search icon

Επιχειρήσεις

Ο ΟΤΕ αλλάζει: Το πλάνο για να εξελιχθεί σε digital services provider

Για τον ΟΤΕ του 2030 μίλησε ο Μ. Τσαμάζ στο ετήσιο Management Team Meeting του Οργανισμού – Η συζήτηση με Χαρπαντίδη (Παπαστράτος) και Κουμέττη (The Coca-Cola Company) για το disruption

Στο όραμα για τον ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας και το μεγάλο στόχο μετασχηματισμού του Ομίλου στον ψηφιακό πάροχο υπηρεσιών του μέλλοντος που θα επιλέγουν οι καταναλωτές αναφέρθηκε η διοίκηση του Οργανισμού στο εφετινό Management Team Meeting (MTM21).

Η καθιερωμένη συνάντηση της ευρύτερης διοικητικής ομάδας του Ομίλου ΟΤΕ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή ήταν φέτος διαδικτυακή, λόγω των νέων δεδομένων και περιορισμών που έχει επιβάλλει η πανδημία της COVID-19.

Οι αναρτήσεις στη σελίδα του Ομίλου αλλά και του Προέδρου και CEO, Μιχάλη Τσαμάζ, στο linkedin για το «MTM21» είναι χαρακτηριστικές για τη στρατηγική κατεύθυνση που οδηγείται ο ΟΤΕ. Κατεύθυνση για την οποία και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν η διοίκηση του Οργανισμού είχε αναφερθεί, καθώς βασική προτεραιότητα αποτελεί η έγκαιρη προετοιμασία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι τεχνολογικές – και όχι μόνο – εξελίξεις.

Στις τοποθετήσεις αλλά και στην ανάρτησή που ακολούθησε, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε πως αυτό που ξεχωρίζει τις μεγάλες εταιρείες, είναι ότι δεν φοβούνται την αλλαγή. “Στη νέα ψηφιακή εποχή, όπου το disruption έχει γίνει ο νέος κανόνας, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Τα χθεσινά επιτεύγματα δεν θα εγγυηθούν την επιτυχία του αύριο. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά στον Όμιλο ΟΤΕ. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση που έρχεται στο δρόμο μας. Μαζί θα διαμορφώσουμε το brand COSMOTE του μέλλοντος”.

Κατά πληροφορίες, η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρθηκε στις δυσκολίες του 2020 αλλά και στην επιτυχία του ΟΤΕ να αποδείξει ότι είναι ανθεκτικός στην κρίση, να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, αλλά και να υλοποιήσει το μετασχηματισμό του Ομίλου μέσω της δημιουργίας των νέων θυγατρικών. Το disruption της πανδημίας βρήκε σε ετοιμότητα τον ΟΤΕ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκε άμεσα σε όλες τις ανάγκες που προέκυψαν ήταν το κεντρικό μήνυμα.

Σε γενικές γραμμές, η διοίκηση τόνισε πως η μεγάλη περιπέτεια της πανδημίας δεν έχει τελειώσει και ο ΟΤΕ θα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντί της, αλλά δεν πρέπει να μένει μόνο σε αυτό, πρέπει να κοιτάζει στο μέλλον, διαμορφώνοντας τη στρατηγική του για το αύριο.

Το πλάνο της επόμενης 10ετίας

Ποιο είναι αυτό το αύριο; Στην εποχή του super digitalization και του “smart-everything”, σε έναν κόσμο, δηλαδή, ψηφιακό και συνδεδεμένο, το όραμα για την επόμενη δεκαετία είναι ξεκάθαρο: να μετατραπεί ο ΟΤΕ σε εταιρεία τεχνολογίας του μέλλοντος, σε έναν digital services provider επιλογής, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θεωρείται βέβαιο να εκτιμηθεί πως οι επενδύσεις που υλοποιεί ο ΟΤΕ θα συνεχίσουν να παίζουν κομβικό ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΟΤΕ επένδυσε σε δίκτυα νέας γενιάς σχεδόν 5 δισ. Ευρώ – μόνο στην Ελλάδα – την περασμένη δεκαετία, έχοντας καταστεί ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στη χώρα. Για το 2021, όπως σημειώθηκε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο ΟΤΕ δρομολογεί επενδύσεις 550 εκατ.ευρώ και εκτιμάται πως για την περίοδο 2021-2024 οι συνολικές επενδύσεις θα αγγίξουν τα 2 δισ.ευρώ.

