search icon

Επιχειρήσεις

Όμιλος Quest: Το «φράγμα» του 1 δισ., οι νέες επενδύσεις και οι επιφυλάξεις λόγω κρίσης

Πότε θα τεθεί σε φουλ λειτουργία το νέο logistics hub της ACS, πότε αναμένεται η δικαστική απόφαση για την ΓΕ Δημητρίου - Ο διπλασιασμός πωλήσεων σε μια 4ετία και το… απρόβλεπτο 2022

Η ανθεκτικότητα του Ομίλου Quest κατά τη διάρκεια της μακράς οικονομικής ύφεσης, όσο και εν συνεχεία από την δοκιμασία στην οποία υπέβαλε το σύνολο σχεδόν της αγοράς η πανδημία, αποδεικνύεται από τους αριθμούς.

Η φετινή επίδοση –για τη χρήση του 2021- των 947,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ενοποιημένων πωλήσεων, όχι μόνο αυξήθηκε κατά 33,3% από τα 721,4 εκατ. ευρώ του 2020, αλλά θεωρείται σχεδόν …διπλάσια από τα 497,6 εκατ. ευρώ του 2018 και υπερτριπλάσια από τα 282,9 εκατ. ευρώ του 2012.

Οι προσδοκίες για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας για το σύνολο των θυγατρικών και των δραστηριοτήτων του και για το 2022 παραμένουν υψηλές, με το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ να μην απέχει πλέον πολύ.

Αν αφαιρεθούν τα μεγέθη της Cardlink, που πουλήθηκε την 30/9/2021 με ταυτόχρονη αποεπένδυση από τον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι ενοποιημένες πωλήσεις από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 915,9 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA σε 64 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 51,3 εκατ. ευρώ, με τριπλασιασμό των καθαρών μετά φόρων κερδών (ΕΑΤ).

Επιφυλάξεις προκαλούν, ωστόσο, ως προς τις αρχικές εκτιμήσεις για τα έσοδα και την κερδοφορία και παρά την καλή πορεία στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής: ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του, όπως η κρίση στις τιμές της ενέργειας και βασικών αγαθών, την οικονομία και την κατανάλωση.

Όπως ανέφερε και χθες το newmoney, ο όμιλος Quest με επικεφαλής του τον Θεόδωρο Φέσσα προϋπολογίζει νέες επενδύσεις 60 εκατ. ευρώ για το 2022, είτε με Ίδια Κεφάλαια, είτε και με τραπεζικό δανεισμό. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα)

Οι δυο εκκρεμότητες

Ένα ποσό 25-30 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την επανεκκίνηση της ΓΕ Δημητρίου (με δημοφιλή brands στο χαρτοφυλάκιο της όπως Toyotomi, Izola, Kerosun, Singer) εφόσον εγκριθεί με απόφαση του Πρωτοδικείου το Σχέδιο Εξυγίανσης της εταιρείας, η οποία αναμένεται εντός του δεύτερου τριμήνου ή αρχές του τρίτου, αν και αρχικώς υπολογιζόταν ως τα τέλη του 2021.

Η είσοδος της Quest Holdings στην ΓΕ Δημητρίου ως στρατηγικού επενδυτή θα ενισχύσει την θέση της στην αγορά των λευκών συσκευών και ιδίως των κλιματιστικών (όπου αντιπροσωπεύει την Gree μέσω της Clima Quest) και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε τζίρο…

«Καταθέσαμε το αίτημα μας και περιμένουμε σύντομα την απόφαση, τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο…», κατά τον CEO κ. Γεωργαντζή.

Σε σχέση με τις επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ οι οποίες καθυστέρησαν λόγω γενικότερων συνθηκών και «μεταφέρθηκαν» από το 2021 στο 2020, περί τα 8-10 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ολοκλήρωση του νέου υπερσύγχρονου logistics hub της ACS, συνολικού budget +40 εκατ. ευρώ, που λειτουργεί πιλοτικά ήδη και μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022 θα τεθεί σε φουλ ρυθμούς, υπερτριπλασιάζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες της εταιρείας curier του ομίλου σε 50.000 αποστολές/ώρα.

Ακόμα, 6 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, κυρίως με την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων που θα ενισχύσουν περαιτέρω το portfolio της θυγατρικής Quest Energy, ενώ, ο όμιλος Quest εξετάζει επενδύσεις ή εξαγορές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του (όπως και στον κλάδο της πληροφορικής, όπου η Uni Systems ήταν ιδιαιτέρα ενεργή επενδυτικά πέρσι).

Στον σχεδιασμό του ομίλου Quest παραμένει και η επένδυση σε κάποια νέα, συμπληρωματική πιθανόν, δραστηριότητα.

