Το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο έκανε, μόλις λίγες μέρες πριν, η εταιρεία τεχνολογίας Τoast η οποία έφτασε να αξίζει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε λίγη ώρα, οι τρεις ιδρυτές της και πολύ καλοί φίλοι, κατάφεραν έτσι, να γίνουν … δισεκατομμυριούχοι.
Ποιοι είναι οι ιδρυτές της;
Ο Στιβ Φρέντετ είναι ο πρόεδρος της Toast, εταιρείας λογισμικού εστιατορίων που παρέχει σύστημα διαχείρισης εστιατορίων και σημείων πώλησης (POS). Ο Φρέντετ διατηρεί 33,2 εκατομμύρια μετοχές οι οποίες αξίζουν πλέον, τουλάχιστον 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Τζόναθαν Γκριμ, επικεφαλής τεχνολογικός διευθυντής της εταιρείας, έχει τον έλεγχο 26,8 εκατομμυρίων μετοχών αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τέλος, την τριάδα των «επιτυχημένων κολλητών» συμπληρώνει, ο Άμαν Ναράνγκ ο οποίος αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Toast και κατέχει 24,6 εκατομμύρια μετοχές, για μερίδιο αξίας που υπολογίζεται σε λίγο πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αρχική ιδέα … δεν πέτυχε
Η πορεία προς την επιτυχία, ξεκίνησε το 2012 όταν οι τρεις τους αποφάσισαν να ιδρύσουν την εν λόγω, λίγο αφότου η προηγούμενη επιχείρηση για την οποία εργάζονταν, η Endeca, πωλήθηκε στην Oracle έναντι 1 δισ. δολαρίων. Ήθελαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα – λογισμικό για εστιατόρια που θα βοηθούσε στις καθημερινές δραστηριότητές των επιχειρηματιών του κλάδου και θα έδινε ώθηση στις επιχειρήσεις τους.
Η αρχική ιδέα πίσω από την Toast αφορούσε στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι τρεις επιχειρηματίες σχεδίαζαν μια πλατφόρμα που θα επέτρεπε στους καταναλωτές να πληρώνουν για γεύματά τους απευθείας από το κινητό τους τηλέφωνο χωρίς να χρειάζεται να κουβαλούν συνέχεια μαζί τους χρήματα. Ωστόσο, κάτι που σήμερα αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, πριν από περίπου μια δεκαετία ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί με επιτυχία στην πράξη. Δεν υπήρχαν συστήματα ούτε όμως και ο απαραίτητος εξοπλισμός ιδίως σε μικρά και τοπικά εστιατόρια και μπαρ προκειμένου η ιδέα τους να γίνει πραγματικότητα.
Αλλαγή πλεύσης
Όλα αυτά, έβαλαν τότε, φρένο στα σχέδιά των τριών καλών φίλων και η ομάδα της Toast αποφάσισε πως έπρεπε να επανεξετάσει την κατεύθυνση και τους στόχους της επιχείρησης εάν ήθελε πράγματι να επέλθει η επιτυχία. Οι ιδρυτές ζήτησαν τότε την πολύτιμη βοήθεια ενός έμπειρου πρώην συνεργάτη τους από την Endeca, του Κρις Κομπαράτο τον οποίο και προσέλαβαν ως CEO. Σημειώνεται πως, ο τελευταίος αξίζει πλέον περισσότερα από 700 εκατομμύρια χάρη στο μερίδιο που διατηρεί στην επιτυχημένη εταιρεία.
Πίσω στο 2012, ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις πληρωμών χρησιμοποιούσαν τα iPad ως ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις τους, αλλά η Toast επέλεξε να βασιστεί στο λογισμικό Android, παρόλο που η τεχνολογία ήταν σαφώς κατώτερη. «Γνωρίζαμε ότι το iOS ήταν καλύτερο λογισμικό», δήλωσε ο Φρέντετ, σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Οι συσκευές ήταν ακριβότερες και υψηλότερης ποιότητας». Αλλά όσο κομψά αν ήταν τα iPad, η Toast γνώριζε καλά πως αν επέλεγε να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της Apple θα καλούνταν να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις και εμπόδια με μεγαλύτερο, το λογισμικό σύστημα της Apple και αυτό διότι είναι κλειδωμένο. Ως προγραμματιστής τρίτου μέρους, οπότε η Toast δεν θα μπορούσε να πετύχει πολλά.
Από την άλλη πλευρά, στο Android, υπήρχαν πράγματι, πολλά σφάλματα και γίνονταν συχνά ενημερώσεις. Ωστόσο, πρόκειται για ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αυτό πρακτικά, σήμαινε ότι η Toast θα μπορούσε να διαθέτει μεγαλύτερη ελευθερία. Το γεγονός αυτό, έδωσε στην Toast την ευελιξία που χρειαζόταν για να καλύψει τη ζήτηση των πελατών. Οι υπηρεσίες της εταιρείας χρησιμοποιούνται τώρα από περισσότερους από 29.000 πελάτες σε τουλάχιστον 48.000 διαφορετικές τοποθεσίες εστιατορίων.
Ο Covid και οι … ευκαιρίες
Η εμφάνιση του κορωνοϊού έπληξε σφοδρά την επιχείρηση η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη βιομηχανία φαγητού. Αλλά καθώς τα εστιατόρια αντιμετώπιζαν περιορισμούς εξαιτίας πανδημίας και προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών για επιλογές φαγητού και ανέπαφη παραγγελία, η Toast ήταν εκεί αρπάζοντας αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Παρουσίασε μια σειρά από προϊόντα και επιλογές που τα περισσότερα πολυτελή εστιατόρια δεν είχαν σκεφτεί ποτέ ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Μια από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες της Toast ήταν η παραγγελία μέσω κινητού τηλεφώνου καθώς και οι ανέπαφες συναλλαγές. Ακριβώς, δηλαδή όλα όσα ήθελε να πετύχει η εταιρεία πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν η τεχνολογία δεν ήταν καθόλου έτοιμη.
Οι ιδρυτές της πλέον, συγκαταλέγονται ανάμεσα σε μια ολοένα και αυξανόμενη ομάδα επιχειρηματιών και ιδρυτών εταιρειών τεχνολογίας που βλέπουν την καθαρή τους αξία να αυξάνεται συνεχώς, σε μια χρονιά κατά την οποία οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας εκτοξεύονται. Οι ιδρυτές των Coinbase, UiPath, Roblox και Robinhood είναι μεταξύ πολλών ακόμη διάσημων επιχειρηματιών που έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο «three comma club» για το 2021. Πρόκειται για την ετήσια λίστα του Forbes στην οποία φιγουράρουν εξαιρετικά πλούσιοι επιχειρηματίες άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο με τη μοναδική προϋπόθεση να διατηρούν περισσότερα από … ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην τράπεζα (ή, μάλλον, στο όνομά τους). Τουλάχιστον 19 εταιρείες τεχνολογίας που κυκλοφόρησαν φέτος αξίζουν τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το FactSet.
Διαβάστε ακόμη
Πώς να διορθώσετε τις άδικες χρεώσεις πριν πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ
«Μάχη» για ανάπτυξη 7,5%, παροχές και νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Το deal της ΑΝΕΚ, το veto των Αυστραλών, οι νέες μετοχές και ο ροκ σταρ Πιερρακάκης