Η «κούρσα» των εσόδων και των κερδών για τον όμιλο Quest συνδυάζεται με μια επιβράδυνση στο κομμάτι των επενδύσεων για το 2021, καθυστερήσεις που οφείλονται και σε «τρίτους» παράγοντες, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι ματαιώνονται και απλά μεγάλο μέρος τους «μεταφέρεται» για το νέο έτος, το 2022.

Μεγαλύτερη «εκκρεμότητα» θεωρείται η υπόθεση της Γ.Ε. Δημητρίου, για την οποία εξακολουθεί να αναμένεται η δικαστική απόφαση σχετικά με την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της, με την είσοδο της Quest ως στρατηγικού επενδυτή που θα διαθέσει κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ για το «καθολικό restart» της, ενώ, αν συνυπολογισθεί και η προβλεπόμενη ανάληψη «κουρεμένων» υποχρεώσεων σε δάνεια κ.λ.π. της ιστορικής επιχείρησης το ποσό θα φθάσει περίπου στα 30 εκατ. ευρώ.

Η προσθήκη της ΓΕ Δημητρίου στο «δυναμικό» της Quest δημιουργεί υψηλές προσδοκίες σε επίπεδο εσόδων και μεριδίων αγοράς, καθώς αντιπροσωπεύει ισχυρά brands, π.χ. τα δημοφιλή κλιματιστικά Toyotomi κ.ά..

Από τα 70 εκατ. ευρώ των αρχικώς προϋπολογισθέντων επενδύσεων της Quest για το 2021 και παρά την πρόθεση να επιταχυνθούν αυτές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο πήχης δεν ξεπέρασε ως τώρα τα 13,3 εκατ. ευρώ, χρήματα που κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου των ταχυδρομικών υπηρεσιών, την εξαγορά του 60% Intelli Solutions από την Uni Systems στον τομέα της πληροφορικής κ.ά.


Θεόδωρος Φέσσας

Συνολικά, εκτιμάται ότι θα επενδυθούν 20 με 25 εκατ. ευρώ από την Quest σε διάφορες δραστηριότητες ως το τέλος του 2021 (δηλαδή, επιπλέον 7 με 12 εκατ. ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια «απόκλιση» 45 – 50 εκατ. σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί. Το μπάτζετ αυτό θα διατεθεί εντός του 2022, όπως επιβεβαίωσαν κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων 9μήνου του ομίλου ο Διευθύνων Σύμβουλος, Απόστολος Γεωργαντζής, και ο αναπληρωτής CEO, Μάρκος Μπιτσάκος.

«Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδιασμού δεν προήλθαν από επιλογή μας, απλά συνέβη και επεξεργαζόμαστε τις κινήσεις που θα κάνουμε το 2022», ανάφερε ο κ. Γεωργαντζής. Στην άλλη μεγάλη επένδυση της Quest για το νέο κέντρο διαλογής της ACS θα «μπουν» κάποια ακόμα χρήματα μέχρι τέλος του χρόνου (και ίσως άλλα 6 με 8 εκατ. ευρώ το ’22), στην «πράσινη» ενέργεια θα επενδυθούν 1 με 2 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο (και άλλα 4 εκατ. ευρώ με τη νέα χρονιά) και θα πρέπει να σημειωθεί ότι 8 εκατ. ευρώ προορίζονταν για την Cardlink, η οποία πουλήθηκε και δεν ανήκει πλέον στον όμιλο.

«Ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς»

Οι άνθρωποι της διοίκησης του ομίλου δήλωσαν υπερήφανοι για την είσοδο της μετοχής της μητρικής Quest στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25 Large Cap του χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό με την αύξηση πωλήσεων κατά 39,9% (669,3 εκατ. ευρώ) σε ενοποιημένη βάση, κερδών EBITDA 35,4% (57,9 εκατ. ευρώ), κερδών προ φόρων ΕΒΤ 59,1%(120,1 εκατ. ευρώ) και πενταπλασιασμό στα καθαρά μετά φόρων κέρδη (ΕΑΤ) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Επισημαίνεται δε, ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της συμμετοχής στην Cardlink (ηλεκτρονικές πληρωμές με POS) στην γαλλική Worldline απέφερε έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη 85 εκατ. ευρώ στη μητρική εταιρεία και 75,8 εκατ. ευρώ στον Όμιλο.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Quest, Απόστολος Γεωργαντζής