Και όπως τονίσθηκε εκ μέρους της διοίκησης, η ισχυρή ρευστότητα, τα συνολικά διαθέσιμα και οι γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχιση των αναπτυξιακών του σχεδίων

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Τα στελέχη του ομίλου μίλησαν για μια εξαιρετική, περσινή χρονιά. Ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής, ο αν. CEO Μάρκος Μπιτσάκος και ο Investor Relations Manager Αλέξανδρος Ρούστας έδωσαν το παρών στη Ετήσια Ενημέρωση των Αναλυτών και απάντησαν σε ερωτήσεις που δέχθηκαν, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2021.

Μετά από μια ισχυρή διψήφια ανάπτυξη, οι θετικές αρχικές προβλέψεις για την πλειονότητα των κλάδων όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος Quest και για το 2022 επιβεβαιώθηκαν από την πορεία του 1ου τριμήνου του έτους.

«Εξακολουθούμε να αναπτυσσόμαστε με διψήφιο ποσοστό στις περισσότερες από τις δραστηριότητες μας», σχολίασε ο κ. Γεωργαντζής, αν και αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε χαμηλότερους ρυθμούς στο 2ο τρίμηνο και πρόσθεσε ότι «οι επενδύσεις μας θα συνεχισθούν, ψάχνουμε ευκαιρίες για να επενδύσουμε σε νέους τομείς».

«Δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε το μέλλον», επισήμανε και αναφέρθηκε στο φιλοεπενδυτικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην χώρα, όσο και στην εμφάνιση της πανδημίας που πριν από δυο χρόνια κανείς δεν περίμενε.

Το ανεκτέλεστο των 400 εκατ. και η κατανάλωση

Το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της Uni Systems (+400 εκατ. ευρώ) και η ώθηση που προσφέρει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα, με διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων για την αναβάθμιση των κυβερνητικών υποδομών, όσο και του ιδιωτικού, φέρνουν τον κλάδο των υπηρεσιών της πληροφορικής και πάλι στην πρώτη γραμμή, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό, όπως και την ικανότητα υλοποίησης των έργων με την κατάλληλη ταχύτητα.

Πρόβλημα αποτελεί η δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού σε τεχνολογίες πληροφορικής που αφορά όλο τον κλάδο…

Οι προοπτικές για όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του ομίλου υπό ομαλές συνθήκες θεωρούνται κατ’ αρχάς ευοίωνες. Η, τουλάχιστον, ο όμιλος διατηρεί παρουσία σε κλάδους που υπόσχονται ανάπτυξη. Για άλλη μια φορά, υπογραμμίσθηκε ότι το ενεργειακό κόστος δεν επηρεάζει τις εταιρείες του, εντούτοις αν η κρίση διαρκέσει πολύ, αναπόφευκτα το αυξημένο κόστος διαβίωσης θα μειώσει τα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών με ότι αυτό θα σημαίνει για την κατανάλωση…

Για την εμπορική δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus) προβλέπεται –παρά τις ανησυχίες για τα προβλήματα της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας- ενίσχυση εσόδων από την αύξηση μεριδίων αγοράς και την ανάπτυξη νέων κατηγοριών προϊόντων και του ηλεκτρονικού εμπορίου (+47,3% το 2021).

Οι υπηρεσίες πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) εκτιμάται, επίσης, ότι μπορούν να αποφέρουν αύξηση εσόδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, λόγω και της πρόσφατα εξαγορασθείσας Ιntelli Solutions η οποία υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση θα έχει λειτουργική κερδοφορία EBITDA άνω του 1 εκατ. ευρώ (+15,6% το 2021).

Για την ACS και τις Ταχυμεταφορές-Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (+7,3% το 2021), γίνεται λόγος για ήπια αύξηση εσόδων σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το ίδιο και για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (Quest Energy) με τις τιμές πώλησης της να είναι σταθερές και την συνολική εγκατεστημένη ισχύ των εν λειτουργία ηλιακών σταθμών να φθάνει τα 30 ΜW με στόχο να υπερβεί τα 32ΜW…

Ωστόσο, η ευμετάβλητη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία καθιστούν την διοίκηση επιφυλακτική ως προς την διατύπωση νεότερων προβλέψεων για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, αν και τονίζουν ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική του θέση θα του επιτρέψει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν…

Ο όμιλος διένειμε τον Φεβρουάριο του 2022 προμέρισμα στους μετόχους του συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ περίπου (1,25 ευρώ ανά μετοχή) και για το νέο μέρισμα τα στελέχη παραπέμπουν στην Γ.Σ. μετά την πρόσφατη διάσπαση μετοχών (stock split).

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην κλοπή του ΦΠΑ

Τα κρασιά του Ferragamo στην Ελούντα, η 100στάρα του Βερέμη, η παράταση της Αττικής Οδού και το μαντήλι του Καραμολέγκου

«Καμπανάκι» από ΤτΕ: Δημιουργούνται ξανά συνθήκες αβεβαιότητας στα ακίνητα

 

Exit mobile version