Νέα κανονικότητα είναι η συνεχής αλλαγή

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει η διοίκηση, οι πελάτες, το δίκτυο – υποδομές και οι λειτουργίες συνεχίζουν να αποτελούν τους τρεις πυλώνες στρατηγικής του ΟΤΕ, ενώ εξίσουν σημαντικό ρόλο έχει και η δραστηριότητα και είσοδος σε νέες αγορές, κάτι που ήδη πράττει, με τον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών να ακολουθεί.

Ένα ακόμη μήνυμα που έστειλε ο Μιχάλης Τσαμάζ στο ΜΤΜ, όπως αναφέρεται και στα σχετικά posts, είναι στην ανάγκη ο ΟΤΕ να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να αλλάζει πριν τον αναγκάσουν οι συνθήκες. Η συνεχής αλλαγή είναι η νέα κανονικότητα, τόνισε, εστιάζοντας στην ανάγκη ο ΟΤΕ να γίνει πιο digital, ενώ ανέφερε ότι το στοίχημα για τον ΟΤΕ του 2030 είναι να λειτουργεί πιο γρήγορα, πιο ευέλικτα και αποτελεσματικά, πιο ψηφιακά και σε πιο μικρά οχήματα με λιγότερους ανθρώπους που θα μπορούν να παίρνουν ταχύτερα αποφάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και το σχετικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Μιχάλης Τσαμάζ (Πρόεδρος και CEO Ομίλου ΟΤΕ), Χρήστος Χαρπαντίδης (Πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος) και Νίκος Κουμέττης (President Europe στη The Coca-Cola Company) για το distruption, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία – και όχι μόνο – διαταράσσει και επηρεάζει το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Το κεντρικό μήνυμα ήταν πως στην εποχή του disruption δεν μπορεί κανείς να μιλά για την ασφάλεια της μονιμότητας. Όπως σημείωσαν στο πάνελ, η νέα κανονικότητα είναι η συνεχής αλλαγή και η εξοικείωση με την τεχνολογία το βασικό προαπαιτούμενο για το αύριο.

Εξαιρετικά ουσιώσης ήταν και η συζήτηση για τη σημασία υιοθέτησης κριτηρίων ESG (Περιβαλλοντικών/Environmental, Κοινωνικών/Social και Εταιρικής Διακυβέρνησης/Governance) σε εταιρικό επίπεδο. Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, και ο Νίκος Αυλώνας, καθηγητής σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας, συνομίλησαν για τη σημασία των κριτηρίων ESG στο μοντέλο λειτουργίας κάθε επιχείρησης, αλλά και τα οφέλη από την υιοθέτησή τους. Σε ό,τι αφορά στον ΟΤΕ, η κυρία Τζιμέα ανέφερε πως ο Όμιλος βρίσκεται σε καλό δρόμο, έχοντας υλοποιήσει τη μετάβαση από την εταιρική υπευθυνότητα, στα κριτήρια ESG εδώ και χρόνια, καταφέρνοντας να ενσωματώσει στο DNA και τη κουλτούρα του Οργανισμού τις πρακτικές αυτές.

Τέλος, εξίσου σημαντική ήταν και η παρουσίαση του Δημήτρη Μαύρου αλλά και η τοποθέτηση της Dominique Leroy, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Deutsche Telekom AG για την Ευρώπη, που μίλησε για το όραμά της για τη DT του μέλλοντος, κυρίως μέσω της τοποθέτησης του πελάτη στο επίκεντρο και της υιοθέτησης μιας Digital Leader στρατηγικής.

Διαβάστε ακόμη:

Ωράριο εργαζομένων: Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Τι σημαίνει για τους εργοδότες 

Nέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Τι προβλέπεται για παλιούς και νέους ασφαλισμένους 

Τι περιέχει ο φάκελος της Lockheed για τις 4 φρεγάτες, τα ελληνικά ναυπηγεία και την ενδιάμεση λύση

Exit mobile version