Επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης του στο υπόλοιπο διάστημα του 2024 περιμένει ο όμιλος Quest, μετά από τις επιδόσεις των εταιρειών του κατά το πρώτο τρίμηνο, που παραδοσιακά είναι το πιο αδύναμο της χρήσης, όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των αναλυτών.

Παράλληλα, προσδιορίσθηκε το ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων του έτους, που αναμένεται να ξεπεράσουν σε αξία τα 40 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο CFO Μάρκος Μπιτσάκος, και στη συνέχεια ανέλυσε το πλάνο ως εξής: το 30% αυτών θα κατευθυνθούν στην θυγατρική των ταχυμεταφορών, την ACS, άλλο ένα 30% στη μητρική Quest Holdings για την στήριξη δυνητικών εξαγορών, ένα 20% στην Uni Systems η οποία διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής και τα άλλα χρήματα, το υπολοιπόμενο 20%, θα διαμοιρασθεί στις άλλες θυγατρικές.

Σημείωσε, επίσης, ότι στο πρώτο φετινό τρίμηνο επενδύθηκαν 3,9 εκατ. ευρώ, έναντι 3 εκατ. ευρώ τη αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτονόητα, αν προκύψουν οι ανάλογες ευκαιρίες, αυτό το budget για πιθανές εξαγορές μπορεί να αυξηθεί… Στην επικαιρότητα διατηρείται τους τελευταίους μήνες και το ενδεχόμενο πώλησης της ACS, εφόσον βρεθεί υποψήφιος αγοραστής ο οποίος θα προσφέρει το απαιτούμενο τίμημα.

Ο CEO του ομίλου Quest, Απόστολος Γεωργαντζής, σε σχετική ερώτηση επανέλαβε αυτό το οποίο κατ’ επανάληψη έχει πει η διοίκηση, μετά και από την αποκάλυψη για τις συζητήσεις με τη γερμανική GLS, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος, Θεόδωρος Φέσσας: ότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την ACS (και άλλες θυγατρικές) και έχουν κατά καιρούς υποβληθεί διάφορες προτάσεις οι οποίες εξετάζονται με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας, των μετόχων και των εργαζομένων, δίχως να οδηγήσουν σε κάποιο deal. Σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια συμφωνία, παρέπεμψε σε μελλοντικές ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται ότι και μέχρι πρόσφατα αναπαράγονταν φήμες που ήθελαν «θέμα χρόνου» την πώληση της ACS.

Η υπόθεση παραμένει, συνεπώς, «ανοικτή».

Για τις όχι ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις του νέου υπερσύγχρονου logistics hub της ACS στο Αιγάλεω, όπου επενδύθηκαν ως σήμερα πάνω από 50 εκατ. ευρώ και προαναγγέλθηκαν άλλα τόσα για την επόμενη πενταετία, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Quest συνέδεσε την πορεία του project -και πάλι- με την ανάπτυξη του e commerce. Εξήγησε ότι την τελευταία διετία η αύξηση για τον κλάδο ήταν σχεδόν μηδενική, κάτι που βοήθησε και την ACS να κερδίσει μερίδια μεν, αλλά τα οφέλη θα γίνουν εμφανή όταν θα «τρέξει» ταχύτερα η αγορά.

«Κάναμε μια επένδυση για πολλά χρόνια και όχι για ένα, δυο χρόνια», ήταν ένα από τα σχόλιά του. Στον τομέα της παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η διοίκηση του ομίλου Quest βάζει «φρένο» στις νέες εξαγορές φωτοβολταϊκών πάρκων προς το παρόν και δεν κρύβει ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό «μια προβληματική κατάσταση», που αφορά τις καθυστερήσεις μηνών στα χρονοδιαγράμματα σύνδεσης των φ/β στο δίκτυο.

«Θα περιμένουμε πώς θα κινηθεί η αγορά μέσα στους προσεχείς μήνες και αν προκύψουν ευκαιρίες, θα τις εξετάσουμε», τονίσθηκε, με τη διευκρίνηση δια στόματος του κ. Γεωργαντζή ότι ο όμιλος παραμένει ενεργός επενδυτικά στα άλλα μέτωπα των δραστηριοτήτων του.

Apple, Xiaomi και Ρουμανία

Για το σύνολο του 2024, η διοίκηση εκτιμά μια ήπια μονοψήφια ανάπτυξη στα ενοποιημένα έσοδα, στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) και στην προ φόρων κερδοφορία, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η πρόβλεψή της είναι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα εξελιχθεί ίσως καλύτερο από το περσινό, του 2023.
Οι επιδόσεις της ACS χαρακτηρίσθηκαν ίδιες ή υψηλότερες από τον μειωμένο μέσο ρυθμό ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ το περιθώριο κερδοφορίας του κλάδου των υπηρεσιών πληροφορικής (με «ναυαρχίδα» τη Uni Systems) επηρεάσθηκε, όπως ειπώθηκε, από το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή του hardware.
Επισημαίνεται ότι η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής παραμένει ισχυρή λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, με το 50% των εσόδων του κλάδου να προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος και το ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων να υπερβαίνει τα 550 εκατ. ευρώ.

«Καλά ήταν τα νέα» για τις πωλήσεις των προϊόντων Xiaomi και Apple, αν και στην δεύτερη περίπτωση δεν βρίσκονται στα περσινά επίπεδα, ωστόσο «…όσο προχωράμε, είμαστε αισιόδοξοι».

Στον κλάδο των ΑΠΕ τα αποτελέσματα της θυγατρικής (Quest Energy) εξαρτώνται στο σύνολο της χρονιάς από τις νέες επενδύσεις, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες.
Η πτώση στα κέρδη προ φόρων του εμπορικού τομέα, οι επιδόσεις του οποίου αναλύθηκαν από τον IRO Αλέξανδρο Ρούστα, αποδίδεται πρωτίστως στη μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους από το οικοσύστημα της Apple, στην υστέρηση της αγοράς κλιματισμού (ΓΕ Δημητρίου, Clima Quest) κατά την εν λόγω περίοδο, λόγω της λήξης του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και στα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα, αποτέλεσμα της αύξησης του επιτοκίου βάσης σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για την επέκταση στην αγορά της Ρουμανίας, όπου το πρόσημο είναι θετικό.

Ο όμιλος Quest κατά το Α’ τρίμηνο του 2024 κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις 303 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 18,6 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 11,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 8,6 εκατ. ευρώ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 6%, αλλά μειώθηκαν, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά -4,2% τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) κατά -14,4% και τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) κατά -14,9%.

Η μείωση των κερδών προ φόρων οφείλεται κυρίως στη μείωση των μικτών περιθωρίων στις εμπορικές δραστηριότητες και στη μεγέθυνση του καθαρού χρηματοοικονομικού κόστους λόγω της αύξησης του επιτοκίου βάσης (Euribor) και του δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μικροσκόπιο» κυβέρνησης και ΤτΕ οι servicers – Τα πρόστιμα από το ΥΠΑΝ και οι νέες άδειες

Β. Φουρλής: Αναζητά νέα κανάλια ανάπτυξης στο Franchise και στα αθλητικά μόδας

Πώς θα κλείσει το ασφαλιστικό κενό: Οι συνομιλίες κυβέρνησης – ασφαλιστικών εταιρειών & τα περιθώρια κινήσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