search icon

Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Ο κρυφός… άσος του real estate – Τα επόμενα βήματα μετά την ανακαίνιση των €50 εκατ. του Μεγάρου

«Βασικός στόχος να βελτιστοποιούμε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου», δήλωσε ο Μιχάλης Τσαμάζ

Σε πρώτο πλάνο θέτει ο ΟΤΕ τον κλάδο των ακινήτων, ένα «τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τον όμιλο με αξία κοντά στο 1 δισ. ευρώ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας εικόνας του κεντρικού Μεγάρου στο Μαρούσι, με ένα πλάνο ανακαίνισης στα 50 εκατ. ευρώ, το οποίο βαίνει τώρα προς ολοκλήρωση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια έχουν επισκευαστεί, συντηρηθεί ή και ανακαινιστεί συνολικά πάνω από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν περίπου σε 120.000 τμ. με ευρεία γκάμα χρήσεων, από εμπορικά καταστήματα και χώρους logistics μέχρι call centers και καινοτόμους χώρους εργασίας, όπως το Telekom IT hub, το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Deutsche Telekom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η ΟΤΕestate, θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου του, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του ομίλου, αναλαμβάνοντας όλες τις κατασκευές και την υποστήριξη χώρων, έργων και εγκαταστάσεων.

«Είμαστε στη διαδικασία ανακαίνισης του κεντρικού κτιρίου των 50.000 τ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας, έχουμε ανακαινίσει τα στούντιο στην COSMOTE TV, το κτίριο της e-value στον Κεραμεικό, το ακίνητο του ΟΤΕ στη Δάφνη, τα κτίρια των αποθηκών στην Πάρνηθα, το κτίριο στην Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη.

Η αξία των ακινήτων του ομίλου είναι περίπoυ στο 1 δισ. ευρώ, με 2.289 οικόπεδα επιφάνειας 9 εκατ. τ.μ. και 2.633 κτίρια επιφάνειας 1,14 εκατ. τ.μ.. Πρόκειται για ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τον όμιλο και στο παρελθόν υπήρχαν σχέδια για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο που διεκόπησαν λόγω κρίσης. Για το μέλλον, εξετάζονται διάφορα σενάρια αξιοποίησης, τα οποία αξιολογούμε, ωστόσο δεν υπάρχει άμεσος σχεδιασμός για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο», ανέφερε χθες ο κ. Τσαμάζ.

Επισημαίνεται εδώ ότι ειδικά για το κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας, ένα από τα μεγαλύτερα -με επιφάνεια 50.000 τμ- και πιο σημαντικά κτίρια του ομίλου, ήδη έχει ολοκληρωθεί η στατική του ενίσχυση (έργο το οποίο έγινε με τις υποδομές δικτύων σε λειτουργία) και θα ακολουθήσει η ανακατασκευή των χώρων που θα ξεκινήσει το 2024, ώστε να φιλοξενήσει εν συνεχεία το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Οργανισμού και λειτουργίες call center.

Στο ερώτημα αν υπάρχει προοπτική πώλησης ακινήτων, o κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος στόχος να πουλήσουμε κτίρια -ο βασικός στόχος είναι να βελτιστοποιούμε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου».

Το Μέγαρο

Σε σχέση ειδικά με το Μέγαρο στο Μαρούσι, οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν εν μέσω πανδημίας τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώνονται έως το Μάρτιο του 2024, με ένα κόστος στα 50 εκατ. ευρώ ή αλλιώς στα 920 ευρώ ανά τ.μ.. Η αξία του κτιρίου (συνολικής επιφάνειας 85.000 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων και των αποθηκευτικών, βοηθητικών χώρων και data centers) πριν την ανακαίνιση ήταν στα 165 εκατ. ευρώ, με ανάλογη και την αναπροσαρμογή τώρα προς τα πάνω.

Η ανακαίνιση αφορά το σύνολο των γραφειακών χώρων, αφορά συνολικά 36 πτέρυγες και μέχρι σήμερα έχουν ανακαινιστεί 30 πτέρυγες, δηλαδή έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου. Με την ολοκλήρωση των εργασιών το διοικητικό Μέγαρο θα μπορεί να στεγάζει 4.200 εργαζόμενους από, τις 3.400 πριν. Σημειωτέον ότι ο όμιλος ΟΤΕ εφαρμόζει ένα μικτό μοντέλο εργασίας και πλέον, επισήμως, 20% του χρόνου του εργαζομένου μπορεί να είναι απομακρυσμένη εργασία, ποσοστό που μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τον κλάδο εργασίας κάθε εργαζομένου.

«Φέρνουμε περισσότερους εργαζομένους στο Μέγαρο με ετήσιο όφελος 13,3 εκατ. ευρώ, όσο ήταν τα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου που μισθωνόταν μέχρι πρόσφατα στην Παιανία», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ. Με την ανακαίνιση υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί σε ετήσια βάση μείωση ενέργειας 3GWh και 1.122 τόνων CO2. Oι 3GWh ισοδυναμούν με την κατανάλωση 700 νοικοκυριών, ενώ το κτίριο θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED, το γνωστό πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων και WELL Building Standard για την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων.

Ο όμιλος ΟΤΕ έρχεται έτσι πιο κοντά στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας από τη λειτουργία του έως το 2025, για τον οποίο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του ομίλου της Deutsche Telekom. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την κάλυψη κατά 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από Εγγυήσεις Προέλευσης σε όλο το εύρος λειτουργίας του ομίλου ΟΤΕ, ενώ συνολικά, η εξοικονόμηση θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ ετησίως, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού, και τη μείωση εξόδων λειτουργίας και συντήρησης.

