search icon

Επιχειρήσεις

Όμιλος Καράτζη: Ποντάρει σε ενέργεια – τουρισμό αλλά «απλώνει δίχτυα» σε αερομεταφορές και κατασκευές

Η βουτιά των οικονομικών επιδόσεων το 2020, η διεκδίκηση του λιμένα Ηρακλείου, οι νέες δραστηριότητες, η αεροπορική εταιρεία Panellenic που απέκτησε το πρώτο Cessna XLS και το επενδυτικό σχέδιο μαμούθ στις ΑΠΕ

Μπορεί ο Όμιλος Καράτζη να ξεκίνησε πριν μισό περίπου αιώνα με την κατασκευή δικτυών, όπου κυριάρχησε στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει…απλώσει τα δίκτυα του σε αρκετές ακόμη δραστηριότητες, ενώ ετοιμάζεται και για νέες.

Έτσι, ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στον τουρισμό, ενώ έχει στα σκαριά επενδυτικό πλάνο μαμούθ, ύψους 1 δισ. ευρώ στην ενέργεια. Παράλληλα είναι ανάμεσα στους διεκδικητές της μακροχρόνιας παραχώρησης του λιμένα Ηρακλείου και στρέφει το βλέμμα του και προς τις κατασκευαστικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, από το καλοκαίρι άνοιξε τα… φτερά του και στον τομέα των αερομεταφορών με την εταιρεία Panellenic Private Aviation.

Η αφετηρία για τον Όμιλο, -στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο Αντώνης Καράτζης-, ήταν το 1974 και σήμερα διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Μελιδοχώρι, ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, Λάρισα) και ένα στη Γερμανία (Henfenfeld) με συνολική ετήσια δυναμικότητα μεγαλύτερη των 30.000 τόνων, ενώ έχει παρουσία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία.

Η βιομηχανική δραστηριότητα περιλαμβάνει την παραγωγή μιας σειράς προϊόντων όπως σακιά, προϊόντα χορτοδεσίας, σωληνωτά δίχτυα, δίχτυα παλετοποίησης, δίχτυα χριστουγεννιάτικων δέντρων, display bags, ελαστικά δίχτυα συσκευασίας κρέατος, δίχτυα σκίασης, καθώς και δίχτυα για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα αλλά και τον κλάδο των κατασκευών, καλύπτοντας μια ευρεία γκάμα αναγκών.

Ο βαρύς «λογαριασμός» της πανδημίας

Το δύσκολο, λόγω της πανδημίας, για όλη την οικονομία και τις επιχειρήσεις 2020, σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τη λιανική αγορά ρεύματος με την πώληση της θυγατρικής ΚΕΝ, αλλά και την έξοδο της μητρικής από το Χρηματιστήριο έφερε για τον Όμιλο Καράτζη μεγάλη βουτιά στις οικονομικές επιδόσεις.

Έτσι ο συνολικός κύκλος εργασιών το 2020 διαμορφώθηκε σε 74.489.081 ευρώ έναντι 191.925.987 ευρώ το 2019, καταγράφοντας πτώση 61,2%. Αυτή οφείλεται στην καθίζηση της τουριστικής δραστηριότητας, με τις πωλήσεις να πέφτουν στα 1.639.239 ευρώ έναντι 16.799.866 ευρώ την προηγούμενη χρονιά (-90,2%) και της ενεργειακής, όπου, -λόγω μη ενοποίησης της ΚΕΝ-, οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 5.976.981 ευρώ έναντι 110.632.669 ευρώ (-94,6%). Αντίθετα οι επιδόσεις της βιομηχανικής δραστηριότητας ήταν αυξημένες στα 66.872.861 ευρώ έναντι 64.493.453 ευρώ το 2019.

Αντώνης Καράτζης

Παράλληλα, οι ενοποιημένες πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 72,64 εκατ. ευρώ από 87,38 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση 16,9%, η οποία οφείλεται κυρίως στην πτώση των εσόδων του ξενοδοχειακού τομέα αφού λειτούργησε για περιορισμένο διάστημα μόνο το ξενοδοχείο Nana Princess λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 10,14 εκατ. ευρώ έναντι 26,87 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη μετά από φόρους σε 7,42 εκατ. ευρώ έναντι 20,37 εκατ. ευρώ.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου αυξήθηκε σε 74,35 εκατ. ευρώ λόγω της απορρόφησης της θυγατρικής ΑΝΤΑΚΑΡ, ενώ το προϊόν του δανείου διατέθηκε για την αγορά των μετοχών μειοψηφίας της Καράτζη Α.Ε. στο πλαίσιο δημόσιας πρότασης (Squeeze Out) για την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο.

Σταθερά υψηλές επενδύσεις

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές επιδόσεις οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε 17,2 εκατ. ευρώ και της εταιρείας σε 17,57 εκατ. ευρώ, κάτι που συνέβαλε στην αυτοχρηματοδότηση σημαντικού μέρους των επενδυτικών σχεδίων. Στο πλαίσιο αυτό κατά το 2020 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 13,7 εκατ. ευρώ περίπου που αφορούν κυρίως την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Nana Beach αλλά και τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα Nana Princess καθώς και 4,8 εκατ. ευρώ για τη επέκταση των εγκαταστάσεων στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά δύο οικοπέδων, έκτασης 9 στρεμμάτων, στην περιοχή Δράπανος Χερσονήσου, όμορων των υφιστάμενων Nana Hotels για την επέκταση του Nana Princess, με κατασκευή πέντε ανεξάρτητων βιλών και την ολοκλήρωση του project Nana Sports Center με την κατασκευή υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου. Αυτό θα περιλαμβάνει 18 γήπεδα τένις, waterpark, δύο νέες κλειστές πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, δύο νέα εστιατόρια, συνεδριακό κέντρο-πολυχώρο και Spa. Το Nana Sports Center αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τη σεζόν του 2022.

Οι εκτιμήσεις για φέτος και τα νέα «φτερά»

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την φετινή χρονιά, στη βιομηχανική δραστηριότητα αναμένεται αύξηση του κύκλου εργασιών λόγω της επέκτασης σε νέες αγορές και προϊόντα. Ταυτόχρονα όμως αναμένει αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας στην τιμή του πολυαιθυλενίου και της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης.

Ο ξενοδοχειακός τομέας επανέκαμψε φέτος και αναμένεται να κλείσει σε ικανοποιητικά επίπεδα πωλήσεων λόγω εξομάλυνσης αγοράς μετά τους κραδασμούς της πανδημίας και με όπλο την ολική αναβάθμιση του ξενοδοχείου Nana Golden Beach και την εμπορική ωρίμανση τoυ Nana Princess, που εδραιώνεται ως ένα υψηλού επιπέδου luxury hotel στην παγκόσμια αγορά.

Ως προς τον κλάδο παραγωγής ενέργειας, οι πωλήσεις του κλάδου φωτοβολταϊκών εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες (επίπεδο ηλιοφάνειας) και στη χρήση 2021 δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με το 2020.

Παράλληλα, στο «διάδρομο απογείωσης» βρίσκεται πλέον η αεροπορική εταιρεία Panellenic Private Aviation, με τον Αντώνη Καράτζη να ποντάρει στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κομμάτι των VIP πτήσεων.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2020 με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της αεροπορικής μεταφοράς επιβατών, με ειδίκευση στις ιδιωτικές VIP πτήσεις. Τον Φεβρουάριο του 2021 η μητρική προέβη στην ολοσχερή κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Panellenic ύψους 2.970.000 ευρώ για την αγορά αεροσκάφους τύπου Cessna XLS προκειμένου να εκκινήσει το πτητικό της έργο. Από τον περασμένο Μάιο η εταιρεία ξεκίνησε τις εμπορικές πτήσεις.

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος αποφάσισε να διεκδικήσει τη μακροχρόνια παραχώρηση του λιμένα Ηρακλείου. Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχε μαζί με την FHL Η. Κυριακίδης Μάρμαρα μέσω της κοινοπραξίας «Gray Pier Heraklion Port». Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022 συμμετέχουν άλλα 9 σχήματα, μεταξύ των οποίων οι κοινοπραξίες Grimaldi Euromed-Μινωϊκές Γραμμές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Aviareps Ελλάς, Portek με τον τουρκικό όμιλο Global Ports, Attica Συμμετοχών με την Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΣΕΚΑΒΙΝ (συμφερόντων της οικογένειας Ι. Σ. Βαρδινογιάννη) με την Goldenstep Shipping του ομίλου Seajets, όπως επίσης ο ΟΛΘ και η τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ.

«Βλέπει» και προς τις κατασκευές

Φαίνεται, όμως, ότι ο Όμιλος Καράτζη διαβλέπει και νέες ευκαιρίες στον κλάδο των ακινήτων και των κατασκευών. Τούτο προκύπτει από την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας που έγινε στα τέλη Οκτωβρίου, μετά την οποία προστέθηκαν αρκετοί νέοι σκοποί.

Μεταξύ αυτών:

– Η συμμετοχή με οποιοδήποτε τρόπο σε νομικά πρόσωπα, εταιρείες και κοινοπραξίες, ημεδαπές ή αλλοδαπές, οιασδήποτε νομικής μορφής, με δραστηριότητες στους κλάδους συμμετοχών, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, ανάληψης ή /και εκμετάλλευσης, αυτοχρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων έργων, κατασκευών ιδιωτικών ή δημόσιων έργων, κατασκευών ιδιωτικών ή δημόσιων έργων, παροχής υπηρεσιών συντήρησης, τεχνικής λειτουργίας και διαχείρισης πάσης φύσεως εγκαταστάσεων, λατομικών δραστηριοτήτων, κατασκευής ή/και εκμετάλλευσης ενεργειακών έργων και προγραμμάτων, εξοπλισμών, προμηθειών, τουριστικών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, εταιρειών περιβαλλοντικής διαχείρισης.

– Η ανέγερση, κατασκευή, μετατροπή και συντήρηση κτιρίων, οικοδομών, καταστημάτων, γραφείων, κατοικιών και οποιωνδήποτε άλλων ακινήτων, γενικών ή ειδικών σκοπών, επί οικοπέδων που ανήκουν στην Εταιρεία ή και σε τρίτους και γενικά η τροποποίηση, βελτίωση και ανάπτυξη των ακινήτων και οποιασδήποτε άλλης περιουσίας της Εταιρείας ή τρίτων.

-Η απόκτηση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση, διαχείριση, ανάπτυξη, πώληση ακινήτων με οποιονδήποτε τρόπο και σύστημα καθώς και η ανέγερση ή/και επισκευή ή /και αναπαλαίωση οικοδομών και εν γένει ακινήτων.

-Η ανέγερση οικοδομών και οικοδομικών συγκροτημάτων εργολαβικά ή με αντιπαροχή.

-Η ανάληψη, εκπόνηση ή και ανάθεση σε τρίτους κάθε είδους τεχνικών μελετών(αρχιτεκτονικών, στατικών, μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών, περιβαλλοντικών) καθώς και τεχνικών, οικονομικών και οικονομοτεχνικών μελετών.

-Η ανάληψη και εκτέλεση, συντήρηση και λειτουργία πάσης φύσεων τεχνικών έργων, Δημοσίων ή Ιδιωτικών, καθώς και η ανάληψη και εκπόνηση πάσης φύσεως συναφών μελετών και ερευνών.

Επενδύσεις 1 δισ. στην ενέργεια

Πάντως, το γερό χαρτί στο οποίο ποντάρει ο Όμιλος είναι ο τομέας της ενέργειας όπου έχει στα σκαριά επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ο ένας «πυλώνας» αυτού του πλάνου αφορά τις ΑΠΕ και τη μεγάλη επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.192,75 MW στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, η οποία προχωράει με γοργούς ρυθμούς.

Αυτό το project έχει ενταχθεί σε δύο σκέλη στις «Στρατηγικές Επενδύσεις» του Ν.4608/2019. Το πρώτο σκέλος (ύψους 421,6 εκατ. ευρώ) προβλέπει τη δημιουργία 26 νέων φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 830 MWp, σε διάφορες εκτάσεις στη Μαγνησία, τη Λάρισα και το Κιλκίς και βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Τον Αύγουστο του 2021 εντάχθηκε στις «Στρατηγικές Επενδύσεις» και το δεύτερο σκέλος που αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών 362,75 MW. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του Δ.Σ. για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2020, «προχωρούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των ΦΒ πάρκων προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία και η υλοποίηση των σχεδίων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022».

Επίσης, τονίζεται ότι «ο Όμιλος στοχεύει στην ενδυνάμωση της θέσης του στον τομέα των ΑΠΕ με τη διενέργεια νέων πράσινων επενδύσεων». Με βάση τα σημερινά δεδομένα το μελλοντικό εκτόπισμα του Ομίλου στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας θα ξεπερνά το 1,1 GW, καθιστώντας τον έναν από τους πλέον ισχυρούς παίκτες του κλάδου.

Παράλληλα, μπαίνει σε παραγωγική λειτουργία το αιολικό πάρκο της θυγατρικής «Αιολική Πνοή Αποσκιάς» ισχύος 8,4 MW, στην θέση «Άγιος Ιωάννης» της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου, στη Βοιωτία. Πρόκειται για επένδυση 13,2 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει εκτός από το αιολικό πάρκο και τον Υποσταθμό, όπου μπορούν να συνδεθούν όμορα αιολικά πάρκα που βρίσκονται ή θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Ο δεύτερος «πυλώνας» του επενδυτικού πλάνου για την ενέργεια αφορά την προοπτική δημιουργίας του νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 660 MW στη Λάρισα. Ο Όμιλος Καράτζη έλαβε από τη ΡΑΕ την άδεια τον Απρίλιο του 2019 και το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης προσεγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η άδεια για τη νέα μονάδα δεν περιελήφθη στη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής ΚΕΝ Α.Ε προς τη Volton που έκλεισε τον Νοέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2020, με το τίμημα να ανέρχεται στα 14,1 εκατ. ευρώ και το καθαρό κέρδος,- όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις-, στα 13,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ομίλου Καράτζη εξετάζει διάφορα σενάρια για το θέμα της μονάδας, μεταξύ των οποίων και η ενδεχόμενη συμμαχία με ξένους παίκτες του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη:

Τι πρέπει να ξέρετε για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που «φρακάρει» τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μαξ Φερστάπεν: Το «χρυσό» συμβόλαιο, τα bonus και οι χορηγοί του νέου «Μίδα» της Formula 1

Ενεργειακή κρίση: Εφεδρείες και για νέα μέτρα κρατά η κυβέρνηση – Τι εξετάζεται

Exit mobile version