Της Μαριάννας Τζάννε
Μπορεί οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ να μην επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Δυτική Μακεδονία, φαίνεται όμως ότι ο κύβος ερρίφθη για το σχέδιο αποεπένδυσης της εταιρείας από τις λιγνιτικές μονάδες κατ΄ εντολή των Βρυξελλών. Από το βήμα του συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει έτοιμο το σχέδιο που θα αποστείλει στην ΕΕ. Ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ωστόσο η αγορά βοά ότι το υπουργείο και η ΔΕΗ προσανατολίζονται σε ένα σχεδιασμό που προβλέπει την πώληση των δυο μονάδων στο Αμύνταιο και της μονάδας Μελίτη 1. Ως μπαλαντέρ εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο προβάλλουν άλλα σημαντικά περιουσιακά assets της ΔΕΗ όπως η Μεγαλόπολη, ακόμη και η Πτολεμαΐδα 5.
Με την κατάθεση της πρότασης εντός των ημερών θα ξεκινήσει και η περίοδος διαπραγμάτευσης, ώστε από το Σεπτέμβριο να σχηματοποιηθεί η τελική πρόταση, πάνω στην οποία θα διεξαχθεί το market test μέσα στο Φθινόπωρο. Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι το κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι η αντίδραση της αγοράς, δηλαδή πόσο ελκυστικό θα βρουν αυτό το πακέτο οι επενδυτές. Ο υπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εγχώριες, ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι στην τελική κούρσα θα υπάρξουν πολύ ενδιαφερόμενοι. Ο λόγος είναι ότι αν περιληφθούν οι μονάδες στο Αμύνταιο, αυτό συνεπάγεται για τους επενδυτές πρόσθετες επενδύσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού αλλά και αποκατάστασης του κατεστραμμένου ορυχείου.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε χθες ότι στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας περιλαμβάνεται λιγότερος λιγνίτης, σημείωσε όμως ότι το ορυκτό καύσιμο θα παραμείνει για αρκετά χρόνια βασικό συστατικό στο ενεργειακό ισοζύγιο, παρότι θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις στα υφιστάμενα εργοστάσια για την αναβάθμισή τους. Έδωσε έμφαση στην συνεργασία της ΔΕΗ με τοπικές επιχειρήσεις και επισήμανε ότι «υπάρχουν προοπτικές για παραγωγή μέσω ΑΠΕ, για την αποθήκευση ενέργειας και για την αποθήκευση CO2. Αυτές οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο μέσω και του νέου εργαλείου, δηλαδή το ν/σ για τις ενεργειακές κοινότητες. Ήδη, μπορεί να αξιοποιηθεί η βιομάζα για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης. Πρόθεσή μας είναι να επεκτείνουμε τη χρήση της και σε παραγωγικές δραστηριότητες».