Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του χώρου ανοιχτής καινοτομίας C. Ioannina στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων. O χώρος, ένα πετρόχτιστο κτίριο τριών επιπέδων, συνολικού εμβαδού 122 τ.μ., που βρίσκεται στο παλιό Κριθοπάζαρο της πόλης, ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένος. Πλέον, έχει μεταμορφωθεί σε έναν σύγχρονο χώρο εργασίας, δημιουργίας και δικτύωσης, ο οποίος περιλαμβάνει ατομικούς σταθμούς εργασίας, ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες για βιντεοκλήσεις, αίθουσες για συναντήσεις μικρών ομάδων και για διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων, όπως και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και μπάνιο.

Από το καλοκαίρι που άνοιξε έχει πληρότητα άνω του 80% στις μόνιμες θέσεις εργασίας, οι οποίες καλύπτονται από Έλληνες και ξένους που εργάζονται εξ αποστάσεως για εταιρείες στο εξωτερικό και είναι μόνιμοι κάτοικοι Ιωαννίνων. Επίσης, μέχρι στιγμής, έχει υποδεχθεί πάνω από τριάντα ψηφιακούς νομάδες από διαφορετικές χώρες, όπως Αλβανία, Μάλτα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Καναδά. Για την καλύτερη δικτύωση τους, την εξοικείωση με άλλους πολιτισμούς, και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, συν τοις άλλοις, ο χώρος φιλοξενεί και τα θεματικά γκρουπ της κοινότητας C.Ioannina, τα οποία έχουν διαφορετική συχνότητα το καθένα. Ανάμεσα τους, υπάρχουν γκρουπ για τρέξιμο, για διάβασμα και για μαγειρική. Παράλληλα, με στόχο να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού της τοπικής κοινωνίας, ο χώρος λειτουργεί και ως γκαλερί. Σήμερα, εκτίθενται πίνακες ποπ κουλτούρας του Salvatore D’Αngelo, ενός Ιταλού εικαστικού που ζει στην πόλη.

Γενικότερα, ο χώρος δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της κοινότητας ψηφιακών νομάδων C.Ioannina, της οποίας τα δεκάδες μέλη σήκωσαν μανίκια αφιλοκερδώς για να ολοκληρωθεί το «σπίτι» τους, του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ιωαννίνων και ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες στήριξαν οικονομικά το άνοιγμα και τη λειτουργία του χώρου. Τους βασικούς κι αρχικούς υποστηρικτές αποτελούν ο Όμιλος Fourlis, που προσέφερε τα έπιπλα IKEA, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και η PwC, που προχώρησαν σε χρηματικές χορηγίες, η εταιρεία Cisco, που δώρισε τεχνολογικό εξοπλισμό, και η γιαννιώτικη εταιρεία Airlan, που εξασφάλισε τη γρήγορη ταχύτητα του διαδικτύου.

Τα εγκαίνια άνοιξε η κα. Λήδα Φουρλή, Μέλος ΔΣ Fourlis Συμμετοχών και Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Oμίλου Fourlis, η οποία ήταν η πρώτη που πίστεψε στη δημιουργία και την προοπτική του χώρου. «Απόψε έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε σε μια γιορτή δημιουργίας, δημιουργίας νέων ανθρώπων που αγαπάνε τον τόπο τους και δουλεύουνε για να τον βελτιώσουν και να του δώσουνε καλύτερες προοπτικές. Το εγχείρημα είναι πολύ σημαντικό, και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας. Ο χώρος ανοιχτής καινοτομίας C.Ioannina από τη μία βοηθάει τους ντόπιους να μείνουν στον τόπο τους και να φτιάξουν εδώ τις οικογένειες τους, από την άλλη συμβάλλει και στον επαναπατρισμό Ελλήνων που έφυγαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης».

