Στα επίπεδα του 20%- 25% κυμάνθηκε η απεργία της ΟΜΕ- ΟΤΕ που κράτησε τρεις εβδομάδες- διάρκεια πρωτοφανής για τα δεδομένα μιας ιδιωτικής εταιρείας, όπως είναι ο ΟΤΕ και με συνέπεια μάλιστα την ταλαιπωρία πελατών εξαιτίας των αποκλεισμών κτιρίων και καταστημάτων και μη παροχή τεχνικών υπηρεσιών.
Η απεργία ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΟΤΕ, προκαλεί μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα με δεδομένο ότι έγινε με αφορμή την απόλυση έξι φυλάκων οι οποίοι είχαν αρνηθεί πακέτα εθελούσιας εξόδου που έφταναν τις 230.000 ευρώ! Το πρώτο ερώτημα είναι ακριβώς αυτό: Είναι δυνατόν μια ιδιωτική εταιρεία που απασχολεί περίπου 13.000 ανθρώπους και όλη η ελληνική αγορά να υφίστανται πολυήμερη ταλαιπωρία επειδή έξι άνθρωποι δεν δέχθηκαν γενναιόδωρα πακέτα εθελουσίας;
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΟΤΕ είχε προαναγγείλει από το 2018 ότι επρόκειτο να αναθέσει την φύλαξη των κτιρίων του σε εξωτερικούς προμηθευτές και παράλληλα είχε ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας για το προσωπικό φύλαξης, που εκτός από χρήματα που έφταναν ακόμη και τις 230.000 ευρώ, παρείχε τη δυνατότητα απασχόλησης σε ανάλογη θέση στον προμηθευτή, για τρία χρόνια. Από το σύνολο των 74 εργαζομένων, μόνο έξι δεν δέχθηκαν την εθελούσια, χάνοντας -παρασυρμένοι από τους συνδικαλιστές- 185.000 ευρώ σε μετρητά και 45.000 ευρώ σε διασφαλισμένους μισθούς για την επόμενη τριετία. Ετσι, έφυγαν με την νόμιμη αποζημίωση.
Παράλληλα, πηγές του ΟΤΕ σημειώνουν ότι ο ΟΤΕ δεν κάνει μαζικές απολύσεις όπως ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές, αλλά έχει κάνει προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης τα οποία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει χρηματοδοτήσει με ένα δισ. ευρώ, εξ ολοκλήρου από τα κέρδη του. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει από τον ΟΤΕ 6.500 εργαζόμενοι λαμβάνοντας πακέτα ύψους 150.000 ευρώ, κατά μέσο όρο, δηλαδή πολλαπλάσια των νομίμων αποζημιώσεων με παράλληλα προνόμια.
Στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ -στελέχη της οποίας βρέθηκαν στο στόχαστρο ακόμη και του Ρουβίκωνα με αφορμή τους έξι φύλακες- είναι η ανανέωση του προσωπικού. Μάλιστα, στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας έχουν απολυθεί 45 εργαζόμενοι: Οι 15 για λόγους μειωμένης απόδοσης και οι άλλες τριάντα λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων, όπως κλοπές εξοπλισμού και απάτες άλλων μορφών. Από το 2012 έως σήμερα έχουν γίνει παράλληλα 3.200 προσλήψεις για τη στελέχωση των καταστημάτων, των τεχνικών υπηρεσιών και των τηλεφωνικών κέντρων, αλλά και σε νέες ειδικότητες σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς.
Η διοίκηση του ΟΤΕ πάντως, καλεί πλέον τους συνδικαλιστές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΟΤΕ.
Πηγή: protothema.gr