search icon

Επιχειρήσεις

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του Ζόραν Μπογκντάνοβιτς και της Coca Cola HBC (upd)

Γιατί Ουκρανία και Ρωσία έχουν μεγάλη σημασία για τον πολυεθνικό όμιλο που ίδρυσε η  οικογένεια Λεβέντη – Δαυίδ - Coca Cola: Ισχυρή ανάκαμψη το 2021 - «Απέδωσε η στρατηγική μας»

Η επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει προκαλέσει αϋπνία σε πολλούς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Για τον Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, τον Σέρβο διευθύνων σύμβουλο της Coca Cola HBC αυτή είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος αφού ένας πιθανός εκτροχιασμός της κατάστασης μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, θα έχει αξιοσημείωτες συνέπειες στον πολυεθνικό όμιλο που ίδρυσε η οικογένεια Λεβέντη – Δαυίδ και διοικεί ο ίδιος.

Και τούτο διότι τόσο η ρωσική αγορά όσο και η ουκρανική όχι μόνο έχουν μία σημαντική θέση στο συνολικό αποτύπωμα του ομίλου και στα οικονομικά του μεγέθη αλλά και είχαν πρωταγωνιστήσει, μαζί με τη Νιγηρία, στην αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας το 2021.

Ήδη αυτή η αγωνία της «επόμενης μέρας» αποτυπώνεται στη συμπεριφορά των επενδυτών και της ίδιας της μετοχής της εταιρείας. Απ’ τα τέλη του περασμένου μήνα ως σήμερα οι ρευστοποιήσεις έχουν εξαφανίσει τα όσα κέρδη είχε σημειώσει πέρυσι η μετοχή όταν κεφαλαιοποιούσε την εκτίναξη της κατανάλωσης λόγω καιρικών συνθηκών και της τουριστικής κίνησης με τον κ. Μπογκντάνοβιτς να πιστοποιεί «ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους τομείς» κατά την περσινή χρονιά.

Η αύξηση της πολιτικής έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενισχύει  έτι περαιτέρω την αβεβαιότητα στους επενδυτές ακριβώς εν τω μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, της αύξησης του πληθωρισμού αλλά και της συνεχιζόμενης απειλής από το ενδεχόμενο νέων περιορισμών λόγω του Covid19. Γεγονός που υπόσχεται ότι το 2022 θα είναι μία χρονιά έντονης μεταβλητότητας των μετοχών», σχολιάζει σε τελευταία του έκθεση ο οίκος Jefferies συμπεριλαμβάνοντας την Coca Cola HBC στις πολυεθνικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην περιοχή.

Το σημαντικό αποτύπωμα

Ειδικά στην περίπτωση της Ρωσίας τα μεγέθη είναι αξιοσημείωτα. Η Coca Cola HBC λειτουργεί  10 εργοστάσια σε ολόκληρη τη χώρα (απ’ τη Μόσχα ως το Βλαβιδοβοστόκ), έχει πάνω από 8.000 υπαλλήλους και οι ετήσιες πωλήσεις της εκεί είναι περίπου το 26% επί των συνολικών πωλήσεων των «αναδυόμενων αγορών», όπως τουλάχιστον τις κατηγοριοποιεί η εταιρεία. Η κατηγορία των αναδυόμενων αγορών μάλιστα είναι αυτή που παράγει και τα περισσότερα έσοδα στον όμιλο. Σημειωτέον πως επικεφαλής της ρωσικής θυγατρικής είναι ο κ. Αλεξάνταρ Ρούζεβιτς

To εργοστάσιο στη Ρωσία

H Ουκρανία απ’ την άλλη μπορεί να αποτελεί μικρότερη αγορά σε σχέση με της Ρωσίας (οι πωλήσεις φτάνουν περίπου το 3% του ομίλου), ωστόσο και πάλι έχει ένα σημαντικό τοπικό αποτύπωμα. Διατηρεί ένα μεγάλο εργοστάσιο κοντά στο Κίεβο, του οποίου τη δυναμικότητα μάλιστα επέκτεινε πέρυσι με έναν γύρο νέων επενδύσεων. Το προσωπικό της ουκρανικής θυγατρικής φθάνει τα 1.400 άτομα και Διευθύνων σύμβουλος της είναι ο κ. Κωνσταντίνος Σπανούδης.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε σήμερα ο όμιλος Coca Cola HBC, ο ογκος των πωλήσεων κιβωτίων πέρυσι στις αναδυόμενες αγορές συνολικά αυξήθηκε 18,6% ξεπερνώντας τα 1,4 εκατ. κιβώτια. Επίσης οι καθαρές πωλήσεις  ενισχύθηκαν 19,3% στα 3,32 δισ ευρώ, καθιστώντας για ακόμα μία φορά τις αναδυόμενες αγορές ως τον βασικό πυλώνα εσόδων για τον όμιλο (σσ οι συνολικές πωλήσεις του το 2021 ήταν 7,168 δισ ευρώ).

