Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πώληση της Telekom Romania Mobile (TKRM) στο τέλος του πρώτου 6μηνου του 2025 αναμένει η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χρήσης 2024, η βασική παραδοχή με την οποία έχει χαραχθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΟΤΕ και το guidance για τη τρέχουσα χρονιά ενσωματώνει τη μη πώληση της TKRM, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί θα έχει επίπτωση στις ταμειακές ροές και εν γένει στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, κάτι που συνέβη και για την περυσινή χρήση.

Αναλυτικά, η διοίκηση του ΟΤΕ ανέφερε πως για την πώληση της TKRM θα πρέπει να υπάρξει αναμονή καθώς υπάρχουν ακόμη διεργασίες και οι όποιες διαδικασίες (εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις κ.α.) βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου, όπως ανέφερε ο CFO, Μπάμπης Μαζαράκης. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, δηλαδή δεν πουληθεί η TKRM μέσα στο 2025, όπως είναι το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει η διοίκηση, τότε η εκτίμηση για το μέγεθος της επίπτωσης στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στις 31 Οκτωβρίου 2024, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώληση της TKRM με την Digi και την Vodafone Romania S.A. Όλα τα μέρη έχουν υπογράψει MoU και έχουν υποβάλει αίτηση προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας (RCC, FDI, ANCOM). Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ότι ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της TKRM θα αποκτηθούν από την Digi, ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και η TKRM θα αποκτηθούν από τη Vodafone Romania.

Το μέρισμα και οι ελεύθερες ταμειακές ροές

Με φόντο την έκβαση της συναλλαγής στη Ρουμανία, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει υπολογίζει τις ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2025 ύψους 460 εκατ. ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων ταμειακών αναγκών της TKRM σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η πώληση της. Πρακτικά, ο ΟΤΕ προτίθεται να διανείμει το 98% περίπου των αναμενόμενων ελεύθερων ταμειακών ροών για το 2025. Πιο αναλυτικά, η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους για το 2025 θα ανέλθει σε περίπου 451 εκατ. και θα επιμεριστεί σε προτεινόμενο μέρισμα αξίας 298 εκατ. και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. περίπου.

Σε περίπτωση που η πώληση της TKRM ολοκληρωθεί επιτυχώς μέσα στο 2025 και αναλόγως το αποτέλεσμα, το προτεινόμενο ποσό για την αμοιβή των μετόχων θα προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να αντικατοπτρίζει τον πραγματικό αντίκτυπο στις ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου, ανέφερε η διοίκηση. Όσο για το προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση του 2024, αντιστοιχεί σε 0,7216 ανά μετοχή.

Επενδύσεις – Αύξηση EBITDA

Η διοίκηση υπογράμμισε επίσης για το 2025 πως αναμένει αύξηση του EBITDA στην Ελλάδα κατά περίπου 2%, κάτι που θα επιτευχθεί από ισχυρές επιδόσεις στους βασικούς τομείς, όπως κινητή, ευρυζωνικές υπηρεσίες και τηλεόραση, σε συνδυασμό με αποτελεσματική διαχείριση κόστους σε διάφορους τομείς, όπως το κόστος ενέργειας.

Όσο για τις επενδύσεις, αναμένεται να κυμανθούν από 610 εκατ. έως 620 εκατ., καθώς ο ΟΤΕ συνεχίζει την ανάπτυξη της υποδομής FTTH. Ο επικεφαλής του Ομίλου, Κώστας Νεμπής, τόνισε σε ερώτηση αναλυτή πως για το 2025 υπάρχουν τρεις καταλύτες που θα αποτυπωθούν θετικά στις οικονομικές επιδόσεις. Αυτοί είναι η ανάπτυξη του FTTH που συνεπικουρείται από πρωτοβουλίες όπως το κουπόνι Gigabit και το κουπόνι Smart Readiness που έχουν σκοπό να ενισχύσουν περαιτέρω τη διείσδυση των υπηρεσιών FTTH, την ενισχυόμενη ανάπτυξη στη συνδρομητική τηλεόραση όπου ο ΟΤΕ επεκτείνει την πελατειακή του βάση ενισχύοντας ταυτόχρονα το μηνιαίο μέσο έσοδο ανά πελάτη (ARPU), ενώ η πρόσφατη νομοθεσία κατά της πειρατείας αναμένεται να υποστηρίξει περαιτέρω την ανάπτυξη και, τέλος, η υπηρεσία FWA (Fixed Wireless Access) για την παροχή υπηρεσιών σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη FTTH.

Διαβάστε ακόμη

Το «Σχέδιο Δράσης» της ΕΕ για προσιτή ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πλειστηριασμοί: Άλλαξαν χέρια τα ακίνητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της οικογένειας Αλεξόπουλου (pics)

Morningstar DBRS: H Ελλάδα είναι σε δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα