Τα σενάρια για τη νέα στρατηγική επένδυση του Βασίλη Κάτσου μέσω της VKN Capital Investments μπορεί να οργίαζαν το τελευταίο δίμηνο εν τούτοις κανένα δεν συμπεριλάμβανε μία εταιρεία αλλά και έναν τομέα τον οποίο οι περισσότεροι αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξη του στην Ελλάδα. Κι όμως, τόσο η κατασκευή drones ως τομέας όσο και η εταιρεία Altus που δημιούργησαν τα αδέρφια Ζαχαρίας και Μαίρη Σαρρή στα Χανιά πάνω που η κρίση χτυπούσε τη χώρα μας με αργό αλλά σταθερό τρόπο διεκδικούσαν ζωτικό χώρο. Και εν μέρει κατάφεραν να τον πάρουν, κυρίως την τελευταία τριετία, μέσα από την ανάπτυξη custom made drones με διάφορους ρόλους για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, το ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΕ, την Frontex, την EMSA κοκ αλλά και με υπηρεσίες όπως την υποστήριξη στη δασοπυρόσβεση, όπου πλέον η εταιρεία απ’ τα Χανιά αναλαμβάνει και το πτητικό έργο για το οποίο εξάλλου έχει λάβει και τις σχετικές αδειοδοτήσεις.
Κάτι που σημαίνει ότι η Altus δεν είναι μία startup, αλλά μία εδραιωμένη εταιρεία με στέρεα βάση πελατών, συμβόλαια που τρέχουν, έναν τζίρο που ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ αλλά και μία ομάδα 25 νέων με πολλά όνειρα για το μέλλον.
«Όταν έχεις απέναντι σου ελληνικά μυαλά με μία ‘σπίθα’ στο βλέμμα τους, να έχουν συγκεκριμένο πλάνο και τεχνογνωσία η απόφαση να εμπλακείς είναι εύκολο να ληφθεί, όπως και κάναμε», λέει στο newmoney ο κ. Κάτσος σε μία συζήτηση που γίνεται στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης ότι το family office που δημιούργησαν με την αδερφή του, Νέλλη, μετά την πώληση της οικογενειακής επιχείρησης, Pharmathen, εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής στην Altus λαμβάνοντας ένα ποσοστό 25%.
«Στην εταιρεία τα Κεφάλαια»
Ο ίδιος δεν θέλει να προσδιορίσει το τίμημα της επένδυσης. «Όλο το ποσό που βάλαμε θα πάει στην εταιρεία και όχι στους ιδρυτές», σπεύδει πάντως να διευκρινίσει υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα που υπάρχει για το μέλλον της εταιρείας. Ήδη απ’ την πρόσφατη τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας φαίνεται πως στις 23 Οκτωβρίου η έκτακτη Αυτόκλητη Καθολική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Altus αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά 153.340 ευρώ, με την έκδοση 15.334 κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ έκαστη. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον στο ποσό των 613.340 ευρώ, διαιρούμενο σε 61.334 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστη.
Γιατί όμως ο κ. Κάτσος εισήλθε στον συγκεκριμένο τομέα αλλά και τη συγκεκριμένη εταιρεία; «Για εμάς ο,τι έχει να κάνει με έρευνα, εξωστρέφεια αλλά και με έναν κλάδο που φαίνεται ότι θα πρωταγωνιστήσει αποτελούν αυτό που λέμε ‘χρυσό δόντι’», απαντά. Και συνεχίζει: «η Altus είναι μία εδραιωμένη εταιρεία, έχει την τεχνολογία της, το εργοστάσιο της, την ομάδα της και επίσης σημαντικές συνεργασίες που μόνο ευοίωνες προοπτικές δείχνουν. Έχει επίσης ένα επιθετικό πλάνο ανάπτυξης, στο οποίο πλέον καλούμαστε να στηρίξουμε και να συνδράμουμε ώστε η εταιρεία να αποκτήσει πλέον διεθνή εμβέλεια και παρουσία», λέει ο κ. Κάτσος.