Αυτές οι εντυπωσιακές επιδόσεις, σύμφωνα με την Coca Cola HBC, “πάτησαν” στο ισχυρό μομέντουμ που επέδειξαν οι αγορές της Νιγηρίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα στη Ρωσία οι πωλήσεις αυξήθηκαν 18% στα 373,3 εκατ. κιβώτια και στην Ουκρανία 17% στα 137,3 εκατ. κιβώτια.

Το μεγαλύτερο πλήγμα προς το παρόν που μπορεί να δεχθεί η Coca Cola HBC δεν είναι τόσο από ένα πιθανό φρένο στην κατανάλωση, κυρίως στην Ουκρανία, όσο η «αιμορραγία» απ’ τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Κι αυτό διότι τόσο το Ρούβλι όσο και το ουκρανικό γρίβνα ή χρίβνια βρίσκονται πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν φθάσει έναντι του ευρώ.

Συγκεκριμένα η ισοτιμία ευρώ – ρουβλίου διαπραγματεύονταν νωρίς το πρωί στην περιοχή των 90,7 ρουβλίων ανά ευρώ όταν στα τέλη του 2021 ήταν στα 83 ρούβλια. Αντίστοιχα η ισοτιμία ευρώ – γρίβνα  ήταν στην περιοχή των 32,1 γρίβνα από 30 που ήταν δύο μήνες πριν.

Προς το παρόν, όπως έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, το ισοζύγιο γέρνει υπέρ της Coca Cola HBC κυρίως μέσα απ’ την ανάπτυξη του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, ανατιμήσεων αλλά και μίας ιδανικής για την κατανάλωση χρονιάς που ώθησε με εντυπωσιακό ρυθμό τις πωλήσεις, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές. Κάπως έτσι υπολογίζεται ότι η αξία των πωλήσεων χωρίς να λαμβάνονται οι αυξομειώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αυξήθηκε 25% πέρυσι.

Ψυχραιμία και αισιοδοξία

Ο κ. Μπογκντάνοβιτς στη σημερινή του δήλωση επιχειρεί να προβάλλει μία σταθερότητα εκφράζοντας την εκτίμηση του ότι το μομέντουμ ισχυρής ανάκαμψης για την Coca Cola HBC θα συνεχιστεί και το 2022 αποφέροντας και στους μετόχους τα αντίστοιχα οφέλη.

«Το 2022 αναμένουμε ισχυρές πωλήσεις, με την υποστήριξη από τη συνεχιζόμενη δυναμική του όγκου πωλήσεων, τις ενέργειες σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής και το επικερδές μείγμα κατηγορίας προϊόντων», σημειώνει ο ίδιος. Και προσθέτει: «Έχοντας επίγνωση των σημαντικών πληθωριστικών πιέσεων καθώς και των λοιπών κινδύνων, οι επιδόσεις μας στη διάρκεια των χρόνων καθώς και η αδιάλειπτη εστίασή μας στην αποδοτικότητα, ενισχύουν την πεποίθησή μου ότι θα επιτύχουμε αύξηση των λειτουργικών κερδών μας για μία ακόμη χρονιά. Δεδομένης της θετικής μακροπρόθεσμης προοπτικής του οργανισμού, αυξάνουμε το εύρος-στόχο του ποσοστού μερίσματος στο 40-50%».

To εργοστάσιο στην Ουκρανία

Παρ’ όλα αυτά τα «τύμπανα του πολέμου» που ηχούν στην Ουκρανία με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης δημιουργούν αβεβαιότητα. Όχι μόνο για τις συνέπειες μίας πολεμικής σύρραξης, που στο τέλος όλοι απεύχονται, αλλά κυρίως για τις επιπλοκές που θα δημιουργούν στον τρόπο και κόστος λειτουργίας κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην περιοχή αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και τα υπόλοιπα που επηρεάζουν σήμερα το οικονομικό περιβάλλον, όπως τα υπογράμμισε η Jefferies στην ανάλυση της, τότε ο πονοκέφαλος μεγαλώνει…

Διαβάστε ακόμα:

Διπλωματία ή όπλα; Δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Oυκρανίας μετά τoν αιφνιδιασμό Πούτιν

Ο Αριστόγατος Ευκλείδης, η αρμάδα των κόκκινων ακινήτων της Μυκόνου και η εξαγορά της ελληνικής start up από το Facebook

To νέο μεγάλο project των Ισραηλινών στη Λεωφόρο Αμαλίας 40 στο Σύνταγμα (pics)

Exit mobile version