«Είμαστε από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας κι εξετάζουμε τις εναλλακτικές που έχουμε όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών μας σε αυτό το κομμάτι», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ. «Mε δεδομένες τις ενεργειακές ανάγκες του ομίλου έχουμε συζητήσεις με όλους τους παρόχους της αγοράς, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας με πράσινα PPAs (σ.σ. συμφωνίες αγοράς ενέργειας)». Στο ερώτημα αν ο όμιλος σκοπεύει να προχωρήσει σε ίδιες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι οι επενδύσεις του ομίλου σε ετήσια βάση αντιστοιχούν στα 550 εκατ. ευρώ με την προτεραιοποίηση, όπως είναι εύλογο, στα τηλεπικοινωνιακά.

«Όσον αφορά τον κλάδο της ενέργειας, προχωράμε σε επιμέρους κινήσεις και βέλτιστες λύσεις, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες μας, όπως π.χ. ότι θα βάλουμε άμεσα φωτοβολταϊκά στον χώρο πάρκινγκ γύρω από το Μέγαρο. Επιπλέον, όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανακαίνισης, θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 800 κάδοι ανακύκλωσης, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση 30 τόνων υλικών σε ετήσια βάση.

Η ιστορία του Μεγάρου

Για την ιστορία, να αναφερθεί εδώ ότι το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ, ένα συγκρότημα κτιρίων, σήμερα με 14 ορόφους πλέον των υπογείων με συνολικό εμβαδό περίπου 85.500 τ.μ., άρχισε να κατασκευάζεται το 1974 και ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο κτίριο των Βαλκανίων. Το 1970 προκηρύχθηκε ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση κτιρίου διοίκησης, εμβαδού 38.000 τμ., με πρόβλεψη για 2.800 εργαζόμενους, με την κατασκευή στη συνέχεια να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και προβλήματα, κυρίως λόγω της μικρής εμπειρίας στην ανέγερση oικoδoμημάτων με τέτοια χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή κρίσης τoυ διαγωνισμού δεν απονέμει πρώτο βραβείο, παρά μόνο δεύτερο, τρίτo και τέταρτo. Μία ανάθεση στο πρώτο βραβείο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί η λύση επακριβώς, καθώς υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Αυτό δεν ίσχυε για το β’ βραβείο. Το έργο ανατέθηκε τελικά στην ομάδα πoυ έλαβε τo β’ βραβείο, η οποία απαρτιζόταν από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Πλάτωνα Μασσέλo, Γρηγόρη Μαυρoμμάτη και Δημήτρη Νάκo, τον πολιτικό μηχανικό Αλέξανδρo Καρανικόλα και τoυς μηχανoλόγoυς – ηλεκτρoλόγoυς Θ. Αλεξόπουλο και Γ. Σφέτσo.

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, έπρεπε να ενσωματωθεί μια επέκταση, όχι όμως με τον τρόπο πoυ είχε προταθεί αρχικά στον διαγωνισμό. Τελικά αποφασίστηκε να μεγεθύνουν τη γενική διάταξη του κτιρίου με τον κεντρικό πυρήνα και τις τρεις πτέρυγες σε σχήμα σταυρού. Έτσι προκύπτει ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στην Ελλάδα.

Το έργο ολοκληρώθηκε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, και για περίπου 8 χρόνια παρέμενε κενό. Το 1988 κυκλοφόρησε μια φήμη, ότι η κυβέρνηση θέλει το κτίριο αυτό για να εγκαταστήσει το Υπουργείο Οικονομικών. Η αντίδραση του προσωπικού ήταν άμεση και με μυστικότητα οργανώθηκε μία επιχείρηση ιδιότυπης κατάληψης, με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης. Μοιράστηκαν τα σχέδια σε όλες τις υπηρεσίες για το πού θα τοποθετηθεί η κάθε μία από αυτές. Την προκαθορισμένη ημερομηνία, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ ήρθαν στο Μέγαρο και εγκαταστάθηκαν στις θέσεις τους, εκκινώντας και την ιστορία του Διοικητικού Μεγάρου.

Το «Τ» και το payzy

Στο περιθώριο της παρουσίασης, ο κ. Τσαμάζ ρωτήθηκε και για την υιοθέτηση από τον όμιλο του σήματος «T» της Deutsche Telekom (DT) κάτω από το λογότυπο του ομίλου ΟΤΕ στην πρόσοψη του διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ. Η συγκεκριμένη κίνηση έγινε, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, δεδομένου ότι «θέλαμε τη συσχέτιση ότι ο όμιλος είναι μέλος του ομίλου ‘’Τ’’, που αποτελεί νούμερο 1 brand στην Ευρώπη και νούμερο 11 brand στον κόσμο. Η COSMOTE αποτελεί, και θα συνεχίσει να αποτελεί, το ενιαίο brand για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ομίλου ΟΤΕ και για μένα θα ήταν λάθος η αντικατάστασή του, σαν να κάναμε… δώρο στους ανταγωνιστές».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ρωτήθηκε και για την πορεία του payzy σχολιάζοντας ότι «πάει εξαιρετικά, έχει περίπου 145.000 συνδρομητές και πολύ σύντομα θα έχουμε νέα». Στο πλαίσιο αυτό έχει συμφωνηθεί με την DT να το προωθήσει πιλοτικά στη Γερμανία, εκεί όπου ο όμιλος έχει περίπου 70.000 εργαζομένους, ενώ θα παρουσιαστεί και στους εμπόρους «με κάποιες πρόσθετες λειτουργίες, ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητές του».

Διαβάστε ακόμη

Ecofin: Μαίνεται ο καυγάς για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας

«Ξύνει τον πάτο του βαρελιού» η κυβέρνηση για να αυξήσει τις συντάξεις των δικαστικών

«Κοντοβερός» (Freskot): Σε νέο σφυρί τον Νοέμβριο το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version