«Όλοι οι τομείς και οι θυγατρικές του ομίλου παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη και ισχυρή ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Μπιτσάκος και ο κ. Γεωργαντζής συμπλήρωσε ότι υπήρξε θετική επίδραση της πανδημίας σε τομείς που συσχετίζονται με την τεχνολογία (υπηρεσίες και προϊόντα πληροφορικής, προϊόντα τηλεπικοινωνιών), με διψήφια ως επί το πλείστον αύξηση (σ.σ. πλην του τομέα παραγωγής ενέργειας) και κερδοφορία.

Υπολογίζεται ότι το 4ο τρίμηνο οι πωλήσεις θα κινηθούν σε πιο «χαλαρούς» ρυθμούς, σε μια «περίεργη εποχή» με ανησυχίες για νέα lockdown. Επίσης, παρά τις επιδόσεις της εμπορικής δραστηριότητας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα πιθανόν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων στα τέλη του έτους, στις αρχές του ’22 υπάρχει ανησυχία ότι θα σημειωθεί το peak σε αυτό το φαινόμενο και αργότερα η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Θετική πορεία προβλέπουν πάντως και για το 2022 τα στελέχη της Quest, η οποία κινείται με «κεκτημένη ταχύτητα» και θα βασισθεί για τη μελλοντική της ανάπτυξη τόσο στο «κομμάτι» των επενδύσεων, οι οποίες θα «μεταφερθούν» από το 2021, στους πρώτους μήνες του 2022, όσο και στο -υπό κατάρτιση- νέο στρατηγικό πλάνο της για την προσεχή 5ετία.

Uni Systems και ACS

Η Quest περιμένει πολλά από την Uni Systems και την ACS, καθώς η μεν πρώτη αναλαμβάνει πλήθος έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της σε μεγάλους διαγωνισμούς ψηφιοποίησης του δημοσίου (σ.σ. συμμετέχει σε μια από τις 3 κοινοπραξίες που πέρασαν στον «τελικό» της διαδικασίας για την ανάδειξη αναδόχου στο project των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες), η δε θα «ανεβάσει ταχύτητα» μόλις τεθεί σε φουλ ρυθμούς το νέο logistics hub της στο Αιγάλεω, περί το τέλος του 2021 με αρχές του 2022.


Ο αναπληρωτής CEO, Μάρκος Μπιτσάκος

Από τα «γερά χαρτιά» των εταιρειών του ομίλου χαρακτηρίζονται brands, όπως π.χ. τα τηλέφωνα Xiaomi που αποφέρουν το 30% των εσόδων της Info Quest και εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 80%, το ίδιο και η πρόσφατα αγορασθείσα κατά 60% και ταχέως αναπτυσσομένη Intelli Solutions (η οποία εντάχθηκε από τον Οκτώβριο στην Quest και ουσιαστικά τα μεγέθη της θα προσμετρηθούν πλήρως από το 2022), η Clima Quest κ.ά.

Σε ερωτήσεις που δεχθήκαν τα στελέχη της Quest, όπως για το αν θα εμπλακεί η Uni Systems σε νέα projects για την κατασκευή Data Centers, η απάντηση είναι ότι ο τομέας δεν ανήκει στις core business του ομίλου και αν υπάρξει κάποια συμμετοχή ενδεχομένως θα αφορά και την Info Quest. Απόφαση για το αν θα γίνει split μετοχών θα ληφθεί στις αρχές του ’22, με τη ρευστότητα του ομίλου να διατηρείται ισχυρή (με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ) και με την απόφαση για διανομή προσωρινού μερίσματος 1,1875 ευρώ ανά μετοχή από την Quest Συμμετοχών πολύ «νωπή».

Διαβάστε ακόμη

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: 420 δόσεις στις τράπεζες, 240 στο δημόσιο και κούρεμα 80%

«Grand Chalet»: Το «στοιχειωμένο» στολίδι των βορείων προαστίων (pics)

Οι δωρεάν ψηφιακές υπογραφές του «Πιερ», η εξαγορά της HSBC από την Τράπεζα Πειραιώς και το νέο σχήμα του Βαρδινογιάννη