές COSMOTE TV (από 554.986 στο τέλος του 2020), μία αύξηση κατά 3,7%. Ο ΟΤΕ αξιοποιεί τις νέες υπηρεσίες Over-the-Top, για να ενισχύσει τα πακέτα υπηρεσιών προς τους συνδρομητές του, ενώ η ανανέωση των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων UEFA Leagues (Champions League, Europa League και Europa Conference League) έως το 2024, ενισχύουν την θέση του στην αγορά του paytv.
Επιπλέον, η διοίκηση του ΟΤΕ ανέφερε πως για το 2021 θα εστιάσει στο κομμάτι των νένω πηγών εσόδων που έχει αναπτύξει, με επίκεντρο τα έργα ICT (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη συνεργασία Cloud/ Microsoft, στο IoT κ.α.), στην ανάπτυξη της COSMOTE Insurance, της BOX και στη διάθεση νέων υπηρεσιών (e-Payments, Online Betting).
Διαβάστε ακόμη
Πίεση από τους θεσμούς για να εξοφλήσει το Δημόσιο τα χρέη προς ιδιώτες
Τουρκική λίρα: Τρενάκι του τρόμου για τους επενδυτές – Έχασε όλα τα κέρδη του 2021
«Game of Thrones» στην ελληνική κρουαζιέρα – Σύγκρουση αρμοδιοτήτων υπ. Τουρισμού και Ναυτιλίας