search icon

Επιχειρήσεις

Ώρα αποφάσεων για το μέλλον της ΔΕΗ

Πτολεμαΐδα 5 και ΥΚΩ στο προσκήνιο - Εντός εβδομάδας οι αποφάσεις Κομισιόν για τις επιδοτήσεις των λιγνιτικών αλλά και της ΡΑΕ για ένεση ρευστότητας 

Κρίσιμες αποφάσεις για την το μέλλον της Πτολεμαΐδας 5 αλλά και για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας από τις οφειλές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας προηγούμενων ετών αναμένει την τρέχουσα εβδομάδα, η διοίκηση της ΔΕΗ.

Όπως ανέφερε χθες στο περιθώριο της υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την Παρευξείνια Τράπεζα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μανώλης Παναγωτάκης, τις επόμενες ημέρες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) προβλέπεται να πάρει οριστικές αποφάσεις για την έγκριση κατ΄εξαίρεση του Μόνιμου Μηχανισμού Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) για την Ελλάδα, την οποία η ΔΕΗ έχει χαρακτηρίσει περισσότερο από αναγκαία για να είναι βιώσιμη η «Πτολεμαΐδα V».

Την ίδια ώρα ο κ. Παναγιωτάκης δηλώνει διατεθειμένος να προχωρήσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

«Εμείς βγάλαμε ένα business plan ότι με 28 – 33 ευρώ CO2 και την προϋπόθεση ότι θα δοθούν και ΑΔΙ, οι μονάδες θα είναι κερδοφόρες» δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους. Εμφανίστηκε μάλιστα κατά της ένταξης στο πακέτο και υδροηλεκτρικών μονάδων, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό που θα είναι σε βάρος των Ελλήνων παικτών.

Για την Πτολεμαΐδα 5

Ειδικότερα, για την νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα που η ΔΕΗ έχει δαπανήσει πάνω από 1 δις. ευρώ, ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε χθες ότι η απόφαση που είχε ληφθεί το 2014 για την υλοποίηση του μεγάλου έργου δεν ήταν σωστή και ότι θα ήταν προτιμότερο να κατασκευαστεί η δεύτερη μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας.

Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι έκανε προσπάθειες για να περιορίσει το κόστος σε συνεργασία με τους αναδόχους του έργου που ήταν ατελέσφορες.

«Όταν ελήφθη η απόφαση για την Πτολεμαΐδα V θα ήταν 1.000 φορές προτιμότερο να προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατασκευή της «Μελίτη 2», η οποία με προϋπολογισμό 650 εκατ. ευρώ θα μας έδινε 450 μεγαβάτ, ενώ η Πτολεμαΐδα V με 1,5 δισ. ευρώ παίρνουμε 660 μαγαβάτ».

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισήμανε πάντως ότι τότε στον διαγωνισμό για τη νέα μονάδα στη Μελίτη δεν εμφανίστηκε κανένας επενδυτής, σε αντίθεση με εκείνον της Πτολεμαϊδας.

«Ένας ακόμη λόγος που προχώρησε ήταν ότι έπρεπε να υπάρχει στην Εορδαία μια λιγνιτική μονάδα. Βεβαίως άλλη ήταν τότε η στάση της ΔΕΗ για τον λιγνίτη και άλλη είναι σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη η Πτολεμαΐδα V  είναι μια σύγχρονη μονάδα και αν στελεχωθεί σωστά ώστε να έχει το ελάχιστο λειτουργικό κόστος και εάν βελτιωθεί η αποδοτικότητα των ορυχείων οπότε πέσει το κόστος του λιγνίτη, τότε το κόστος της μπορεί να αποσβεστεί. Προϋπόθεση ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να πάρει η μονάδα επιδοτήσεις ΑΔΙ (υπολογίζονται σε 50 με 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο). Με αυτές τις προϋποθέσεις, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, «υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 350 εκατ. ευρώ έσοδα τον χρόνο».

Οι αποφάσεις για τα ΥΚΩ

Το δεύτερο μέτωπο που θα επιχειρήσει να κλείσει εντός των ημερών η ΔΕΗ είναι η επιστροφή περίπου 250 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ οφειλών από το 2011.

Καθώς το ΥΠΕΝ δεν κατέθεσε την σχετική τροπολογία που θα άνοιγε το δρόμο για την καταβολή των κονδυλίων, η ΔΕΗ ζητά να επιλυθεί το ζήτημα χωρίς νομοθετική ρύθμιση. Στόχος είναι να υπάρξουν μέχρι αύριο οριστικές αποφάσεις για να μπορέσει η επιχείρηση να εγγράψει τη συγκεκριμένη απαίτηση στα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή.

Για να γίνει αυτό όμως, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, θα πρέπει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να στείλει εγκαίρως στο ΥΠΕΝ το ακριβές ποσό των οφειλομένων στη ΔΕΗ. Όπως δήλωσε είναι αβέβαιο ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό, εάν δηλαδή θα μεταφερθεί η υποχρέωση αυτή στους καταναλωτές ή αν θα γίνει με δαπάνη του προϋπολογισμού.

«Θα δούμε πως θα είναι διατυπωμένη η επιστολή της ΡΑΕ. Τι ακριβές ποσό δεν το ξέρουμε. Πέρυσι είχαμε προτείνει να πάμε σε διαιτησία με τον Ρυθμιστή, αλλά δεν προχώρησε», σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Exit mobile version