search icon

Επιχειρήσεις

O «βασιλιάς» του άνθρακα επιβραβεύει τους μετόχους με $4,5 δισ.

Τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου εκτινάχθηκαν στα 18,9 δισ. δολάρια

Το ποσό των 4,45 δισ. δολαρίων, υπό τη μορφή μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών, θα επιστρέψει η Glencore στους μετόχους της, μετά τον υπερδιπλασιασμό των κερδών του α’ εξαμήνου, ως απόρροια της εκτόξευσης των τιμών του άνθρακα. 

Η αγγλο-ελβετική εταιρεία, η οποία θεωρείται η Νο.1 στον τομέα εξόρυξης και εμπορία άνθρακα, συγκαταλέγεται στους μεγάλους «νικητές» της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, καθώς το άλμα τιμών στα ορυκτά καύσιμα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «γέμισε» με το παραπάνω τα ταμεία. 

Μ’ αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, κατάφερε να καλύψει ένα μέρος του χαμένου έδαφος των προηγούμενων ετών, δεδομένου ότι η Glencore υπο-απέδιδε σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλευτικές εταιρείες, όπως οι BHP και Rio Tinto, οι οποίες είχαν περιορίσει την έκθεση στον άνθρακα και είχαν στραφεί σε εναλλακτικές επενδύσεις.  

Σήμερα, όμως, που το «μαύρο» ορυκτό είναι και πάλι περιζήτητο, λόγω της γνωστής κατάστασης με το φυσικό αέριο, η Glencore δρέπει τους καρπούς της επιμονής της να συνεχίσει να επενδύει στον συγκεκριμένο κλάδο, παρά την τάση προς τις «καθαρότερες» μορφές ενέργειας.. 

Είναι ενδεικτικό ότι τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου εκτινάχθηκαν στα 18,9 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 9,5 δισ. δολάρια προέρχονταν αποκλειστικά από την παραγωγή άνθρακα. Ένα ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021.  

Η τιμή, άλλωστε, του άνθρακα έχει εκτοξευτεί φέτος, καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν διακόψει τις εισαγωγές από τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων στη Μόσχα, κάτι που έχει οδηγήσει σε μείωση της διεθνούς προσφοράς. Ταυτόχρονα, το άλμα στην τιμή του αερίου στρέφει αρκετές χώρες προς τον άνθρακα, ο οποίος παραμένει πιο φθηνός.  

Επιβραβεύοντας τους μετόχους, η διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το μέρισμα κατά 1,45 δισ. δολάρια, καθώς και ότι θα προχωρήσει στην επαναγορά μετοχών αξίας 3 δισ. δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι το όφελος για τους μετόχους θα αγγίξει τα 4,5 δισ. δολάρια.  

Παρότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τροφοδότησε τα ταμεία της Glencore, η εταιρεία αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά, πουλώντας το μετοχικό μερίδιο που διατηρούσε στις ρωσικές εταιρείες En+ Group International και Rosneft. Κάτι που άφησε μια «τρύπα» αξίας 1,3 δισ. δολαρίων.  

Διαβάστε επίσης:

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics)

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια

Exit mobile version