Με τη σειρά του, ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, δήλωσε ότι «Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει έμπρακτα την ομάδα C.Ioannina και τον συνεργατικό χώρο που δημιούργησε, με στόχο να συγκεντρώσει τον κόσμο της τεχνολογίας στα Ιωάννινα, υποκινώντας την ίδρυση και λειτουργία τοπικών νεοφυών επιχειρήσεων στην Ήπειρο, με χαρακτηριστικά καινοτομίας και εξωστρέφειας. Βλέπουμε την τεχνολογική εξέλιξη των Ιωαννίνων ως μια ευκαιρία για την ίδρυση και ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της έρευνας στην περιοχή. Οι προοπτικές για την περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς αναπτύσσεται ένα δυναμικό οικοσύστημα που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα προσελκύσει ουσιαστικές επενδύσεις, εδραιώνοντας τα Ιωάννινα ως σημείο αναφοράς στην ψηφιακή οικονομία».

Στο πλαίσιο των εγκαινίων υπογράφηκε και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών, που εκπροσωπήθηκε από τον οποίο Δήμαρχο, κ. Θωμά Μπέγκα, και της ΑΜΚΕ «Κόμβος Καινοτομίας και Ψηφιακής Οικονομίας», η οποία διοργανώνει το συνέδριο TechFuse και είναι υπεύθυνη λειτουργίας του χώρου ανοιχτής καινοτομίας C.Ioannina. Η στρατηγική συνεργασία των δυο πλευρών προβλέπει δράσεις και πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια και διεύρυνση του τοπικού οικοσυστήματος, την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης, ο οποίος συνδέεται με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων ως το 2030» και την προβολή των Ιωαννίνων ως ιδανικού προορισμού για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και ψηφιακών νομάδων.

Ο κ. Θώμας Μπέγκας, Δήμαρχος Ιωαννίνων, υπογράμμισε ότι «ο Δήμος Ιωαννιτών στηρίζει την προσπάθεια της κοινότητας του συνεργατικού χώρου C.Ioannina, στον οποίο αναπτύσσεται ένα οικοσύστημα υποδοχής και φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων (startups) καθώς και ψηφιακών νομάδων (digital nomads). Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας, για την ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Στον Δήμο Ιωαννιτών πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας, καθιστώντας τα Ιωάννινα σημείο αναφοράς στον τομέα αυτό».

Τέλος, ο συν-ιδρυτής του «Κόμβου Τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας, Τάσος Κούτλας, δήλωσε ότι «ο ανοιχτός χώρος καινοτομίας C.Ioannina, εκτός από χώρο εργασίας, έχει πολλαπλούς ρόλους. Πρώτον, αποτελεί σημείο αναφοράς της κοινότητας των ψηφιακών νομάδων, βοηθώντας στην καλύτερη δικτύωση τους και διευκολύνοντας την καθημερινότητα τους. Δεύτερον, λειτουργεί ως δίαυλος μεταφοράς τεχνογνωσίας και καινοτομίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο, των νεοφυών επιχειρήσεων, των τοπικών επιχειρήσεων και των πολυεθνικών εταιρειών, και τρίτον συμβάλλει ουσιαστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μέσω της συστηματικής δημιουργίας εικαστικών εκδηλώσεων. Άμεσα έχουμε σχεδιάσει να ξεκινήσουμε μια σειρά δράσεων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος, την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό».

Τα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, κα. Irida Laci, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης της Ηπείρου, κ. Χάρης Λαζάνης, και ο κ. Νίκος Ρογκότης, Διευθυντής Πληροφορικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΙΝΔΟΣ. Την επιστημονική κοινότητα εκπροσώπησαν ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Ξενοφών Μπήτσικας, ο οποίος απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, κ. Χρυσόστομος Νίκου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, κ. Αλέξανδρος Τζάλλας, και ο κ. Σάββας Χριστοφορίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη των εταιρειών Κατώγι Αβέρωφ και Μελίσιτος, οι οποίες επιμελήθηκαν τον μπουφέ της εκδήλωσης.