Με «οδηγό» τις επιδόσεις του στις εμπορικές δραστηριότητες σε απόλυτους αριθμούς (πωλήσεις 626,3 εκατ. ευρώ) και μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των εσόδων του προερχόμενη από τον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής (19,7%), όπως και σε επίπεδο EBITDA (+ 15,3%), ο όμιλος Quest πλησίασε περισσότερο προς το «φράγμα» του 1 δισ. ευρώ (925,93 εκατ. ευρώ, +12% σε σύγκριση με τα περσινά 826,98 εκατ. ευρώ), για το πρώτο μόνο εννεάμηνο του έτους.
Ρυθμοί οι οποίοι «δείχνουν» προς ένα νέο ρεκόρ στο ύψος του ετήσιου κύκλου εργασιών για το 2024 (σ.σ. το 2023 διαμορφώθηκε σε 1,2 δισ. ευρώ).
Οχι τυχαία, η διοίκηση επανέλαβε αυτό που αναφέρει συνήθως στο guidance, ότι δηλαδή παραδοσιακά ο όμιλος Quest οδηγείται σε ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο.
Ειδικότερα δε, σε ένα ισχυρότερο 4ο τρίμηνο όπως κάθε έτος, σε σχέση με τα προηγούμενα και κυρίως το πρώτο και πιο αδύναμο, με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγεθών του.
Τον Οκτώβριο ωστόσο μεσολάβησαν δυο σημαντικές στρατηγικές κινήσεις, που τροποποιούν την σύνθεση του χαρτοφυλακίου του, ενώ η αναλυτική επίδρασή τους στα αποτελέσματά του θα καταγραφεί προσεχώς: η εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή και η πώληση του 20% της ACS στη γερμανική GLS.
Με τη πρώτη συμφωνία η Quest επεκτείνει την παρουσία της στο χώρο των μικρών ηλεκτρικών συσκευών, με την δεύτερη δημιουργεί τις προϋποθέσεις πιθανής μελλοντικής αποεπένδυσης από τον τομέα των ταχυμεταφορών/ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Δυο μεγάλα deals τα οποία απασχόλησαν όπως ήταν αναμενόμενο όσους συμμετείχαν στην καθιερωμένη ενημέρωση των αναλυτών, από τα στελέχη του ομίλου, τον CEO Απόστολο Γεωργαντζή, τον CFO Μάρκο Μπιτσάκο και τον IRO Αλέξανδρο Ρούστα.
Αθροιστικά η Quest αποκτά μια ισχυρότερη ρευστότητα (σ.σ. στην οικονομική έκθεση εννεαμήνου αναγράφονται συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ) που θα την βοηθήσει στις νέες εξαγορές της.
Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γεωργαντζής επισήμανε για άλλη μια φορά την επενδυτική στρατηγική του group στο οποίο ηγείται ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος Θεόδωρος Φέσσας:
Ενα από τα βασικά κριτήρια για μια εξαγορά αποτελεί η επέκταση σε πεδία της αγοράς και η επιλογή εταιρειών-στόχων που αποδίδουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους από τα υφιστάμενα για την Quest.
Άπτό παράδειγμα θεωρείται η περίπτωση της Μπενρουμπή, με το περιθώριο EBITDA της εταιρείας να αγγίζει το 20%, δίνοντας τη διπλή δυνατότητα να δώσει ώθηση στην κερδοφορία της Quest (τόσο στον κλάδο της εμπορικής δραστηριότητας, όσο και στα ενοποιημένα αποτελέσματα) και ταυτόχρονα να επιτευχθούν εσωτερικές συνέργειες.
Αντιστρόφως, όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, με την εξασφάλιση του απαιτούμενου τιμήματος και των αντίστοιχων υπεραξιών, ο όμιλος εξετάζει κάθε καλή πρόταση αποεπένδυσης ή πώλησης ποσοστού σε κάποια θυγατρική του, όπως συνέβη τώρα με την ACS .
Αρχικά, η διοίκηση είχε κάνει λόγο για επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024, στη συνέχεια έριξε τον πήχη στα 25-30 εκατ. ευρώ, αλλά τα δυο deals για Μπενρουμπή και ACS ανέτρεψαν τα δεδομένα.
Με βάση τα σημερινά στοιχεία, το πρόσημο των συγκεκριμένων συναλλαγών είναι θετικό για το ταμείο της Quest, καθώς συμφωνήθηκε να καταβληθούν 27,2 εκατ. ευρώ για το 70% της Μπενρουμπή και να εισπραχθούν 74 εκατ. ευρώ για την πώληση του 20% της ACS.