Διεθνοποίηση και επενδύσεις
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα συνεισφέρουμε στην καθοδήγηση, θα δώσουμε τεχνογνωσία ακριβώς στο κομμάτι της διεθνοποίησης συνεισφέροντας με τα κατάλληλα στελέχη που θα πλαισιώσουν και θα υποστηρίξουν τους ιδρυτές της εταιρείας στο όραμα τους. Για τα δικά μας δεδομένα μπορεί η εταιρεία να είναι μικρή σε ο,τι αφορά το οικονομικό μέγεθος της, εν τούτοις είναι πολλά υποσχόμενη στον κλάδο της. Γι αυτό και αποφασίσαμε να μπούμε και να βοηθήσουμε. Εξάλλου τα drones θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Βέβαια αυτό από μόνο του δε σημαίνει κάτι. Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά», προσθέτει.
Πέραν της διεύρυνσης της στελεχιακής ομάδας και της προσπάθειας διεθνοποίησης, ένα κομμάτι από τα Κεφάλαια που θα συνεισφέρει η VNK θα πάει και στην επέκταση του εργοστασίου ανάπτυξης και συναρμολόγησης drones στα Χανιά, εξηγεί ο κ. Κάτσος. «Θα υπάρξουν νέες γραμμές παραγωγής και νέος εξοπλισμός που θα διευρύνει τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας», σημειώνει.
Στην πόλη της Κρήτης γίνεται ο σχεδιασμός και η παραγωγή ενώ στην Αθήνα βρίσκεται η διοικητική ομάδα αλλά και μέρος της ομάδας που αναπτύσσει λογισμικό.
Η εταιρεία
Η ALTUS LSA ξεκίνησε τη λειτουργιά της το 2011. Πρόκειται για μία καινοτόμα ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα των μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Drones). Aξιοποιώντας τον δικό της στόλο Drones με έμπειρο και πιστοποιημένο από την ΥΠΑ/EASA προσωπικό, κατέχει πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς όπως μεταξύ άλλων, την επιτήρηση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, την συλλογή πληροφοριών, την επόπτευση φυσικών καταστροφών, τις εφαρμογές GIS και πολλές άλλες
Στο πελατολόγιο της βρίσκονται Οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ, η Frontex, o ΟΑΣΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως επίσης η Αεροπορία του Κατάρ, η Αστυνομία της Κύπρου και πολλοί άλλοι.
Επιπλέον, από το 2017 η ALTUS LSA έχει πιστοποιηθεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Χειριστών Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
Επίσης η εταιρεία συμμετέχει στο εγχείρημα της Amazon και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να καταστεί η Νάξος «Έξυπνο Νησί», παρέχοντας το ΣμηΕΑ (Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους) Atlas-4 για τη μεταφορά βιολογικού υλικού και φαρμάκων από το νοσοκομείο της Νάξου στα γειτονικά νησιά.
Γενικά η εταιρεία τρέχει νέα προγράμματα, Ευρωπαϊκά και μη, συμπεριλαμβανομένου και του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Αυτόνομου Μη Επανδρωμένου Συστήματος μεγάλης Αυτονομίας με καύσιμο Υδρογόνου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις η Altus εμφάνισε το 2022 τζίρο περίπου στα 4,1 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 102,01% σε σχέση με το 2021. Επίσης η εταιρεία είναι κερδοφόρα. Τα καθαρά κέρδη στη χρήση του 2022 είχαν αυξηθεί στα 176 χιλ. ευρώ περίπου, έναντι 55 χιλ. ευρώ περίπου το 2021.
Oι κύριες στρατηγικές της εταιρείας για την επόμενη τριετία αφορούν την επέκταση της ίδιας σε νέες αγορές στην Ευρώπη, Τρίτες χώρες αλλά και εντός Ελλάδας, με την ανάπτυξη νέων προϊόντων σε νέους τομείς.
Τα νέα ντιλς που “ψήνονται”
Εν τω μεταξύ η VNK Capital Investments ετοιμάζεται ήδη για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις της. Σύμφωνα με τον κ. Κάτσο εξετάζονται τουλάχιστον δύο πρότζεκτς που από τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι θα καταλήξουν θετικά, πιθανότατα εντός του α’ τριμήνου του 2024. Το ένα αφορά τον ευρύτερο χώρο του ESG και το δεύτερο κινείται «στις παρυφές του κλάδου τροφίμων».
Διαβάστε ακόμη
Στην τελική ευθεία δύο σημαντικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό
Στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Βερολίνο ο πράσινος ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδας- Γερμανίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