Στην εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου προχώρησαν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κατά τη διάρκεια της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τον Τάσο Γιάγκολου (Καφές Γιάγκογλου), ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου, τον Γιάννο Μπενόπουλο (Cafetex) Α’ Αντιπρόεδρο, τον Χρήστο Αλεβίζο (Nestlé Ελλάς) Β’ Αντιπρόεδρο. Γραμματέας αναλαμβάνει η Ροδούλα Τρακάδα (JDE – Jacobs Douwe Egberts GR ΕΠΕ), Ταμίας ο Γιώργος Κούκος (Σ. Κούκος ΕΠΕ) και μέλη είναι ο Γιάννης Ταλούμης (Taf) και η Βασιλική Δημητρακά (Apaneca).
Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο προχώρησε στον απολογισμό δράσεων για τα έτη 2022 και 2023, χρονικό διάστημα της θητείας του. Νεοεισερχόμενο μέλος στην Ελληνική Ένωση Καφέ είναι η εταιρεία εμπορίας καφέ, Bristot Hellas.
Πάγια θέση της Ε.Ε.Κ. είναι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται κατά την εισαγωγή του Καφέ, η οποία αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου. Στο αμέσως προσεχές διάστημα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα απασχολήσει εκτός αυτού, η οριστική αποσαφήνιση του πλαισίου που αφορά στην διαδικασία είσπραξης των τελών χαρτοσήμου από τις εμπορικές επιχειρήσεις καφέ στις συμβάσεις χρησιδανεισμού που συνάπτουν, καθώς επίσης και η επίλυση διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Οι δράσεις του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου
Το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο συνέβαλε στην τροποποίηση σημαντικών νομοθετικών διαδικασιών με καίριες παρεμβάσεις του, αποτελώντας αξιόπιστο συνομιλητή της Πολιτείας και μοναδικό φορέα εκπροσώπησης του κλάδου. Στις βασικότερες από αυτές ήταν ότι πέτυχε την αναγνώριση της φυσικής απομείωσης (φύρας) στον ωμό καφέ κατά το στάδιο αποθήκευσης του σε φορολογική αποθήκη, την αναθεώρηση διαδικασίας είσπραξης και χρόνου απόδοσης των τελών χαρτοσήμου, την ένταξη του ΚΑΔ της επεξεργασίας του καφέ και των συναφών αυτού σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
Επίσης, προέβη στην ανάθεση έρευνας στην ΚΑΠΑ RESEARCH αναφορικά με την σχέση του Έλληνα καταναλωτή με τον καφέ και ακολούθως στην δημοσιοποίησή της, στην δημιουργία της επίσημης ιστοσελίδας και λογαριασμού Linkedin, στην παρουσίαση στα μέλη της προτάσεων και αλλαγών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικές με τον καφέ και της συσκευασίας αυτού, στη διενέργεια επαφών με πρεσβείες χωρών που παράγουν καφέ, στην συμμετοχή της σε θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης του κλάδου του καφέ του εξωτερικού, ενώ συμμετείχε και σε συνδέσμους του εσωτερικού.
Στην Ελληνική Ένωση Καφέ συμμετέχουν 22 επιχειρήσεις που προέρχονται από το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για τις Apaneca IKE, Bristot Hellas, Cafetex ΑΕΒΕ, Coca Cola Τρία Έψιλον, Gentracom, JDE Jacobs Douwe Egberts GR ΕΠΕ, JDE Jacobs Douwe Egberts Εμπορία Καφέ GR ΕΠΕ, Kafea Terra Food & Drinks Α.Ε., Kawacom Hellas Α.Ε., Nestlé Ελλάς Α.Ε., PT Beverage World, Resoul Ελλάς A.E., ΑΒΕΚ Βεκράκος Α.Ε., Αλέκος Δανδάλης και Υιοί ΑΕΒΕ, Β.Σ. Καρούλιας ΑΒΕΕΠ, Καφεκοπτεία Λουμίδη, Καφές Γιάγκολου, Κούκος Στ. ΕΠΕ, Ρούπας Ηρακλής ΕΠΕ, Σεγκαφρέντο Ζανέττι Ελλάς Α.Ε., Ταλούμης Ιωάννης και ΣΙΑ, Νεοφώτιστος και ΣΙΕ – Καφές Νέκταρ Ε.Ε.