Το… υπόλοιπο θεωρητικά μπορεί να κατευθυνθεί, έστω μερικώς, είτε σε νέες εξαγορές είτε σε μέρισμα προς τους μετόχους. Ως προς την προσεχή μερισματική πολιτική του ομίλου ωστόσο δεν ανακοινώθηκε κάτι χειροπιαστό. Πρόκειται για ενδεχόμενα που θα εξετασθούν σε επόμενο διάστημα.
Νωρίτερα φέτος πάντως προηγήθηκαν οι επενδύσεις στην πληροφορική, με την ενίσχυση της μετοχικής συμμετοχής της θυγατρικής Uni Systems στην Intelli Solutions κατά 30% (συνολικά 90%) και την είσοδό της με μειοψηφικό μερίδιο στην deep tech νεοφυή εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο Compellio, όπως και η εξαγορά φωτοβολταϊκού σταθμού στο νομό Πέλλας.
Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσό διατέθηκε για τις υποδομές της ACS και για το νέο κατάστημα της iStorm (προϊόντα Apple).
Η «κρυμμένη αξία»
Ένα από τα σημεία που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν η «κρυμμένη αξία» των εταιρειών του ομίλου (με αφορμή την πώληση της ACS στους Γερμανούς), η οποία δεν αναδεικνύεται στο Χρηματιστήριο, στον βαθμό που θα έπρεπε.
Η Quest Holdings απολαμβάνει σημαντικές υπεραξίες, επισημάνθηκε, από μία βασική δραστηριότητα που συστηματικά υποστήριξε και ανέπτυξε τα τελευταία 25 χρόνια.
Η συμφωνία με την GLS προβλέπει, όπως υπενθύμισε η διοίκηση, το δικαίωμα εξαγοράς του εναπομείναντος ποσοστού 80% με ελάχιστο προσυμφωνημένο τίμημα 296 εκατ. ευρώ, είτε στις 31-10-2025 είτε στις 30-10-2026.
Αντιστρόφως, αν δεν ασκηθεί το call option από τους αγοραστές, ο όμιλος Quest διατηρεί το δικό του δικαίωμα να επανακτήσει το πωληθέν 20% με τίμημα που θα καθοριστεί μέσα από μια επίσης προκαθορισμένη (αλλά σύνθετη) «φόρμουλα».
Αν συμβεί αυτό, το τίμημα θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της θυγατρικής και με τα σημερινά δεδομένα η «επιστροφή» του ποσοστού θα αποπληρωθεί με χαμηλότερο ποσό.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, η πώληση του 20% της ACS δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του ομίλου, πλην των καθαρών κερδών μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας.
Κέρδη από τη Ρουμανία
Με διψήφιο ποσοστό αναπτύσσονται οι πωλήσεις από τις δραστηριότητες στη Ρουμανία (Info Quest Technologies Romania, Xiaomi), με την προσδοκία ότι με την πάροδο του χρόνου θα ενισχύεται η κερδοφορία.
Γενικότερα, στις προοπτικές για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης στην Εμπορική Δραστηριότητα εκτιμάται ήπια αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2023 και κερδοφορία κοντά στα περσινά επίπεδα, λόγω της πίεσης του μικτού περιθωρίου, των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων (υψηλού Euribor) και δευτερευόντως λόγω αυξημένων αποσβέσεων.
Στις Υπηρεσίες Πληροφορικής προβλέπεται ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας σε σύγκριση με το 2023, προερχόμενη τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό 50%-50%, με το ανεκτέλεστο ποσό (backlog από υπογεγραμμένες συμβάσεις) να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Για τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες αναμένεται η συνέχιση της πορείας του εννεάμηνου και ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία , ανάλογη ή υψηλότερη του ρυθμού ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Τέλος, για την Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υπάρχει πρόβλεψη για ήπια ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία.
Διαβάστε ακόμη
Ο Μητσοτάκης ξορκίζει τις αναταράξεις στη ΝΔ με στοχευμένες επισκέψεις και σημαντικά έργα
Αναλυτές: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Καθ’ οδόν για χρονιά ρεκόρ ο ΟΠΑΠ – Ο Aρειος Πάγος «έφερε» bonus 7 εκατ. ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα