search icon

Επιχειρήσεις

Όμιλος Δουζόγλου: Επενδύσεις €100 εκατ. για τα 70 ακίνητα του χαρτοφυλακίου

Το χαρτοφυλάκιο «χτίστηκε» σταδιακά από τη δεκαετία του ’90 και αφορά ξενοδοχεία, κτήρια γραφείων, εκτάσεις γης, τουριστικά ακίνητα και κατοικίες

«Εχουμε πλέον ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 70 ακίνητα και αξία κτήσης πάνω από 180 εκατ. ευρώ κι έρχεται τώρα η ώρα να περάσουμε στην αξιοποίησή του».

Τάδε έφη χθες στην επίσημη «πρώτη» της παρουσίασης του ομίλου Θεόδωρου Δουζόγλου, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, με μακρά πορεία ο ίδιος στο εγχώριο επιχειρείν, έχοντας μάλιστα διατελέσει, επί δύο δεκαετίες σχεδόν, ανώτατο στέλεχος του ομίλου Κοντομηνά.

Ο κ. Αλβέρτης έχει αναλάβει ως επικεφαλής του νέου εγχειρήματος ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και θέλει τώρα να «τρέξει» τα πρώτα projects του ομίλου Δουζόγλου, ξεκινώντας από το κομμάτι της φιλοξενίας και δη από το ξενοδοχείο Mistral στον Πειραιά.

Το επιχειρηματικό πλάνο του ομογενούς από τη Βενεζουέλα, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός όταν προχώρησε εν μέσω κρίσης, το 2015, στην αγορά του ιστορικού «Πεντελικόν» στην Κηφισιά κι εξακολουθεί να θέλει να τηρεί χαμηλό προφίλ χωρίς να εμφανίζεται στα επιχειρηματικά και κοινωνικά δρώμενα, περνά τώρα, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε χθες, στη φάση της υλοποίησης.

Απαντώντας μάλιστα στο ερώτημα για ποιο λόγο καθυστέρησε η αξιοποίηση των ακινήτων που έχει αποκτήσει σταδιακά μέσα στην τελευταία τετραετία ο όμιλος, ο κ. Αλβέρτης ανέφερε ότι «πλέον έχουμε μία ομάδα στελεχών που μπορεί να υποστηρίξει το εν λόγω εγχείρημα». Επιπλέον, όπως ανέφερε ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του κ. Δουζόγλου έχει «χτιστεί» σταδιακά ήδη από τη δεκαετία του ’90 με ουκ ολίγα ακίνητα, τα οποία αποφέρουν εδώ και χρόνια εισόδημα, είτε πρόκειται για γραφεία είτε ακόμη και για κατοικίες που κτίστηκαν στο παρελθόν, ενώ τα ξενοδοχειακά ακίνητα είναι αυτά που στην πλειονότητά τους παραμένουν αναξιοποίητα.

Το πλάνο ανάπτυξης

Τώρα το πλάνο, περιλαμβάνει κυρίως την αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων- χωρίς να αποκλείονται και νέες αγορές εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις- ενώ στα μελλοντικά σχέδια, μέσα στο 2020, είναι η εισαγωγή της holding SCD στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Για την Ελλάδα, ο όμιλος διερευνά, έχοντας ήδη προχωρήσει και σε έναν πρώτο κύκλο επαφών, και το θέμα της Επενδυτικής Ακινήτων, είτε με τη δημιουργία δικής του ΑΕΕΑΠ είτε ακόμη και με τη στρατηγική συμμετοχή σε άλλη (μη εισηγμένη) εταιρεία.

«Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ομίλου αφορά πέντε βασικούς τομείς», ανέφερε χθες ο κ. Αλβέρτης. Πρώτος τομέας, ο ξενοδοχειακός, με ξενοδοχεία που έχουν περιέλθει στην ομπρέλα του ομίλου και παραμένουν αυτή την στιγμή σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα, δεύτερος τομέας τα κτίρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, το Μαρούσι, Χαλάνδρι, Πειραιά κ.τ.λ. από τα οποία προκύπτει αυτή την στιγμή εισόδημα από τα μισθώματα.

Στις νέες αγορές στον τομέα των γραφείων αλλά στη Θεσσαλονίκη είναι κι ένα κτίριο γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, για το οποίο ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή λόγω των εκκρεμοτήτων.

Τρίτος τομέας οι αποθηκευτικοί χώροι, όπου ο όμιλος διαθέτει χώρους στον Ασπρόπυργο, μισθωμένους στον όμιλο Σκλαβενίτη, ενώ πρόσφατα προχώρησε και στην αγορά μιας ακόμη έκτασης εντός Αττικής με τον στόχο «να φτιάξουμε τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους στην Ελλάδα». Τέταρτος τομέας είναι οι κατοικίες με σταδιακές αγορές σε περιοχές όπως τα νότια προάστια, το Παλαιό Ψυχικό και η Φιλοθέη, ενώ η πέμπτη μεγάλη κατηγορία αφορά τα οικόπεδα και τη γή.

Εκτός από τα ακίνητα, ο όμιλος έχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και «σ’ αυτό που αποτελεί το DNA του ομίλου στη Βενεζουέλα, τον τομέα των τροφίμων, στο κομμάτι π.χ. της παραγωγής, της διανομής και των εξαγωγών», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κ. Αλβέρτης.

Σημειωτέον ότι στη Βενεζουέλα ο όμιλος της οικογένειας Δουζόγλου έχει παρουσία στο επιχειρείν για οκτώ δεκαετίες, καταλήγοντας σε έναν επιχειρηματικό όμιλο με πολυσχιδείς δραστηριότητες κυρίως στους κλάδους των τροφίμων, της διανομής, των σούπερ μάρκετ κ.τ.λ. με 10.000 υπαλλήλους, η περιουσία του οποίου ωστόσο «απαλλοτριώθηκε» από το καθεστώς Μαδούρο. Ο ίδιος ο Θεόδωρος Δουζόγλου, ως Ελληνας του εξωτερικού, είχε απευθύνει αίτημα για συνδρομή από την ελληνική κυβέρνηση -όπως συνέβη και με άλλες επιχειρήσεις από την Ισπανία ή την Πορτογαλία που πέτυχαν τελικά να περισώσουν τις δραστηριότητές τους.

Στην Ελλάδα, ειδικά για τον κλάδο των τροφίμων κι απαντώντας στο θέμα της Creta Farms και στο γιατί τελικά δεν προχώρησε στη διεκδίκηση της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας, ο ίδιος ανέφερε ότι «θέλαμε να ενισχύσουμε την διοικητική ομάδα με διεθνή παίκτη, κάτι το οποίο δεν ευοδώθηκε». Παρόλ’ αυτά, το ενδιαφέρον του ομίλου για το χώρο των τροφίμων συνολικά στη χώρα μας παραμένει σε προϊόντα κυρίως εξαγωγικά.

Στο κομμάτι της χρηματοδότησης, ο όμιλος έχει λάβει δάνειο 15 εκατ. ευρώ από την Optima Bank, έχει έλθει σε νέα συμφωνία με την Aegean Baltic Bank ενώ επίκειται και συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα.

Τα τουριστικά ακίνητα

Οι πρώτες και πιο άμεσες επενδύσεις αφορούν τα τουριστικά ακίνητα αρχής γενομένης από το ξενοδοχείο Mistral στον Πειραιά, το οποίο υπολογίζεται ότι μπορεί να λειτουργήσει προς το τέλος του επόμενου έτους στην μεσαία κατηγορία των ξενοδοχείων με 84 δωμάτια, σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου  ΙSV, μετά από μία επένδυση που μπορεί να κυμανθεί κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.

Σε επαφές με δύο αλυσίδες βρίσκεται ο όμιλος για το πρώην Πεντελικόν, το οποίο θα απαιτήσει κεφάλαια άνω των 12 εκατ. ευρώ προκειμένου να ξανανοίξει ως πεντάστερη μονάδα- όχι νωρίτερα ωστόσο από το 2021 δεδομένου ότι χρειάζεται εκτεταμένη ανακαίνιση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σταδίου 15, στην Παλιά Βουλή, το οποίο επίσης θα χρειαστεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Εκτός Αθηνών, στη Μύκονο οι συνολικές επενδύσεις που δρομολογούνται, με βάση τον προγραμματισμό του ομίλου, αντιστοιχούν σε κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ για την παράλληλη λειτουργία του ξενοδοχείου «Λητώ», του συγκροτήματος βιλών που αγοράστηκε από την οικογένεια Αγγελόπουλου και ενός resort 140 δωματίων στην παραλία Ελιά. Ως προς το τελευταίο, στόχος είναι να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ένα διεθνές brand το οποίο εξειδικεύεται στη λειτουργία ξενοδοχειακών πολυτελών μονάδων που απευθύνονται σε πελάτες με υψηλά οικονομικά βαλάντια.

Για το ξενοδοχείο «Λητώ», το οποίο είχε αποκτηθεί με τίμημα στα 17 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ, οι καθυστερήσεις για την αξιοποίησή του οφείλονται σε δικαστική εμπλοκή του ομίλου με τον ενοικιαστή του ξενοδοχείου.

Από τα ξενοδοχειακά ακίνητα που δίνουν εισόδημα αυτή τη στιγμή στον όμιλο είναι και το 4 αστέρων «Athenaeum Smart Hotel» στη λεωφόρο Συγγρού, το οποίο έχει αγοραστεί και λειτουργεί από την ομάδα του «Athenaeum», ενώ επίσης εισόδημα δίνουν και οι 11 βίλες που αγοράστηκαν από την οικογένεια του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Μύκονο, καθώς επίσης και ένα συγκρότημα στην Κεφαλονιά που είχε αγοραστεί στο παρελθόν.

Exit mobile version